x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

05 Aug 2005   •   00:00

Portofele pentru lei noi

Un producator roman de produse de marochinarie estimeaza ca piata de profil va inregistra in sezonul 2005 - 2006 o crestere cu 200.000 de unitati a vanzarilor de portofele, pe fondul unui avans al cererii generat de aparitia de monede si bancnote de noi dimensiuni, dupa denominare.

Dezvaluiri despre rapire - Marie-Jeanne Ion: "Tabloul nu e complet"

"Tabloul nu e complet. Probabil ca asta o sa aflam noi peste 50 de ani: tabloul complet", este opinia ziaristei Marie-Jeanne Ion, de la Prima TV, in legatura cu ancheta data publicitatii de revista franceza Le Nouvel Observateur pe marginea rapirii ziaristilor romani si a jurnalistei franceze Florence Aubenas in Irak. Jurnalul National va prezinta, pe larg, acest articol, in pagina 7. Marie-Jeanne, care a stat de vorba cu autorul anchetei, jurnalistul Serge Raffy, afirma ca, din cunostintele sale, acesta s-a intalnit cu mai multi oficiali de la Bucuresti, in urma cu cateva saptamani, pentru a-si duce la bun sfarsit ancheta. "Am citit si eu cu interes ancheta. Pare foarte veridic ceea ce scrie acolo", ne-a declarat Marie-Jeanne. In acelasi articol se afirma, in incheiere, ca in beciul captivitatii irakiene a ziaristilor romani si a frantuzoaicei nu s-ar mai afla acum nimeni. Marie-Jeanne Ion nu are noi informatii in acest sens. "Daca e asa, nu pot decat sa ma bucur, pentru ca despre oricine ar fi vorba, merita sansa de a trai", ne-a declarat Marie-Jeanne Ion. (Marina Constantinoiu)

Arta - Brancusi, in topul celor mai vanduti artisti

Constantin Brancusi se afla pe pozitia a cincea intr-un top al celor mai bine vanduti artisti din lume, realizat de baza de date Artprice.com pe baza preturilor inregistrate la licitatii in primele sase luni ale anului, informeaza Bloomberg. Pablo Picasso este pentru al doilea an consecutiv cel mai bine vandut artist din lume, cu lucrari vandute la licitatii la valoarea totala de 89 milioane de dolari din ianuarie pana la sfarsitul lunii iunie. Sculptorul roman este un nou intrat in top 10 al celor mai bine vanduti artisti, valoarea totala a lucrarilor vandute in primele sase luni ale anului atingand suma de 24,54 milioane de dolari.

Toronto - 13 romani in cursa groazei

Cel putin 13 romani s-au aflat in cursa Air France care a luat foc pe aeroportul din Toronto. Antena 3 a reusit sa ia un interviu lui Virgil Gagea, unul dintre pasagerii avionului distrus la aterizare. El a avut de facut o alegere dramatica: sa sara din avion sau sa-si ajute mama si sora care calatoreau impreuna cu el. Virgil a spus ca instantaneu a sarit pe usa avionului, gandindu-se la copilul si sotia care-l asteptau acasa. Emotionanta povestire da informatii si despre alti pasageri romani aflati in cursa groazei: Maria Cojocaru, cu doi copii, Maria Chirita si un alt roman, Stefan Dumitru, care a fost internat in spital. Stirile Antenei 3 au avut cu acest reportaj o audienta de varf. (Radu Crivat)

Fuga - Priplata a trecut frontiera verde

Omul de afaceri Frantisek Priplata sustine ca a fugit din Romania pe frontiera verde de la granita romano-ungara. "Am fost o perioada in Brasov. De acolo am plecat cu trenul, am facut autostopul si am plecat prin partea verde dintre Romania si Ungaria, adica nu pe granite, ci pe fasia verde. Am avut noroc ca in zona aceea atunci nu era nimeni si am putut trece", a declarat Priplata, potrivit Pro TV. Condamnat la opt ani de inchisoare pentru instigare la asasinarea liderului sindical de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, Priplata spune ca a fugit in Cehia pentru a-si demonstra nevinovatia printr-o plangere la CEDO.

