x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

30 Aug 2005   •   00:00

Doua masini "tamponate" de un urs

Un urs care a iesit in toiul noptii pe Soseaua E 81, in Valea Oltului, a provocat un dublu accident de masina. Prima data animalul a fost tamponat violent de o Dacie care circula dinspre Sibiu spre Ramnicu Valcea. Ursul nu s-a mai putut deplasa, asa ca s-a intins pe mijlocul drumului. La scurt timp, un autoturism Matiz, care circula din aceeasi directie, s-a izbit si el puternic de urs. Animalul s-a ridicat si a zgariat masina, distrusa pana la urma in proportie de 70%. Incidentele nu s-au soldat cu victime omenesti, insa ursul, ridicat de angajatii Ocolului Silvic, a fost grav ranit. (A.B.)

Rapirea ziaristilor - Petre Mihai Bacanu a fost audiat la Parchet

Directorul cotidianului Romania libera, Petre Mihai Bacanu, a fost audiat ieri la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de martor, in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak. El a declarat ca a relatat procurorilor imprejurarile in care l-a desemnat pe jurnalistul Ovidiu Ohanesian sa plece in Irak. "Conditiile le stiam. Conditiile deplasarii le-a trasat Ovidiu, pentru ca el era cel mai priceput dintre noi. El mai fusese in Afganistan, stia tot ce tine de o zona de conflict", a spus Petre Mihai Bacanu. In opinia sa, teoria lui Ohanesian, conform careia serviciile secrete romane ar fi implicate in rapirea celor trei ziaristi, "nu sta in picioare". (Mediafax)

Miercurea Ciuc - Donatie de 60.000 de euro dupa o casatorie

Spitalul Judetean Miercurea Ciuc a primit din Norvegia o ambulanta moderna prin intermediul unei fundatii umanitare din aceasta tara, dupa ce o fosta asistenta de la institutia medicala s-a casatorit cu fondatorul organizatiei. Potrivit directorului Spitalului Judetean Miercurea Ciuc, dr. Bokor Marton, este vorba despre o ambulanta moderna, marca Volkswagen, in valoare de aproximativ 60.000 de euro.

Ranit - Presedintele PSD Bihor a facut accident

Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, a fost ranit in urma unui accident rutier care a avut loc duminica seara in comuna sa natala, Sambata, dupa ce masina pe care o conducea a intrat intr-un copac. Aflat la volanul unui Renault Megan... pe DN Oradea - Deva, inmatriculat la firma unde acesta lucreaza ca director, Mihai Bar a vrut sa evite ciocnirea cu un autocamion care a virat stanga pentru a intra pe un drum lateral fara sa semnalizeze. In urma accidentului, masina a fost avariata, iar Bar a suferit o fractura de sold si o grava lovitura la femur, fiind transportat la Spitalul Judetean Oradea. Starea presedintelui PSD Bihor este stabila. (S.M.)

Arad - Seful IJP si-a gasit subalternul beat

Agentul-sef Danut B., de la Serviciul criminalistic din cadruil IJP Arad, a fost depistat la volan, in localitatea Horea, sub influenta bauturilor alcoolice, in cadrul unei actiuni care-i viza tocmai pe politisti, coordonata chiar de comandantul IJP Arad, Ioan Dascalu. Politistul prins baut la volan s-a ales cu dosar penal pentru conducerea in stare de ebrietate a unui autoturism si urmeaza sa fie judecat si de Consiliul de Disciplina al IJP Arad. (Mediafax)

Timis - Revendica 27 de kilograme de aur!

Din cele peste 400 de cereri de revendicare a aurului si a valutei confiscate abuziv in perioada comunista in judetul Timis, recordul ii apartine unui cetatean din Sannicolau Mare, care a solicitat sa i se returneze 27 de kilograme de monede din aur, de care a fost deposedat in anii 1958-1959. Contravaloarea in bani a acestei cantitati este de peste 10 miliarde de lei vechi. Printre cei care au revendicat statului roman retrocedarea de aur se numara si Zaher Iskandarani, care, in 2003, a inaintat Judecatoriei Timisoara cererea de restituire a doua kilograme de bijuterii din aur si a 12.000 dolari. (Rompres)

Decizie - Disponibilizari masive la Autostrada Bechtel

Mai mult de 500 de muncitori care au fost angajati de firma americana Bechtel pentru construirea Autostrazii Brasov - Bors vor fi disponibilizati incepand cu data de 1 septembrie, a anuntat ieri liderul Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop. In urma cu doua luni, aproximativ 600 de persoane au fost trimise in somaj tehnic, din cauza incetinirii ritmului lucrarilor. Pop ii acuza pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca gasesc tot felul de tertipuri pentru a renunta la proiectul Autostrazii Transilvania, cum ar fi renegocierea contractului incheiat cu compania Bechtel sau faptul ca actualul Guvern nu este dispus sa plateasca pe 1 kilometru de autostrada mai mult decat costa acesta. (Elena Stanciu)

Alba - Active blocate la Cugir SA din cauza datoriilor

Activele societatii UM Cugir SA au fost blocate de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) din cauza datoriilor pe care intreprinderea le-a acumulat la unii furnizori de utilitati. Cugir SA are creante de peste 11 miliarde de lei vechi la Distrigaz si Electrica. In aceeasi situatie se mai gasesc alte 10 societati, a anuntat ieri AVAS. Pe lista datornicilor figureaza si Fundatia pentru Tineret Alba-Iulia, care a acumulat restante la plata gazului si a curentului electric de 113 milioane lei. (Lucian Dobrater)

