x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

16 Mar 2005   •   00:00

17 MARTIE 2005

Euro greu de ciocolata

Primele monede euro greu, realizate din ciocolata, au fost lansate pe piata bancara de catre o firma din Cisnadie. Euro greu din ciocolata are diametrul de peste 3 centimetri, este gros de o jumatate de centimetru si cantareste 7,64 grame. Un euro greu produs in Romania costa 0,25 de euro-centi.

Cotizatie - Liniile telefonice erotice dau bani pentru cultura

Companiile care ofera servicii telefonice cu continut erotic vor cotiza lunar, cu 5% din incasari, la constituirea Fondului Cultural National. Decizia a fost luata ieri de Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor si are acceptul companiilor in cauza, transmite Mediafax. Potrivit presedintelui comisiei, Raluca Turcan, Fondul Cultural National va reprezenta sursa de finantare pentru proiectele, programele si actiunile unor operatori culturali care cer bani de la Ministerul Culturii si Cultelor.

Mures - Semafor vorbitor in Tarnaveni

Singurul semafor din Tarnaveni, judetul Mures, a fost dotat, incepand de marti, cu megafoane prin care pietonii sunt anuntati cand pot traversa. Semaforul fusese scos din functiune inca din vremea regimului comunist, dar in urma cu cativa ani el a fost repornit. Potrivit Mediafax, in intersectie au avut loc insa mai multe accidente, din cauza ca semaforul afisa culoarea verde atat pentru pietoni, cat si pentru autovehicule. Din acest motiv, autoritatile locale au luat decizia de a moderniza semaforul, astfel ca acum, in timp ce le sunt indicate culorile rosu sau verde, pietonii sunt atentionati si prin megafoane cand pot trece strada. (Cristian Petru)

Zgomot mare - Un MIG a provocat panica la Odorheiu Secuiesc

Locuitorii municipiului Odorheiu Secuiesc au intrat in panica ieri, din cauza sunetului puternic produs de un avion MIG, care a depasit pragul sonic cand a trecut la joasa altitudine deasupra orasului, alarmele tuturor masinilor declansandu-se in urma fenomenului sonor. Conform Mediafax, oamenii au intrat initial in panica, iar unii dintre ei s-au adapostit in cladiri.

Delta Dunarii - Pescariile raman la ARBDD

Parlamentarii au respins intentiile Aliantei PNL-PD de a trece fondul piscicol din Delta Dunarii din grija Ministerului Mediului in cea a Ministerului Agriculturii. Problema a fost ridicata la inceputul anului si ar fi avut ca rezultat imediat o noua supraexploatare economica a Deltei Dunarii, in detrimentul politicilor de protectie a mediului. Daca intentia s-ar fi pus in practica, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, care in prezent gestioneaza fondul piscicol din Delta, ar fi pierdut dreptul de administrare asupra a mai bine de jumatate din actualul teritoriu. (Alexandru Nastase)

"Ciao, Darwin!" - Dan Negru o va cere de nevasta pe Roxana

Astazi, de la ora 20:15, in cadrul show-ului "Ciao, Darwin 4", prezentat de Dan Negru, "romanii" se vor lupta cu "strainii". Echipa "strainilor" este formata din negri, congolezi, irakieni, turci, mongoli si nemti. Mbela, solista formatiei Gloria, si actorul de culoare Victor sunt capitanii echipei "stranierilor". De cealalta parte a baricadei, romanii sunt condusi in lupta de solista de muzica populara Elena Merisoreanu. Invitata de onoare a show-ului, cantareata argentiniana Analia Selis, a declarat ca este impartiala. "Eu vin din Argentina, dar traiesc in Romania de ceva vreme, asa ca ma simt si putin romanca." Si tot atunci, telespectatorii Antenei 1 vor avea un soc: Dan Negru o va cere de nevasta pe Roxana, dansatoarea sexi a emisiunii.

Spitalul Judetean Arad - Mancarea bolnavilor, dusa de infirmiere

Angajatii bucatariei Spitalului Judetean Arad au refuzat ieri sa mai duca mancare la pat bolnavilor din saloane, sustinand ca nu si-au primit salariile de cinci luni, transmite Mediafax. Pentru a nu lasa pacientii fara mancare, conducerea spitalului a luat o masura provizorie, infirmierele fiind delegate sa-i serveasca pe bolnavi, in timp ce mancarea este preparata tot in bucataria spitalului. In urma cu un an, bucataria spitalului a fost privatizata, fiind preluata de o firma de alimentatie din Brasov.

Timisoara - Ranita in urma unui tratament dintr-o revista

O femeie de 57 de ani, din Timisoara, care a incercat un tratament pentru alinarea durerilor de reumatism ce era recomandat intr-o revista, s-a ales cu arsuri grave la ambele picioare si este nevoita sa-si faca un transplant de piele, transmite Mediafax. Femeia, care avea probleme cu articulatiile de la glezna, a preparat tratamentul fara sa consulte vreun medic, dintr-o revista. Ea a imbibat un pansament cu solutia obtinuta si l-a aplicat pe piele. Dupa indepartarea bandajului a observat ca s-a ales cu arsuri. Dupa zece zile, nemaisuportand durerile, a decis sa mearga la un medic. Acesta a declarat ca pensionara va fi operata, urmand sa fie supusa unui transplant de piele.

Decizie in instanta - Despagubirile lui Miron Cozma, respinse

Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri plangerea prin care Miron Cozma cerea despagubiri de 5 milioane de euro de la statul roman pentru reincarcerarea sa. Magistratii au decis ca cererea este inadmisibila, dupa ce senatorul Antonie Iorgovan, prezent ca aparator al lui Ion Iliescu si al lui Adrian Nastase, a sustinut la termenul de marti ca actul de gratiere este un gest de clementa neatacabil in instanta. Avocatul lui Cozma ne-a declarat ieri ca va ataca decizia judecatorilor cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. (Miruna Pasa)

Credite - Studentii se vor putea transfera mai usor

Tinerii care studiaza la o facultate se vor putea transfera mult mai usor la o alta unitate de invatamant superior, dupa ce ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a semnat ieri ordinul privind aplicarea generalizata a Sistemului European de Credite Transferabile. Acesta se va aplica incepand cu anul universitar 2005-2006 si va asigura mobilitatea studentilor intre universitatile romanesti si intre acestea si cele europene. De exemplu, studentul are sansa de a frecventa un anumit curs cu cel mai bun profesor din alta parte decat facultatea proprie si sa i se recunoasca respectivul curs. (Eugenia Mihalcea)
×
Subiecte în articol: observator