x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

18 Aug 2005   •   00:00

Sosea blocata de tarani

Satenii din localitatea ieseana Bals au blocat ieri, cu busteni, soseaua E 85, care leaga judetul Iasi de Botosani, si DN 28 care face legatura intre Cotnari si Targu-Frumos pentru ca nu primesc suficienti bani de pe pamantul aflat in arenda SC Cotnari SA. Cei peste 140 de nemultumiti solicita renegocierea contractelor de arenda.

Crima din Mangalia - Suspectul albanez a incercat sa fuga din tara

Cetateanul albanez Shyti Blenis, invinuit de comiterea triplului asasinat asupra familiei Ion Gheorghe din Mangalia, a fost prins de politie chiar in momentul in care incerca sa fuga din Romania. Blenis fusese eliberat in urma cu o saptamana, din cauza unui viciu de procedura. Albanezul care, in afara de triplul asasinat mai este cercetat si intr-un alt dosar penal, pentru un furt comis din incinta Colegiului Carol I, era dat in consemn la frontiera, iar ieri-dimineata a fost prins la Aeroportul Otopeni, unde intentiona sa se imbarce intr-un avion cu destinatia Tirana - Albania. Blenis a fost dus ieri, sub escorta, la Constanta, unde i s-a emis ordonanta de retinere.

Recompensa - Inspectorii ANPC vor primi bani din amenzi

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor care au rezultate bune vor primi premii lunare, adica sume de bani provenite din amenzile aplicate si din valoarea bunurilor confiscate. Proiectul a fost initiat de ANPC si va fi prezentat Guvernului spre aprobare. Valoarea premiilor va fi cel mult egala cu trei salarii de baza lunare brute. Angajatii ANPC care au fost sanctionati disciplinar in ultimele sase luni nu pot beneficia de aceste stimulente financiare. (L.F.)

Precautie - Tarom verifica avioanele Boeing 737

Avioanele Boeing 737 din dotarea Tarom vor fi verificate in urma accidentului petrecut duminica in apropiere de Atena, cand o aeronava similara a companiei cipriote Helios s-a prabusit, iar toti cei 121 de oameni aflati la bord si-au pierdut viata. Potrivit directorului general al Tarom, Cristian Becerescu, avioanele companiei romanesti sunt noi si sunt controlate periodic. "Dupa catastrofa din Grecia, am decis sa operam verificari suplimentare, la climatizare si presurizare. La aeronavele controlate pana acum nu au fost gasite nici un fel de probleme", a afirmat Becerescu. Si alte tari au dispus masuri similare in conditiile in care defectarea sistemului de presurizare se afla pe lista de motive ale prabusirii aeronavei cipriote. (Lucian Florea)

Vrancea - Subprefectul va fi demis din cauza fiului sau

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca il va demite pe subprefectul liberal de Vrancea, Manole Merchea, pe motiv ca acesta tinea acasa masina Prefecturii, iar fiul sau a furat automobilul si a provocat accidente. "La sedinta Biroului Permanent Central (BPC) al PNL am discutat situatia din judetul Vrancea, unde odrasla subprefectului fura masina pe care o foloseste tatal lui si provoaca accidente prin oras", a mentionat Tariceanu. "BPC a decis retragerea sprijinului politic pentru subprefect, iar eu il voi destitui din functie", a precizat premierul. (Gabriela Antoniu)

Cazul Tanacu - Fostul calugar exorcist, expertizat psihiatric

Ieri a fost depasita ultima etapa din ancheta efectuata in cazul mortii Irinei Cornici, de la Manastirea "Sfanta Treime" din comuna Tanacu. Procurorii Parchetului General au dispus expertizarea psihiatrica a fostului ieromonah Daniel Petru Corogeanu si a celor patru foste maicute. Cei cinci, urmariti penal pentru omor deosebit de grav si lipsire de libertate, au fost testati la Bucuresti. Procurorii vor sa stie daca respectivii au avut discernamant in momentul in care au comis fapta. Dosarul este aproape de final si urmeaza ca inculpatii sa fie trimisi in judecata. (Catalina Vieru)

