x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

29 Aug 2005   •   00:00

Strainatatea i-a innebunit

Zece vasluieni plecati la munca in strainatate au ajuns la sectia de Psihiatrie a Spitalului de Urgenta Vaslui. Potrivit medicului Gheorghe Silvestrovici, oamenii "vor sa faca ceva, dar nu pot. Au plecat sanatosi din tara si s-au intors decompensati psihotic". (C. Vieru)

Loto - Report la 6/49 si la Noroc

Jucatorii la loterie nu au avut noroc aseara, pentru ca s-a inregistrat report la prima categorie atat la 6 din 49, cat si la Noroc. Numerele extrase au fost 23, 12, 14, 31, 16, 1, la 6/49, iar reportul cumulat ajunge la 1.188.642 lei noi. La categoria a II-a, s-au castigat 13 premii in valoare de 19.130 de lei. La Noroc, numarul castigator a fost 3 0 1 2 7 5 6 si a adus, la categoria a II-a, un premiu de 47.865 de lei. Reportul la prima categorie este de 354.057,30 de lei noi.

Galati - Hoti carbonizati pe platforma Mittal Steel

Doi tineri din Galati au murit carbonizati intr-o statie de transformare a curentului electric de pe platforma Mittal Steel. Anchetatorii au stabilit ca nu a fost vorba despre un accident de munca, ci de un furt de cabluri electrice. Potrivit inspectorului-sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Galati, Viorel Dumitru, la locul incidentului au fost gasite scule pentru taiat cablul, precum si mai multe bucati de cablu de cupru sectionate. (Erik Hoosz)

Oradea - Seful Politiei de Frontiera a lipit afise la granita

Seful Politiei de Frontiera Romane, chestorul Nelu Pop, s-a deplasat la Oradea la sfarsitul saptamanii trecute pentru a supraveghea lipirea afiselor in Punctul de trecere a frontierei Bors. Este vorba de un salut al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera prin care cetatenii care intra si ies din tara sunt indemnati sa sesizeze actele de coruptie savarsite de politisti. Seful IGPFR a spus ca va cere tuturor vamilor sa aplice astfel de afise. (Natalia Ivan)

Constanta - Primarul Mazare se plange la CSM

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a spus ieri ca va depune o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva procurorului care se ocupa de anchetarea sa si va cere excluderea acestuia din PNA. Mazare considera ca este tinta unei campanii de hartuire politica din partea actualei puteri. Edilul constantean l-a atacat si pe ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, despre care a spus ca nu este seful primarilor si politicienilor din Romania. Mazare a apreciat ca ministrul Blaga nu are nici o atributie in verificarea averilor, activitate care le revine magistratilor. (Mariana Craciun)

Guvern - Institutiile publice pot sa cumpere mobilier si masini

Institutiile publice vor avea dreptul sa achizitioneze mobilier si autoturisme in perioada ramasa pana la sfarsitul acestui an, dupa ce Guvernul a abrogat prevederile reglementate prin rectificarea bugetara care interziceau astfel de achizitii. Masura este explicata de Executiv prin necesitatea dotarii cu echipamente noi in special a spatiilor universitare, caminelor si cantinelor studentesti si a centrelor de hematologie transfuzionala. (Florina Zainescu)

Aeronautica - Naveta Orizont a iesit in public

Echipa ARCA a prezentat publicului structura vehiculului suborbital Orizont, cu care s-a inscris la concursul international Cupa X Prize, ce se va desfasura in New Mexico. Aflata pentru cateva zile in Piata Constitutiei, naveta cantareste in prezent 600 kg, are o lungime de 10 metri si a fost adusa de la Valcea, acolo unde echipa ARCA isi desfasoara activitatea. In perioda 4-9 octombrie se va desfasura prima editie a Cupei X Prize si vor avea loc demonstratii de zbor, teste si conferinte pe teme de aeronautica. Echipa romaneasca spera ca la editia din 2006 vehiculul Orizont sa fie gata pentru o demonstratie. (Alexandru Radescu)

Afganistan - Militari americani sub comanda oltenilor

Romanii din Batalionului 26 Infanterie din Craiova, care actioneaza in Afganistan, au in echipa lor si militarii americani din compania "US Dragon", informeaza MApN. Potrivit comandantului Fortelor Terestre Aliate din Europa si Comandant al Fortelor Terestre ale NATO, generalul american B.B. Bell, "este prima data cand o structura militara americana este subordonata unei alte structuri militare din NATO". Comandantul "Scorpionilor Rosii", locotenent-colonelul Gabriel Toma, s-a aratat onorat de increderea americanilor si a asigurat ca romanii sunt capabili sa duca la bun sfarsit misiunile incredintate. (L. F.)

Controale - Patru cazinouri suspendate in Bucuresti

Activitatea cazinourilor de la patru hoteluri din Bucuresti a fost suspendata in urma unor controale ale Garzii Financiare si ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Jucatorii nu vor avea acces 15 zile in cazinourile de la Hotelurile Howard Johnson, Sofitel si Hilton, respectiv 30 de zile in cel din Hotelul Marriott, potrivit unui comunicat al ANAF. "Este primul control din ultimii 5 ani si am dorit sa dam un avertisment firmelor organizatoare", a declarat Sebastian Bodu, presedintele ANAF. Principala abatere constatata de catre Garda Financiara a fost neinregistrarea pe mai multe zile a incasarilor de la mesele de joc. (Adrian N. Ionescu)

Fuziunea PNL-PD / Boc si Tariceanu se contreaza pe doctrina

Liderii PNL si PD nu se inteleg asupra doctrinei pe care ar urma sa o aiba formatiunea rezultata din fuziunea celor doua partide. Pe de o parte, seful liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, vorbeste despre indreptarea catre liberalism, iar, pe cealalta parte, liderul democratilor, Emil Boc, considera ca "prematura si lipsita de consistenta" preocuparea fata de "teme politicianiste" precum stabilirea identitatii noii formatiuni. Tariceanu isi motiveaza optiunea prin aceea ca identitatea liberala este una "foarte bine definita" actualmente, in timp ce PPE, reprezentantul curentului popular, este "un amalgam de partide". (Aniela Nine)

Industria de aparare - Demiteri pentru lipsa de preocupare

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, considera situatia societatilor brasovene din industria de aparare ca fiind "extrem de proasta". El a acuzat conducerea Companiei Nationale Romarm de lipsa de preocupare si implicare in rezolvarea problemelor. Ministrul a mai anuntat ca a luat decizia de a demite administratorii speciali numiti de Romarm la trei dintre societatile brasovene: Carfil, Toptherm si UM Tohan. Seres a criticat si conducerile societatilor brasovene, afirmand ca directorii nu sunt precocupati sa aduca noi comenzi si sa eficientizeze activitatea. Exceptie face situatia intalnita la IAR Ghimbav. (Adrian Mihai)
×
Subiecte în articol: observator