x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

25 Iun 2005   •   00:00

Poluarea mediului la Timisoara

Un nor negru de fum a acoperit ieri mai multe cartiere de la marginea Timisoarei, in urma unui incendiu izbucnit la un rezervor dezafectat de produse petroliere. Focul a fost provocat de cativa muncitori, care au incercat sa taie bazinul cu un aparat de sudura, dar reziduurile din el s-au aprins.

Timisoara - Rectorul UMF s-a autosuspendat din functie

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara (UMF), Stefan Dragulescu, a anuntat, ieri, printr-o scrisoare adresata Senatului universitatii, ca se autosuspenda din functie, transmite Mediafax. Dragulescu sustine ca pune capat, in acest fel, conflictului cu factorii de decizie din Capitala care, nerecunoscandu-i ultimul mandat de rector, au hotarat sa nu mai finanteze universitatea. Dragulescu este rector al UMF din 1992. La 2 martie 2005, Senatul UMF l-a reales in functia de rector pentru al patrulea mandat. Printr-un ordin al ministrului Educatiei, Dragulescu nu a fost confirmat in functia de rector si a stopat orice fonduri catre UMF.

Cooperare - Un alpinist roman, in expeditie pe K2

Alpinistul brasovean Dan Borcea a fost cooptat in expeditia regionala MOL K2, formata din slovaci si unguri, avand ca obiectiv ascensiunea Varfului Chogori-K2. Borcea a fost invitat sa participe la escalada de catre membrii echipei regionale MOL K2, formata din alpinisti din Slovacia - Jaroslav Dutka si din Ungaria - Eross Zsolt, Kollar Lajos, Mecs Laszlo, Markos Huba si Csollany Katalin. Chogori, denumit si Muntele Mare se afla la granita dintre Pakistan si China, masoara 8.611 m si este al doilea ca inaltime de pe planeta. (Radu Crivat)

Ratificare - PSD, membru cu drepturi depline al PSE

Consiliul Partidului Socialistilor Europeni a ratificat la reuniunea de ieri de la Viena rezolutia privind acordarea statutului de membru cu drepturi depline PSD. Astfel, PSD a devenit primul partid din Romania care a intrat in cadrul structurilor politice europene. La propunerea delegatiei PSD, Consiliul PSE a inclus in rezolutia privind prioritatile agendei politice europene pe 2006 un paragraf in care se arata ca realizarea istorica a constituirii UE trebuie continuata prin primirea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2006, cu conditia indeplinirii angajamentelor luate. (Carmen Vintila)

Proiect UDMR - Manuale speciale de romana pentru maghiari

Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, a solicitat ieri ca elevii maghiari sa invete limba romana dupa manuale special redactate pentru ei, astfel incat sa isi poata insusi mai bine materia, transmite Mediafax. In opinia liderului Uniunii, rezultatele slabe din ultimii ani la proba de limba si literatura romana arata ca elevii de etnie maghiara nu isi pot insusi in mod corespunzator materia la aceasta disciplina, iar din acest motiv ajung intr-o situatie defavorizata. In consecinta, Csaba a cerut parlamentarilor UDMR de Covasna sa initieze modificarea Legii invatamantului in acest sens. (Aniela Nine)

Constanta - Militari germani, implicati in scandal

Patru militari germani in stare de ebrietate care au provocat un scandal joi seara, in statiunea Mamaia, au fost imobilizati de jandarmii constanteni. Michael S. de 22 de ani, Stefan W., de 20 de ani, Tim B., de 20 de ani si Bjorn D., de 25 de ani, imbarcati pe o nava militara germana, FGS Caboe MHL M1007, aflata in Portul Constanta, au refuzat sa achite consumatia pe care au facut-o la o terasa din Mamaia si au distrus mai multe bunuri. La sosirea jandarmilor, militarii germani au devenit si mai agresivi, fiind necesara folosirea fortei pentru imobilizarea lor. Militarii straini au fost predati Politiei Militare pentru continuarea demersurilor necesare. (Mariana Craciun)

Siret - Narghilele de milioane, capturate la vama

Politistii de frontiera si lucratorii vamali din Siret au descoperit, ieri, 1.460 de piese componente de narghilea, ascunse in compartimentul de marfa al unui automarfar care venea din Siria, transmite Mediafax. La controlul vamal al automarfarului condus de cetateanul bulgar Drago Ivanov D., care transporta confectii textile si incaltaminte pe ruta Siria - Ucraina, echipa de control a descoperit peste 1.400 de piese componente de narghilea. Bunurile nedeclarate, estimate la valoarea de piata la 216,54 milioane de lei, au fost retinute in vederea confiscarii de catre autoritatea vamala, iar cetateanul bulgar a fost sanctionat contraventional cu 25 milioane de lei.

Valcea - O noua amanare in cazul Carmen Paunescu

Silvia Burlan, singura supravietuitoare a accidentului produs in august 2004 de Carmen Paunescu, a fost luata in tutela de Victoria Voinea, avocata familiei Burlan. Ieri, la Judecatoria Valcea, a avut loc un nou termen in cazul Carmen Paunescu. Dosarul penal cu nr. 3079, in care este cercetata Carmen Paunescu, a primit un nou termen de judecata, la data de 9 septembrie. In august 2004, masina condusa de Carmen Paunescu a intrat pe contrasens si a strivit o Dacia in care se aflau patru membri ai familiei Burlan. (Octavian Herta)

Suceava - Hramul Manastirii Sf. Ioan cel Nou

Mii de credinciosi din tara au participat, joi, la Hramul Manastirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava si la Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de preoti si stareti. Dupa oficierea Sf. Liturghii, racla cu moastele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost purtata pe strazile municipiului intr-o procesiune la care au luat parte mii de credinciosi. Pelerinii au primit sarmale, bors de peste, chiftelute si peste prajit.

Accident - Inotatorul Razvan Florea a lovit cu masina o femeie


Inotatorul Razvan Florea, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de anul trecut de la Atena, a accidentat ieri dupa-amiaza, pe Strada Mircea cel Batran din Constanta, o femeie de 51 de ani care traversa printr-un loc nepermis si fara sa se asigure. Potrivit politistilor de la Serviciul Rutier, Razvan Florea, profesor de educatie fizica la DJTS Constanta, conducea un Opel, iar la un moment dat s-a inscris intr-o depasire si a lovit-o pe Marieta Crusnischi, din Navodari. Femeia a fost atinsa cu oglinda din dreapta, sportivul transportand-o la Spitalul Judetean, unde a fost diagnosticata cu traumatism cranio-cerebral acut inchis minor. Dupa primele ingrijiri, a fost externata. (Mediafax)

CSM - Judecatoarea Navala se pensioneaza


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat pensionarea judecatoarei Maria Navala - al carei nume a fost vehiculat in scandalul de coruptie legat de Fanel Pavalache - incepand din 14 martie 2005, in conditiile in care instanta suprema nu s-a pronuntat inca privind excluderea ei din magistratura. In iunie 2003, CSM a decis suspendarea pentru sase luni din functia de judecator al Tribunalului Bucuresti a Mariei Navala, decizie ce a fost contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca, in septembrie 2004, ea sa fie exclusa din magistratura.
×
Subiecte în articol: observator