Plangere - CEDO admite o plangere impotriva noului sef al PNA

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a admis plangerea fostului judecator Viorel Burzo, care a fost condamnat la 4 ani de inchisoare de Curtea Suprema, intr-un dosar de luare de mita instrumentat de actualul sef al PNA, magistratul Daniel Morar. Sotia fostului judecator, avocatul Mihaela Burzo, a declarat ieri ca magistratii europeni urmeaza sa se pronunte dupa evaluarea probelor. Mihaela Burzo a afirmat ca se mai gandeste, impreuna cu sotul sau, daca sa ceara statului roman daune morale si materiale de 1 milion de euro sau "doar un euro, care sa reprezinte pretul rusinii". (Radu Crivat)

Hadareni - Rromii nu mai pot cere executarea silita

Executarea silita in favoarea rromilor de la Hadareni nu mai poate fi solicitata in baza sentintelor date de instantele romanesti. Si asta deoarece Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat o solutie favorabila acestora, care devine rezolvarea "deplina si definitiva a cazului, incluzandu-le pe acelea acordate la nivel intern". Precizarea a fost facuta de Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat remis Prefecturii Mures. Reclamantii au inceput deja executarea in baza sentintelor date de Curtea de Apel Targu-Mures si de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul stenogramelor - PSD contesta decizia Parchetului General

PSD sustine ca Rodica Stanoiu si Florin Georgescu au fost pusi sub invinuire in dosarul stenogramelor fara a fi audiati si in absenta unei incadrari juridice reale. Intr-un comunicat al Departamentului de Justitie, dat ieri publicitatii, se arata ca urmarirea penala a celor doi a fost declansata fara a exista cel mai mic indiciu ca acestia au savarsit fapte care sa intruneasca elementele vreunei infractiuni, precum si faptul ca veridicitatea stenogramelor nu a fost confirmata. PSD a solicitat Parchetului General sa nu se lase influentat de "comenzi politice". (Lavinia Dimancea)

Castigator - S-a revendicat premiul la Loto 6/49

Castigatorul celor 8,5 milioane de lei noi de la tragerea Loto 6/49 de duminica s-a prezentat ieri la Loteria Romana pentru a-si revendica premiul. Barbatul din Salaj, familist convins, spune ca norocul i-a fost adus de sotia sa, care a ales numerele. Castigatorul spune ca primul lucru pe care-l va cumpara din acesti bani va fi un bilet la loto. (R.C.)

Cazul VGB - Fratii Iancu, trimisi in judecata


Procurorii Parchetului instantei supreme au finalizat ancheta in care sunt implicati administratorii firmei VGB Impex SRL Bucuresti si alte persoane, acuzate de prejudicierea bugetului de stat cu aproximativ 1.100 de miliarde de lei vechi, prin derularea unei afaceri cu uleiuri minerale. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, procurorii urmeaza sa dispuna trimiterea in judecata a inculpatilor Alexandru Marian Iancu, Constantin Margarit, Octavian Iancu, Gheorghita Iancu, Marius Turica, Silviu Neacsu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin si Basaran Kadri Mazhar pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani. (Mediafax)

Suceava - Deputatului Olarean i s-a retras sprijinul politic


Biroul Permanent Judetean al PD Suceava a decis ieri, cu 33 de voturi pentru, doua abtineri si un vot impotriva, ridicarea sprijinului politic deputatului democrat Aurel Olarean, acuzat de trei politisti ca le-a blocat masina cu care erau in misiune. Dupa aflarea deciziei, Olarean a plecat in tromba cu jeep-ul sau, cu care a lovit un alt autoturism, dar nu a oprit, continuandu-si drumul. Presedintele PD Suceava, Eugen Uricec, a declarat ca, in timpul discutiilor din cadrul BPJ, Aurel Olarean a avut o atitudine sfidatoare fata de colegii de partid, chiar ostila. "Se pare ca nu a inteles cat de mult a gresit", a mai spus presedintele PD Suceava.
×
Subiecte în articol: observator