x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

27 Iul 2005   •   00:00

Aici Radio Prundeni-Valcea


Primarul comunei valcene Prundeni, Horia Horascu, are toate aprobarile necesare pentru infiintarea unui post de radio satesc. Printre programele care vor fi ascultate la postul de radio se numara stiri din viata satului, sfaturi pentru agricultori si, evident, multa muzica populara. (Octavian Herta)

Cazul Tanacu - Avocatul fostilor monahi cere judecarea in libertate


Avocatul fostilor monahi de la manastirea din Tanacu a solicitat, ieri, instantei Curtii de Apel Bucuresti (CAB), judecarea in libertate a clientilor sai si admiterea recursului formulat impotriva hotararii Tribunalului Bucuresti privind prelungirea mandatelor de arestare preventiva a acuzatilor. Avocatul Maria Ilisia a afirmat ca nu exista temeiuri pentru arestarea preventiva a clientilor sai. La randul lor, fostii monahi au spus ca sunt nevinovati si ca ei au imobilizat-o pe maicuta Maricica Cornici pe o targa improvizata tocmai pentru a o proteja. Instanta a ramas in pronuntare fata de recursul acuzatilor.

Timis - Detinutii au haine din Statele Unite


Cei 1.500 de condamnati din Penitenciarul Timisoara au primit haine noi din Statele Unite ale Americii, transmite Rompres. Directorul stabilimentului, Ioan Bala, a informat ca institutia a primit aproape 18.000 de articole de imbracaminte noi, precum si articole de igiena personala. Darurile au fost primite de la Joanne Thompson, vicepresedintele companiei Dove Broadcasting Inc., care s-a implicat in mai multe astfel de actiuni.

Incident - Militar american mort la Constanta


Un militar american participant la exercitiul Romex 05 din poligonul Babadag a murit in timp ce facea scufundari in largul Marii Negre. Aflat in timpul liber, Erik Helmuth Harland, de 43 de ani, a plecat in zona digului de nord pentru scufundari. La scurt timp dupa ce s-a scufundat, soldatul american a iesit la suprafata si a strigat dupa ajutor. El a fost ridicat pe vapor si i s-a acordat primul ajutor. Medicii de pe nava de interventie si salvare persoane "Cristal" nu au reusit salvarea barbatului. Politistii au demarat o ancheta. (Mariana Craciun)

Otelec - Ministrul Borbely este nemultumit de lucrari


Ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, s-a declarat nemultumit de stadiul lucrarilor la santierul de case din satul Otelec, judetul Timis. "Este un dezastru aici. Sunt 201 case de facut si lucrarile sunt mult intarziate", a spus ministrul Borbely, citat de Mediafax. Una dintre firmele care au castigat licitatia de reconstructie trebuia sa realizeze 33 de locuinte. Potrivit ANL Timis, la sfarsitul saptamanii trecute se turnase fundatia la toate cele 33 de case, dar numai in patru cazuri incepusera lucrarile la zidarie. (Iohanna Onaca Purdea)

Ceremonial - Militarii galateni au revenit din Afganistan


Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a participat, ieri, la ceremonialul militar organizat, la Galati, cu ocazia revenirii in tara, din Afganistan, a Batalionului 300 Infanterie "Sf. Andrei", transmite Rompres. Ceremonialul a inceput cu apelul solemn al unitatii de la care au lipsit sublocotenentul post-mortem Narcis Sonei, cazut la datorie la 25 aprilie, cand o mina a explodat sub transportul blindat in care se gasea eroul si sergentul Gabriel Hanganu, aflat in recuperare dupa ce a fost ranit in acelasi incident. Militarii, rudele, oficialitatile si clerul au tinut un moment de reculegere in memoria ofiterului erou.

Proiect - Berzele din Romania, urmarite prin satelit


Migratia berzelor albe din Romania va fi urmarita prin satelitul Argos. Pentru realizarea acestui proiect, pe spatele a trei exemplare de barza vor fi atasate radioemitatoare alimentate cu baterii solare. Prin aceasta metoda se vor putea culege informatii importante referitoare la migratia berzelor albe din Romania catre locurile de iernat, caile de migratie si zonele de popas. Studiul va fi completat prin marcarea berzelor albe cu inele speciale. Proiectul derulat incepand cu luna septembrie este desfasurat de Societatea Ornitologica Romana in colaborare cu Liga pentru Protectia Pasarilor - BirdLife Franta. (Elena Stanciu)

Iasi - Bani de la Guvern pentru inundatii inexistente


Judetul Iasi a primit 11,2 miliarde de lei vechi, din fondul de rezerva al Guvernului, cu titlu de ajutor pentru "refacerea infrastructurii grav afectate de inundatii", desi zona nu a avut de suferit din cauza unor revarsari de ape. Prefectul de Iasi, Radu Prisacaru, s-a aratat surprins de decizia Executivului, deoarece judetul nu a avut de suferit de pe urma recentelor inundatii. Acesta a precizat ca va folosi banii primiti de la Guvern pentru a reface podurile si podetele distruse de viiturile de anul trecut. (Mirela Cimpoi)

Maternitatea Cuza Voda - Medici ieseni, acuzati de neglijenta


Obstetricienii de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi sunt acuzati de neglijenta profesionala de familia unei femei din Onesti, care a murit din cauza unei hemoragii declansate in timpul nasterii, transmite Rompres. Sabina Boboc, insarcinata in luna a opta, a fost adusa joi la Maternitatea "Cuza Voda", din cauza declansarii unei nasteri premature. Duminica ea a intrat in travaliu, iar dupa-amiaza a nascut un fat mort. In timpul nasterii, femeii i s-a declansat o hemoragie, motiv pentru care obstetricienii au decis sa ii elimine uterul. Trei ore mai tarziu, Sabina Boboc a intrat in soc cardio-respirator, decesul fiind inregistrat la ora 18:00.

Campanie - Salvati bisericile inundate!


Jurnalul National vine in ajutorul bisericilor afectate de inundatii cu o campanie umanitara. Toti cei care doresc sa contribuie la renovarea bisericilor sunt rugati sa sune la redactia Jurnalului National (318.20.43 sau 318.20.37), sa scrie pe adresa redactiei Jurnalului National sau pe cea de mail: umanitar@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: observator