x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

22 Iul 2005   •   00:00

Scoala vandalizata de elevi


Doi elevi de la o scoala din orasul Odobesti, judetul Vrancea, au intrat pe geam in institutia de invatamant si au distrus mobila din cancelarie, dupa care au spart un bar din localitate de unde au furat tigari si bautura in valoare de opt milioane de lei. Cei doi au 13 ani si sunt elevi ai scolii vandalizate, iar unul dintre ei era corigent la mai multe materii. Politistii spun ca cei doi pusti ar mai fi savarsit si un alt jaf.

Dragasani - Ars de viu in propria masina


O persoana a decedat, iar alte patru se zbat intre viata si moarte dupa ce au fost implicate intr-un grav accident de circulatie produs in localitatea Dragasani. Din cauza vitezei excesive, Ion D., de 28 de ani a pierdut controlul autoturismului Opel si s-a izbit puternic de un stalp de beton. Dupa ce a mai acrosat o alta masina, Opelul a explodat, flacarile ajungand la cativa metri inaltime. Soferul nu a putut fi scos din autovehicul si a murit carbonizat. Cei patru pasageri se afla in coma de gradul III si sunt internati la Spitalul de Urgenta Bucuresti. Politistii au mentionat faptul ca Ion D. a mai avut permisul suspendat pentru viteza. (Alexandra Chivu)

Bihor - Guvernul plateste expropriatii autostrazii


Chiar daca la nivelul judetului Bihor lucrarile la viitoarea Autostrada Transilvania s-au oprit de mai bine de cateva luni, Executivul va incepe sa acorde despagubiri persoanelor care au renuntat la terenuri in favoarea proiectului. Peste 65 de milioane de lei noi vor ajunge in buzunarele locuitorilor din judetele Cluj si Bihor drept despagubire. In Bihor, "fericitii" se regasesc pe raza a opt comune si marturisesc ca sprijinul de la Guvern reprezinta "mana cereasca". Tariful stabilit de Guvern pentru despagubirile din Bihor variaza de la 3,5 euro la 8 euro/mp. (Natalia Ivan)

Arad - Primarul este contestat de comercianti


Peste 200 de comercianti aradeni au pichetat ieri timp de trei ore primaria orasului, dupa ce edilul Gheorghe Falca a promovat un proiect prin care se va demola cea mai mare piata municipala pentru a face loc unui centru comercial. Comerciantii se tem ca nu vor mai avea unde sa-si vanda marfurile, au fluierat si au strigat "Jos demolatorul!" Pentru ca Falca este plecat de o saptamana in concediu, protestatarii i-au asalat pe cei doi viceprimari, care au coborat pentru a discuta cu ei. Cand au fost invitati la discutii in incinta Primariei, comerciantii au vrut sa navaleasca cu totii in cladire si au fost cu greu opriti de jandarmi, care au permis doar accesul catorva reprezentanti.

Studiu - Romania, consumator major de carburanti


Romania, Polonia, Ungaria si Cehia sunt statele cu cel mai mare consum de carburanti din Europa Centrala si de Est, informeaza, in editia electronica, publicatia Energy Business Review. Potrivit acestuia, consumul de carburanti in cele patru state a crescut cu o rata anuala de 3,4% intre 2000 si 2004, fata de media zonei, unde s-a inregistrat o majorare de 2,8%. Raportul semnaleaza faptul ca in timp ce 77% din benzinariile din Cehia si Ungaria detin, pe langa pompe de alimentare, si un magazin cu diverse produse, in Romania si Polonia doar una din doua statii are asemenea facilitati.

Bucuresti - Pagubitii FNI, audiati de judecatori


Cateva zeci de pagubiti la Fondul National de Investitii (FNI) au venit ieri la Tribunalul Bucuresti, pentru a se intalni cu judecatoarea care se ocupa de acest caz si pentru a-i prezenta nelamuririle pe care le au in legatura cu cauza. Magistratul i-a intrebat care au fost motivele pentru care au investit bani la FNI. Majoritatea au raspuns ca afilierea dintre CEC si FNI aducea o doza de incredere, intr-o perioada in care foarte multe banci dadusera faliment. Altii si-au motivat investitia la FNI datorita sfatului prietenilor si al vecinilor. Tot ieri a fost audiata si "mama" FNI, Ioana Maria Vlas.