Mediu - Apa valcenilor, poluata de ani buni

Una dintre cele mai mari pastravarii din Romania, cea situata pe lacul Bradisor, in judetul Valcea, nu are autorizatie de mediu. Iar apa din lacul Bradisor ajunge direct la robinetele locuitorilor municipiului Ramnicu Valcea. Pestele provenit de la Bradisor este valorificat de catre Directia Silvica Valcea. De zeci de ani, de cand functioneaza crescatoria, autoritatile au tacut malc. Fostul director al Directiei pentru Protectia Mediului Valcea, Horia Popescu, cunostea de ani buni situatia. "Apa din Bradisor reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea noastra, a tuturor", spune vicepresedintelui Consiliului Judetean Valcea, Nicolae Patru. (O.H.)

Timoc - Biserica romaneasca, din nou amenintata

Parintele Boian Alexandrovici, parohul singurei biserici romanesti din Timoc, a primit o noua instiintare prin care este amenintat ca i se va darama biserica. Primaria din Negotin, autoarea documentului, intentioneaza sa darame biserica si sa-l oblige pe parintele Alexandrovici sa achite costurile operatiunii. Potrivit agentiei de presa Romanian Global News, in spatele actiunii stau extremistii sarbi, sfatuiti de episcopul sarb al Timocului, Iustin. Organizatiile romanesti din Timoc au intrat in stare de alerta, anuntand ca se vor opune prin toate mijloacele unei asemenea tentative. (Costin Anghel)

Legea spitalelor - Lipsa de transparenta

Universitatea "Carol Davila" acuza lipsa de transparenta in elaborarea proiectului de modificare a Legii spitalelor. "Initiativa separarii actului de acordare a asistentei medicale la patul bolnavului, de cel al educatiei medicale a viitorilor medici (...) nu pot conduce decat la vicierea profunda a viitorului invatamantului medical romanesc si nicidecum la alinierea sa la cerintele europene", se arata intr-un comunicat al Universitatii. Desi ministrul Eugen Nicolaescu a retras de pe site-ul MS proiectul, totusi el a fost propus spre discutare in comisiile de specialitate din Parlament. Actualul ministru a mai retras si un alt proiect propus de predecesorul sau. Este vorba de cel privind aprobarea Normelor de infiintare, autorizare si functionare a unitatilor farmaceutice, care a fost scos de pe site-ul institutiei. (M.M.)

Inspectie - Basescu a vizitat Portul Constanta

Presedintele Traian Basescu, prezent ieri timp de doua ore in Portul Constanta, s-a intalnit cu reprezentantii portului, cu cei mai importanti operatori portuari si cu cei vamali. Cea mai discutata problema a fost cea legata de crearea conditiilor ca Tomisul sa devina port de tranzit. Presedintele a declarat ca a vrut sa aiba aceasta prima discutie cu toti cei care pot concura la o politica de taxe si tarife in Portul Constanta ca sa il faca atractiv. Basescu a mentionat ca trebuie sa existe o politica fiscala si o buna politica de operare. Presedintele i-a avertizat pe reprezentantii vamilor ca trebuie sa acorde o atentie crescuta marfurilor contrafacute, pentru ca din acest punct de vedere s-au primit reprosuri si observatii la Comisia Europeana. (Mariana Craciun)

Prahova - 1 milion de euro pagube intr-un incendiu

Un incendiu puternic a mistuit din temelii, duminica noaptea, fabrica de vopseluri si diluanti din comuna prahoveana Ceptura. Localnicii spun ca au vazut zeci de butoaie sarind in aer, iar exploziile s-au auzit de la sute de metri departare. Interventia pompierilor militari a durat patru ore, timp in care zona a fost izolata de politisti. Pagubele incendiului, ale carui cauze nu se cunosc inca, sunt estimate la 1 milion de euro, dar, din declaratiile conducerii fabricii, obiectivul era asigurat. (Nina Marcu)

Oradea / Portret-robot in cazul jafului de la posta

Politistii oradeni au intocmit portretul-robot al unuia dintre cei care au jefuit autoturismul care colecta banii de la oficiile postale din Oradea. Este vorba despre barbatul care a sustras sacul cu bani din masina postei, in timp ce complicele sau, cu o casca de motociclist pe cap, l-a imobilizat pe sofer cu un spray lacrimogen. Anchetatorii spun ca suspectul este un barbat de aproximativ 30 de ani si are circa 1,65 metri inaltime. Luni, 22 august, o masina apartinand Oficiului Judetean de Posta Bihor care transporta bani a fost jefuita de doi barbati, care au sustras din interiorul autovehiculului suma de 350 de milioane de lei vechi.

Targu-Mures - Seful PNA, acuzat de abuz


Unul dintre cei patru inspectori DGFP Mures arestati, anul trecut, pentru luare de mita, Ioan Adrian Boila, i-a cerut noului procuror general al PNA, Daniel Morar, sa verifice modul in care procurorii PNA Targu-Mures au efectuat cercetarile in dosarul sau, transmite Rompres. Boila l-a acuzat pe procurorul Marin Sandu, seful PNA Mures, ca ar fi facut presiuni asupra sa si i-ar fi promis o solutie mai blanda daca va coopera. Instantele au decis, in vara acestui an, ca cei patru inspectori sa fie judecati in libertate, dupa un an de arest preventiv.
×
Subiecte în articol: observator