x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

24 Iun 2005   •   00:00

S-a mutat in casa jefuita


Un hot care a jefuit timp de mai multe zile aceeasi casa, din judetul Iasi, a fost surprins de proprietara acum trei zile in timp ce el dormea chiar la locul faptei. In timpul interogatoriilor, spargatorul a declarat ca dormea in casa in fiecare noapte si isi fixa telefonul sa sune dimineata sa plece.

Migratie - 45.000 de straini stau temporar in Romania


Mai mult de 45.000 de straini au primit dreptul de sedere temporara in Romania, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general adjunct al Autoritatii pentru Straini (ApS), comisarul-sef Tiberiu Trifan. Dintre acestia, 8.401 erau din Moldova, 5.191 din Turcia si 4.019 din China. Din totalul de straini aflati in evidenta ApS, 2.732 sunt straini carora li s-au aprobat cererile de sedere permanenta in Romania. Cei mai multi, 361 la numar, sunt sirieni. Potrivit lui Trifan, tara noastra se confrunta cu fenomenul casatoriilor de convenienta, in cazul strainilor care vor sa se stabileasca in tara noastra. (Radu Crivat)

Expozitie - Enescu la Semicentenar, la Arhivele Nationale


Arhivele Nationale invita publicul iubitor de istorie la Expozitia foto-documentara "George Enescu la Semicentenar". Manifestarea este organizata sub egida "Anului Enescu". Accesul la expozitie este liber. Publicul larg poate vedea astazi, in ultima zi, la sediul central al Arhivelor Nationale, Sala "Aurelian Sacerdoteanu", documente de arhiva relevante pentru viata si pentru activitatea marelui compozitor. Aceasta expozitie face parte din manifestarile organizate cu ocazia evenimentului denumit "Saptamana Arhivelor", organizata in principalele orase din tara. (Costin Anghel)

Gorj - Directorul Uzinei Sadu "vaneaza" caini


Directorul de productie al Uzinei Mecanice Sadu, Constantin Filip, este cercetat de politistii gorjeni dupa ce a impuscat un caine din curtea institutiei cu arma paznicului. Seful agentilor de paza spune ca subordonatului sau i-a fost luata arma. Constantin Filip sustine acum ca n-a tras in caine, ci doar a vrut sa verifice armamentul din dotarea portarului. Avea un glont pe teava si arma s-a descarcat. Purtatorul de cuvant al IJP Gorj a confirmat ca impotriva directorului s-a inceput cercetarea penala pentru uz de arma letala fara drept in urma incidentului de la sfarsitul saptamanii trecute. Chiar si asociatiile pentru protectia animalelor s-au sesizat si ameninta ca il vor da in judecata pe Filip. (Gabriela Mladin)

Constanta - Poluare cu produse petroliere in port


O poluare cu peste o tona de produse petroliere a fost semnalata, miercuri seara, in Portul Constanta, intr-o dana unde se efectuau lucrari de descarcare combustibil. Primele verificari au indicat ca un furtun folosit la pompare s-a fisurat. Conform estimarilor, s-au scurs peste o mie de litri de produs petrolier, iar dana de lucru a fost poluata pe o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati. Reprezentantii Autoritatii Navale Romane (ANR) spun ca poluarea a avut loc pe platforma portuara neamenajata, care apartine SC Tomini Trading SRL. (Mariana Craciun)

Campanie - U TV Interactiv ii ajuta pe sinistrati


"Mie imi pasa", campanie initiata pentru a ajuta sinistratii inundatiilor din zona de vest a tarii de postul de televiziune - Televiziune Interactiva, a adunat suma de 5.400 de dolari. Gandita initial ca o campanie de intrajutorare a sinistratilor ce au avut de suferit in urma inundatiilor produse in zona de vest a tarii si care au afectat puternic sute de gospodarii, echipa - a hotarat ca sumele stranse sa fie redirectionate, partial, si catre Moldova, regiune afectata de asemenea de urgia apelor. Multumim celor care au donat bani, starurilor care ne-au sustinut pe perioada campaniei: Lili Sandu, Emanuel, Puya si trupa Akcent, precum si companiilor furnizoare de servicii de telefonie mobila - Connex si A-Stream.

Mures - Un politist baut a lovit masina de serviciu


Un politist din municipiul Reghin care conducea, sub influenta alcoolului, o Dacie aflata in proprietatea Politiei, a provocat un accident rutier in comuna muresana Gurghiu, informeaza Rompres. Incidentul s-a petrecut luni, iar ancheta este in desfasurare. Masina a lovit o autoutilitara care circula regulamentar din sens opus, iar inspectorul principal care o conducea a fost ranit usor. Etilotestul a aratat in cazul acestuia o alcoolemie de 0,41 grame/litru in aerul expirat.

Suceava - Insigne din aur pentru alesii locali


Ca si cum au rezolvat toate problemele administrative, consilierii judeteni suceveni si-au acordat putina atentie in ultima sedinta de consiliu. Ei vor purta insigne din aur ca semn distinctiv al functiei pe care o au. Hotararea nu va afecta bugetul judetean, intrucat banii pentru achizitionarea insignelor vor fi retinuti din indemnizatiile consilierilor. Ei n-au fost primii care au poftit la insemne din metale pretioase. Si colegii lor din Consiliul General al Capitalei au vrut neaparat insigne pe principiul ca trebuie sa fie recunoscuti si stimati atunci cand merg pe strada sau in control. (Monica C. Andrei)

Camera Deputatilor - Scutiri de taxe pentru casele sinistratilor


Operatiunile de radiere, modificare si inscriere in Cartile funciare, dar si avizele si autorizatiile necesare lucrarilor vor fi scutite de orice fel de taxa pentru bugetele locale sau de stat. Decizia este inclusa in ordonanta adoptata ieri de catre deputati, care autorizeaza ANL sa construiasca sau sa reabiliteze case in zonele afectate de inundatii, informeaza Mediafax. Din textul ordonantei a fost eliminat articolul care stabilea ca finalizarea obiectivelor este 30 noiembrie. Ministrul delegat pentru lucrari publice, Borbely Laszlo, a mentionat ca in prezent 17 companii au inceput reconstructia caselor.

Rapirea jurnalistilor - Procurorii il vor pe Omar tot dupa gratii


Procurorii Parchetului General vor incerca astazi sa obtina prelungirea mandatului de arestare emis pe numele lui Omar Hayssam in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak. Cererea anchetatorilor va fi judecata la Curtea de Apel Bucuresti. Omul de afaceri sirian si partenerul sau Mohammad Munaf, insotitorul ziaristilor, au fost arestati la 26 mai pentru initiere de grup terorist, la numai cateva zile dupa eliberarea ostaticilor romani. Munaf este inca in custodia autoritatilor americane, iar Omar se afla in arest, sub puterea a trei mandate de arestare preventiva. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: observator