Reghin - Conducerea Politiei locale a fost schimbata


Trei ofiteri din conducerea Politiei Reghin au fost eliberati din functie pentru management defectuos dupa un control dispus in institutie in urma incendierii masinilor a doi politisti din municipiu. Incidentul a avut loc in luna mai, transmite Mediafax. Cei inlocuiti sunt comisarul de politie Pompei Valean, seful Biroului de Investigare a Fraudelor, comisarul Emil Fiscutean si seful Biroului Politiei Rutiere, comisarul de politie Silviu Stanciu. (Radu Crivat)

Cazul Tanacu - Maicuta ucisa nu fusese drogata


Legistii bucuresteni nu au gasit, la examenul toxicologic, nici un medicament, drog sau alta substanta toxica care sa-i fi produs moartea maicutei de la Tanacu, a declarat ieri agentiei Mediafax profesorul Dan Dermengiu, directorul general al Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici". Legistii au analizat mai multe probe prelevate de la cadavrul maicutei Irina, pentru a identifica prezenta in organism a unor substante cauzatoare de moarte. Irina Cornici nu a fost drogata si nu i-au fost administrate substante care i-ar fi putut provoca decesul, a spus Dermengiu. (Radu Crivat)

Constanta - Zeci de persoane, suspecte de antrax


Zeci de persoane din localitatile constantene Castelu si Medgidia sunt suspecte de antrax, dupa ce au consumat carnea unei vaci bolnave. Seful Directiei Sanitar-Veterinare Constanta, dr. Grigore Mertoiu, a declarat ca o familie din comuna Castelu a taiat o vitica marti noapte, dupa ce animalul ar fi fost gasit zacand la marginea satului. Familia lui Pasali Sali a impartit carnea mai multor rude din sat, dar si altor nemuri din Medgidia. Astfel o ruda a acestora, care a cumparat carnea a vandut-o altor 40 de persoane care locuiesc in cartierul Ali Baba din Medgidia. (Mariana Craciun)

Valcea - Edilul-sef isi construieste bloc


Primarul municipiului Ramnicu Valcea a inceput lucrarile la un bloc de locuinte, chiar in centrul orasului. Edilul Mircea Gutau a tinut secret acest lucru, insa pana la urma a recunoscut ca santierul situat pe strada Carol I din centrul municipiului ii apartine. Primarul se razboieste de circa un an cu conducerea Directiei Muncii Valcea, care are sediul la doi pasi de santier si care sustine ca primarul nu respecta distanta legala intre cele doua cladiri. Blocul primarului va avea 8 apartamente de lux, care vor fi scoase la vanzare. (Octavian Herta)

Codasi - Iesenii nu si-au platit taxele


Iesenii nu se inghesuie sa-si achite darile catre bugetul local. Media incasarilor din primele sase luni ale anului este de numai 30% la nivelul judetului. Cei mai harnici sunt locuitorii din Iasi si Pascani. La polul opus se situeaza comuna Ciohorani, unde s-au strans doar 6 procente din bugetul local. In mod normal, incasarile ar trebui sa fie de 340 de milioane de lei, din care au fost adunati numai 21 milioane de lei. Prefectura a solicitat formarea unei comisii care sa analizeze situatia. Un motiv poate fi, dupa parerea prefectului Radu Prisacaru, evaluarea gresita a incasarilor la momentul intocmirii bugetului pe 2005. (Mirela Cimpoi)

Galati - Asistentii seropozitivilor, neplatiti de trei luni


Peste 100 de asistenti personali ai seropozitivilor din judetul Galati nu si-au mai primit indemnizatia de 2,5 milioane lei de mai bine de trei luni. Cea mai mare parte a acestora provin din comunele sinistrate Cosmesti, Piscu si Ivesti. Primarul comunei Ivesti, Ion Corpaci, a declarat ca banii respectivi trebuiau virati primariei de catre Consiliul Judetului Galati. Presedintele CJ Galati, Eugen Durbaca, da vina pe Ministerul de Finante, care nu ar fi virat in contul CJ decat 40% din suma totala destinata asistentilor seropozitivilor din judet. (Erik Hoosz)

Dosarul rapirii - Mandatul lui Hayssam a fost prelungit


Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au prelungit ieri mandatul de arestare emis pe numele omului de afaceri de origine siriana Omar Hayssam, pentru terorism, instanta admitand cererea Parchetului instantei supreme in acest sens. Aceasta decizie poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre Omar Hayssam. In cazul in care si instanta suprema accepta prelungirea mandatului lui Omar, aceasta masura este valabila pana in 24 august. (Radu Crivat)

Alba - Tiruri incendiate in urma unui accident


Un accident violent intre doua tiruri, petrecut miercuri seara pe DN 7 in judetul Alba, a blocat circulatia pe sosea timp de mai multe ore si a dus la moartea unuia dintre soferi. In urma impactului, cele doua tiruri au luat foc, fiind nevoie de interventia pompierilor militari pentru stingerea incendiului. Potrivit politistilor, accidentul s-a petrecut din cauza unuia dintre cele doua autotrenuri care s-a angajat intr-o depasire si a intrat din plin in celalalt autovehicul care circula din sens opus. Soferul vinovat si un pasager care calatorea cu el sunt in stare grava la spital. (Lucian Dobrater)
×
Subiecte în articol: observator