x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

17 Aug 2005   •   00:00

Hot de medicamente


Un barbat de 37 de ani din comuna galateana Poiana este cercetat de politisti, dupa ce a furat medicamentele unei batrane la care se afla in vizita. Paraschiv M. a profitat de neatentia femeii, i-a luat flacoanele cu medicamente de pe masa si apoi a fugit. (Erik Hoosz)

Banca Nationala - Un miliard de euro pentru slabirea leului


Sustinerea monedei europene la nivelul de 3,58 lei, inregistrat ieri, se face cu eforturi importante. Dealerii bancilor apreciaza ca Banca Nationala a Romaniei a atras din piata valutara aproximativ un miliard de euro prin interventiile repetate din ultimele cinci zile. Banca centrala a continuat ieri sa-si faca simtita prezenta pe piata interbancara. Aceste operatiuni au fost demarate in sedinta de miercuri a saptamanii trecute, atunci cand cotatiile euro se plasau aproape de nivelul de 3,4 lei, curs inregistrat si la sfarsitul anului 2002.

Carburanti - Petrom da tonul scumpirilor


La statiile Petrom, toate sortimentele de benzina s-au scumpit azi-noapte cu 8 bani (800 de lei vechi) pe litru, benzina Eco Premium ajungand la 3,5 lei (35.000 de lei vechi)/litru, iar tipul Premium fara plumb la 3,47 lei/litru. Motorina Super Euro Diesel s-a scumpit cu 9 bani/litru, pana la 3,28 lei/l, iar pretul motorinei Euro Diesel este mai mare cu 6 bani, pana la 3,17 lei/l. Scumpirea survine ajungand o saptamana extrem de agitata pe piata mondiala a petrolului, scumpirile acestuia depasind pragul record de 67 de dolari/baril. Azi si maine sunt asteptate replicile celorlalti mari operatori. (Adrian N. Ionescu)

Galati - Politistii de frontiera sunt filmati non-stop


Politistii de frontiera de la cele trei puncte de trecere a granitei din judetul Galati sunt monitorizati 24 de ore din 24 cu ajutorul unor camere de supraveghere amplasate in cabinele de lucru. Masura a fost dispusa de conducerea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Galati pentru a preveni eventualele acte de coruptie. Comandantul IJPF Galati, comisarul-sef Didel Badarau, a precizat ca sistemul de supraveghere video a angajatilor este unic in reteaua inspectoratelor din tara si nu a intarziat sa dea si roade. Un politist de frontiera a fost "incercat" de o cetateanca de origine ucraineana, dar omul legii a refuzat mita de 300 de euro. (Erik Hoosz)

Bihor - Act fals de 4.000 de euro, depistat la granita


Un tanar de 28 de ani, din judetul Olt, care depasise termenul legal de sedere in spatiul Schengen, a platit 3.700 de euro pentru un permis de sedere italian fals, dar a fost prins de politistii de la Punctul de Trecere a Frontierei Bors, judetul Bihor, a informat ieri Inspectoratul General al Politiei de Frontiera. Barbatul a fost depistat in urma verificarilor facute in evidentele italiene. El a declarat ca nu cunoaste identitatea celui care i-a furnizat documentul fals, dar ca acesta l-a asigurat ca pretul ridicat este pe masura "calitatii" falsului. (Lucian Florea)

Initiativa - Miron Cozma vrea sa intre in afaceri


Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat ieri ca se va implica in afaceri alaturi de fiul sau, transmite Rompres. "Luceafarul huilei" a spus ca urmeaza sa se ocupe de distributia unor echipamente de receptie a televiziunii prin satelit. Cozma a precizat ca fiul sau, licentiat in economie, va fi cel care va conduce afacerea pe care a apreciat-o ca "moderna". Miron Cozma a mentionat ca, de la eliberarea din penitenciar, a fost ajutat financiar "de unii prieteni", care au inteles ca el trebuie sa incerce sa traiasca normal.