Decizie - Bucurestenii vor plati serviciul de canalizare

Din septembrie, locuitorii Capitalei vor plati 1,5 lei noi in plus pe luna pentru serviciul de canalizare. Consilierii generali au votat ieri o hotarare potrivit careia apa calda utilizata se considera apa menajera si este facturata ca atare. In prezent, apa calda evacuata nu este facturata, Apa Nova solicitand despagubiri de 22 milioane de euro pentru prestarea acestui serviciu in ultimii cinci ani. Hotararea obliga bucurestenii racordati la sistemul centralizat de incalzire sa plateasca serviciul de canalizare atat pentru apa rece consumata, cat si pentru apa calda menajera, evacuata in sistemul public de canalizare, in conditiile in care canalizarea este la pamant. (Monica C. Andrei)

Ancheta, finalizata - Amenzi de 32.000 RON pentru accidentul de la Dej

14 amenzi contraventionale in valoare de 32.000 RON au fost aplicate in urma accidentului de munca produs in data de 2 iunie 2005 la Combinatul de Celuloza sI Hartie Somes Dej, accident in urma caruia trei angajati au decedat si alti trei au fost arsi cu pasta de celuloza fierbinte. La finalul anchetei realizate de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM/) Cluj, inspectorul-sef al acestei institutii, Marian Ciplea, a declarat ca cercetarile au fost puse la dispozitia procurorilor, care vor decide daca in acest caz exista fapte de natura penala. (Elena Stanciu)

Tepro Iasi - Fuga lui Priplata i-a scos in strada pe muncitori

Aproape 200 de angajati de la Tepro Iasi au protestat in fata Palatului Culturii din Iasi fata de fuga omului de afaceri Priplata. "Ne este imposibil sa credem ca infractorul Franmtisek Priplata a putut trece in Cehia ca si cum ar fi facut o mica distractie", a declarat Constantin Rotaru, liderul sindical. Sindicalistii i-au inmanat prefectului de Iasi o scrisoare catre presedintele Basescu. Ei ii solicita acestuia sa constituie o celula de criza pentru aducerea in tara a lui Priplata. Daca cehul nu va fi extradat, sindicalistii de la Tepro sunt decisi sa mearga sa protesteze sub geamurile Guvernului din Cehia. (M.C.)

Clasa a IX-a - Ultima zi pentru inscrieri

Candidatii care au ramas neinscrisi in clasa a IX-a, intr-o unitate scolara din invatamantul postgimnazial, mai au timp pana azi la pranz ca sa-si depuna dosarul de admitere in sesiunea speciala. La nivel national exista 5.852 de candidati nerepartizati, deoarece nu au exprimat suficiente optiuni in cele doua etape de admitere computerizata. De asemenea, au ramas neocupate 17.976 de locuri in licee si 13.650 in scolile de arte si meserii. (Eugenia Mihalcea)

Cazul Tanacu - Preotul exorcist vrea inapoi la manastire

Fostul preot Petru Corogeanu si cele patru foste maicute, acuzati de moartea in chinuri groaznice a maicutei Irina Cornici, cer iertare de la episcopul Husilor, rugandu-l printr-o scrisoare sa le dea voie sa stea, pana de la finalizarea cercetarilor, in chiliile de la Manastirea "Sfinta Treime" din Tanacu. Pentru a gasi iertare de la episcopul Ioachim al Husilor, Corogeanu cere mangaiere si iertare precum a primit de la Dumnezeu talharul de pe cruce. Cei cinci spun ca regreta cele intamplate si nu cer nimic altceva decat primirea lor in manastire "ca ultimele slugi". (Radu Crivat)

Campanie - Salvati bisericile inundate!

Jurnalul National vine in ajutorul bisericilor afectate de inundatii cu o campanie umanitara. Toti cei care doresc sa contribuie la renovarea bisericilor sunt rugati sa sune la redactia Jurnalului National (318.20.43 sau 318.20.37), sa scrie pe adresa redactiei

Jurnalului National sau pe cea de mail: umanitar@jurnalul.ro.

Donatiile se pot face in urmatoarele conturi:
  • LEI (BRD - SMCC): RO71BRDE450SV07429814500
  • EURO (BRD - SMCC): RO18BRDE450SV07429904500
  • Contul Patriarhiei Romane: RO67RNCB5040000000 2511.D1 - 25168 ROL BCR - Sector 4, Bucuresti, Patriarhia Romana.
  • ×
    Subiecte în articol: observator priplata