x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

04 Aug 2005   •   00:00

Bistritean atacat de o ursoaica

Un barbat din satul bistritean Romuli a fost internat marti la Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud, dupa ce a fost atacat de o ursoaica, acesta aflandu-se cu oile la pascut, transmite Mediafax. Autoritatile locale au anuntat AJVPS pentru a interveni, deoarece ursul, care a sfasiat cateva oi si capre, ar putea ataca in zonele locuite.

Solicitare - CRP cere modificarea Legii cinematografiei

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa (CRP) solicita autoritatilor rediscutarea prevederilor din Legea cinematografiei referitoare la taxarea suplimentara a publicitatii comerciale si a publicitatii acordate in regim de barter de televiziuni. Taxa de 3% asupra contravalorii minutelor de publicitate are ca efect diminuarea veniturilor televiziunii, in favoarea cinematografiei. De asemenea, aceasta taxa transforma orice publicitate barter care implica televiziunea si presa scrisa in vanzare contra cost. Un asemenea demers este contrar dezvoltarii pietei mass-media din Romania. (Radu Crivat)

Tariceanu - "Marirea TVA nu-i o ambitie"

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, aseara, ca marirea TVA nu este un scop in sine, ci trebuie analizata in raport cu obligatiile asumate de Romania in procesul de integrare europeana. El a precizat ca atragerea unor venituri mai mari la bugetul de stat va asigura cofinantarea necesara pentru proiectele initiate de UE si va da posibilitatea obtinerii unor finantari mai mari. "Este interesul nostru sa avem venituri mai mari la buget. Marirea TVA nu este o ambitie a cuiva, ci deriva din ceea ce Romania isi propune, din viitoare ei calitate de tara membra a UE", a spus Tariceanu.

Dar din dar - Copiii strazii dau bani sinistratilor

Cativa copii ai strazii din Bucuresti au cerut din banii stransi de Crucea Rosie pentru sinistrati, la punctul de colectare din Piata Romana, dar au sfarsit prin a contribui si ei cu o parte din maruntisul strans din cersit la ajutorarea celor afectati de viituri. "Au venit doi aurolaci sufland in punga si ne-au intrebat daca nu le dam si lor bani din urna. Le-am explicat ca nu putem, ca noi strangem bani pentru sinistrati. Ne-au intrebat daca sinistratii sunt «oamenii aia care stau in apa» si le-am spus ca da. Atunci s-au scotocit in buzunare si si-au adus si ei contributia cu maruntisul pe care-l aveau", relateaza Alina Paun, coordonatorul proiectului "Un mesaj de solidaritate".

Vrancea - Concurs de detectivi particulari la IJP

Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Vrancea organizeaza cursuri de detectivi particulari, transmite Rompres. Inscrierile se fac pana la 15 august, iar examenul pentru obtinerea avizului de detectiv particular va avea loc la 29 august. Tematica pentru examen va fi afisata la loc vizibil, la intrarea in sediul Inspectoratului. Poate dobandi calitatea de detectiv particular orice persoana care indeplineste urmatoarele conditii: are cetatenia romana sau cetatenia unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene, are studii medii si a absolvit o scoala postliceala de detectivi.

Politia Rutiera - Reintroducerea blocarii masinilor, respinsa

Politia Rutiera nu mai poate bloca masinile parcate neregulamentar, intrucat aceasta masura nu mai exista in lege si solicita autoritatilor locale sa inlocuiasca sanctiunea cu ridicarea si depozitarea autovehiculelor, conform unei noi legi. "Hotararea de Guvern 195, intrata in vigoare anul acesta, nu mai prevede imobilizarea masinii parcate neregulamentar", a explicat directorul adjunct al Directiei Politiei Rutiere Romane, Dumitru Jianu, intr-o conferinta de presa de miercuri. Primarul Constantei, Radu Mazare, i-a solicitat ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, anularea unei dispozitii a IGPR din luna mai pentru ca politistii, impreuna cu angajatii Primariei, sa poata bloca rotile masinilor parcate neregulamentar in Mamaia si in Constanta.

Dosarul Hayssam - Parchetul s-a facut de minune

Gafa de 10 puncte la Tribunalul Bucuresti. In fata judecatorului, care nu stia ce sa creada, s-a prezentat Omar Hayssam, cu intreaga-i escorta de mascati. Hayssam fusese convocat de Parchetul General la prelungirea mandatului de arestare preventiva in dosarul ce i-a fost intentat pentru afacerea cu capetele de tractor Volvo. Numai ca mandatul de arestare incetase inca din 18 iulie, prin decizia irevocabila a Curtii de Apel. Asa se face ca luni, 1 august, procurorul de sedinta s-a vazut nevoit sa ceara el insusi judecatorului respingerea solicitarii Parchetului General, ca fiind lipsita de obiect. Demers aprobat, cu zambet condescendent, de avocatii sirianului si, bineinteles, de presedintele completului. (Valentin Zaschievici)

Avertisment - Se intorc ploile torentiale in toata tara

Cantitati "importante" de precipitatii, cu grindina si vijelii, sunt anuntate in toata tara, incepand de astazi si pana sambata seara, conform unei avertizari meteorologice emise de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) catre prefecturile din toate judetele. Cantitatile de precipitatii cazute in Oltenia, Banat, Crisana, Maramures si vestul Transilvaniei vor depasi 25 de litri pe metru patrat "si, izolat, 50 de litri pe metru patrat". Ploile vor fi uneori torentiale, vor fi insotite de grindina, descarcari electrice si vant "cu aspect de vijelie". Maine si sambata va ploua in toate regiunile tarii, cantitatile de apa depasind la deal si la munte, in Muntenia, Moldova si estul Transilvaniei 40 de litri pe metru patrat in 24 de ore.

Brasov - Santier supravegheat cu camere de luat vederi

Lucrarile de constructie a Casei Casatoriilor din Brasov vor fi supravegheate prin camere de luat vederi conectate la sistemul informatic al sediului central al firmei constructoare, transmite Rompres. Primarul Brasovului, George Scripcaru, care doreste finalizarea lucrarilor si darea in folosinta a Casei Casatoriilor la 1 iunie 2006, s-a declarat nemultumit de ritmul lucrarilor. Din acest motiv, firma constructoare a decis sa monteze in curtea interioara a Primariei, unde se afla santierul, cinci camere de luat vederi, conectate la sistemul informatic al companiei, de unde se va monitoriza intreaga activitate a santierului.

Campanie - Salvati bisericile inundate!

Jurnalul National vine in ajutorul bisericilor afectate de inundatii cu o campanie umanitara. Toti cei care doresc sa contribuie la renovarea bisericilor sunt rugati sa sune la redactia Jurnalului National (318.20.43 sau 318.20.37), sa scrie pe adresa redactiei Jurnalului National sau pe cea de mail: umanitar@jurnalul.ro. Donatiile se pot face in urmatoarele conturi:
  • LEI (BRD - SMCC): RO71BRDE450SV07429814500
  • EURO (BRD - SMCC): RO18BRDE450SV07429904500
  • Contul Patriarhiei Romane: RO67RNCB5040000000 2511.D1 - 25168 ROL BCR - Sector 4, Bucuresti, Patriarhia Romana.
  • ×
    Subiecte în articol: observator