Test - Farsa cu bomba la Prefectura Valcea


Doua jurnaliste de la o publicatie locala valceana au dorit sa testeze vigilenta politistilor comunitari care pazesc intrarile in Prefectura Valcea. Ziaristele au patruns in institutie zilele trecute, prin intrarea secundara, chiar prin fata politistului comunitar, purtand la vedere o geanta. Fara a fi controlate, ele au urcat la etajul I al institutiei, au patruns in anticamera subprefectului Radu Renga, au lasat geanta pe parchet si au coborat la ghiseul politistului comunitar, pe care l-au anuntat ca in cladire se afla o bomba. A doua zi dupa incident, politistii comunitari au spus ca nu vor mai permite accesul jurnalistilor in institutie decat dupa verificarea atenta a legitimatiilor si a gentilor fiecarui ziarist. (Octavian Herta)

Oravita - Schwarzenegger are bust de 50.000 de euro


Arnold Schwarzenegger are o statuie de otel imbogatit cu crom-nichel la Oravita, in Caras-Severin. Unul dintre cei mai infocati fani ai vedetei americane este Ionel Crainiceanu, patronul unei societati de prelucrare a carnii din localitate. Crainiceanu a instalat impresionantul bust al lui Arnold la intrarea in sediul firmei. Lucrarea a costat 50.000 de euro si este garantata nu mai putin de 40.000 de ani. (Daniel Ieronim)

Atac = Ministrul Justitiei, acuzat ca si-a falsificat CV-ul


Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a fost acuzat de Cozmin Gusa ca si-a falsificat CV-ul pentru a ocupa un post in Consiliul Europei, transmite Mediafax. Liderul Partidului Initiativa Nationala a declarat ieri ca Macovei nu a mentionat ca a fost procuror inainte de 1989, ci a sustinut ca a lucrat ca avocat. Actualul ministru a respins toate acuzatiile. "Nu mi-am falsificat niciodata CV-ul. Consiliul Europei a stiut intotdeauna ca sunt procuror. Chiar a folosit aceasta experienta din cariera mea si m-a trimis in foarte multe misiuni tocmai datorita acestui fapt", a spus Macovei.

Inscaunare = Morar s-a instalat la carma PNA


Daniel Morar a fost instalat oficial, ieri, in functia de procuror general al Parchetului National Anticoruptie. La ceremonie au participat ministrul Justitiei, Monica Macovei, si procurorul general al Romaniei, Ilie Botos. Ministrul Macovei a anuntat ca "s-a terminat cu numirile peste noapte" ale procurorilor si a cerut eficienta, independenta si responsabilitate din partea acestora. Daniel Morar a spus ca, la sfarsitul lunii septembrie, dupa evaluarea tuturor procurorilor anticoruptie, va hotari "cine ramane si cine nu". (Radu Crivat)

EDITIA a II-a

Basescu, la Maracineni - "De maine, bulucesc toti ministrii!"


Desi autoritatile locale, care il asteptau pe unul din malurile raului Buzau, au fost ocolite in prima faza, presedintele Traian Basescu s-a oprit ieri, pentru un sfert de ora, la podul de la Maracineni, dar pe malul celalalt. "Maine, cu siguranta trec premierul si toti ministrii buluciti la pod, ca, atat timp cat am fost in concediu, au uitat sa mai treaca pe la pod. De maine, bulucesc toti!", a afirmat Basescu. El a precizat ca a facut mai multe vizite in zona nu pentru ca s-ar fi indragostit de acest obiectiv, ci pentru ca este cea mai importanta paguba produsa de inundatii in infrastructura. Pe de alta parte, seful statului a sustinut ca termenul de finalizare a lucrarilor la podul de la Maracineni ramane 1 noiembrie.

Marko Bela - UDMR sustine ideea autonomiei


Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri la Sfantu Gheorghe ca Uniunea "sustine in continuare ideea autonomiei, dar prioritatea momentului este legea minoritatilor", informeaza Mediafax. Marko Bela a precizat insa ca Uniunea nu sustine proiectul de lege privind autonomia tinutului Secuiesc, intocmit de CNS si depus in Parlament de doi deputati UDMR. Liderul UDMR a explicat ca este "un proiect nereusit din punct de vedere profesional", adaugand ca si Uniunea "are dezideratul autonomiei".

"Guru" Bivolaru - Suedia respinge cererea de azil


Oficiul suedez pentru Migratie a respins, luni, cererea de azil politic a lui Gregorian Bivolaru, decizia autoritatilor putand fi contestata in termen de trei saptamani de catre liderul MISA. Judecatorii nu au luat inca o decizie in privinta extradarii in Romania a liderului spiritual al Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut. "Solicitarea sa pentru rezidenta a fost respinsa. In mod normal, atunci cand o cerere de rezidenta este respinsa in Suedia, solicitantul trebuie sa paraseasca tara", a declarat, ieri, pentru Pro TV, citat de Mediafax, Oskar Ekblad, expert al Oficiului suedez pentru Migratie.
×
Subiecte în articol: observator