x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

08 Mar 2005   •   00:00

9 martie 2005

Reclama pentru scoala

O scoala de stat din Arad a fost nevoita sa recurga la publicitatea in presa pentru a atrage elevi, dupa ce numarul acestora s-a redus constant in ultimii ani, transmite Mediafax. Profesorii au inceput, totodata, sa imparta si fluturasi la gradinite si sa organizeze intalniri cu parintii.

Suspiciuni - Cercetat de Politie, Mantog vorbeste despre mineri

Ionel Mantog, secretarul de stat din Ministerul Economiei si Comertului responsabil de sectorul minier, a tinut ieri o conferinta de presa despre inchiderea a 30 de mine si disponibilizarea a circa 6.000 de mineri. Mantog este specialist in problemele minerilor. Proaspatul secretar de stat a lucrat in Compania Nationala a Lignitului Oltenia. El este cercetat de Politie pentru utilizarea unor informatii confidentiale referitoare la unele suprafete de teren ce urmau sa fie exploatate de catre CNLO si care au fost stramutate unei firme de constructii. Pe terenurile care au apartinut CNLO s-au construit vile de lux, una dintre ele apartinand chiar sotiei lui Mantog. "O comisie a Companiei Lignitului a intocmit un raport din care rezulta ca nu exista prejudicii si nu s-au incalcat prevederile legale", a explicat ieri Ionel Mantog. El a refuzat sa comenteze evolutia cercetarii penale.

PNA - Coruptia, de la 10.000 de euro in sus

Senatorii din Comisia juridica au majorat de la 5.000 la 10.000 de euro valoarea sumei sau a bunului care formeaza obiectul infractiunii de coruptie in cazurile anchetate de Parchetul National Anticoruptie. Membrii comisiei au adoptat ieri un amendament in acest sens la ordonanta de modificare a Legii privind organizarea PNA. Alte amendamente propuse la comisie reduc conditiile minime de vechime pe care trebuie sa le indeplineasca procurorii PNA si stabilesc ca raportul de activitate a PNA sa fie prezentat Consiliului Suprem al Magistraturii. (Monica Iordache)

Statistica - Salarii mai mari cu 5,2% in ianuarie

Salariul mediu brut pe economie in luna ianuarie a fost de 9.514.658 de lei, iar castigul salarial mediu net a fost de 7.233.398 de lei, mai mare cu 5,2% fata de luna precedenta, potrivit Institutului National de Statistica. Cresterea salariului net a fost determinata de aplicarea cotei unice de impozitare, acordarea primelor anuale (al 13-lea salariu) si majorarile din sistemul bugetar. Comparativ cu luna ianuarie 2004, salariul net a avansat cu 25,3%, iar castigul brut a fost majorat cu 18,8%. Salariatii din institutiile bugetare au incasat in ianuarie sume cu aproximativ 50% peste nivelul din decembrie, varful de crestere fiind consemnat la invatamant (52,4%), administratie publica (40,8%) si sanatate (33%).

Penitenciarul Galati - Spectacol pentru detinute de Ziua Femeii

Angajatii Centrului Cultural "Dunarea de Jos" Galati au vrut sa aduca, de Ziua Internationala a Femeii, bucurie si in sufletele celor care nu au parte de libertate. Detinutele Penitenciarului Galati au putut asista la un spectacol sustinut de Ansamblul Doina Covurluiului, vegheate insa de gardienii institutiei. "Credem ca aceia de afara nu ne-au uitat", ne-a spus o detinuta. (Erik Hoosz)

CNSAS - Locul lui Plesu, luat de Dorin Lazea

Membrii Comisiilor Juridice din Camera si Senat au decis ieri sa accepte propunerea democratilor de a-l numi pe Dorin Dan Lazea, consilier al grupului PD la Camera Deputatilor, in locul lui Andrei Plesu in Colegiul CNSAS. Plesu a demisionat din functia detinuta la CNSAS in urma numirii lui in functia de consilier prezidential de catre presedintele Basescu. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi si urmeaza sa fie supusa votului plenului reunit al celor doua Camere. (Carmen Vintila)

Suceava - Proiectil activ, lasat la Manastirea Putna

Un proiectil de artilerie activ, invelit intr-un ziar iesean, a fost gasit ieri la Manastirea Putna. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava au precizat ca proiectilul fusese lasat de o persoana necunoscuta langa una dintre constructiile ansamblului monahal. Aceeasi sursa a precizat ca bomba a fost gasita de calugarii Manastirii Putna. Elementul de munitie a fost adus la Suceava de pirotehnisti si depozitat in conditii de maxima siguranta, asteptand sa fie neutralizat. (Nicu Amuraritei)

Intarziere - Consiliu Local constituit la noua luni dupa alegeri

Consiliul Local al orasului Liteni, judetul Suceava, se constituie la noua luni de la scrutinul local din iunie 2004, pentru ca Prefectura a atacat la instanta de contencios administrativ hotararea de constituire si a castigat recent procesul. Magistratii au stabilit ca hotararea respectiva a fost ilegala, deoarece, la sedinta de constituire de dupa alegeri, doi consilieri PSD au fost invalidati in baza unor motive care din punct de vedere legal nu au stat in picioare. Pana acum a fost functional fostul Consiliu ales in 2000. (Nicu Amuraritei)

Proiect - Casa Memoriala Lucian Blaga va fi reabilitata

Consiliul Judetean Alba si Primaria Sebes au incheiat un parteneriat pentru reabilitarea Casei Memoriale Lucian Blaga din localitatea Lancram, precum si a muzeului si anexelor acestuia. Sefii celor doua institutii au adresat un memoriu Ministerului Culturii si Cultelor in care se solicita sprijin financiar pentru acest proiect. Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, spune ca devizul general estimativ privind cheltuielile necesare investitiei se ridica la suma de 118.475 de euro. (Lucian Dobrater)

Alba - Doi indragostiti au vrut sa moara impreuna

O fata de 17 ani si iubitul ei, de 19 ani, au incercat sa se sinucida impreuna dupa ce s-au certat cu mama tinerei, transmite Rompres. Adolescentii, din comuna Sancel, judetul Alba, au inghitit cateva zeci de pastile din medicamentele femeii. Baiatul, aflat in coma de gradul III, a fost dus la Spitalul Alba. Cu o stare de psihoza acuta, fata a ramas sub supraveghere medicala la Blaj, unde i-au fost facute spalaturi gastrice. (Lucian Dobrater)

Balc - Concesiunea, anulata cu acordul partilor

Contractul de concesiune a fondului de vanatoare de la Balc, detinut de omul de afaceri Ion Tiriac, va fi anulat cu acordul ambelor parti si va fi organizata o licitatie de atribuire, a anuntat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Flutur a precizat ca Ion Tiriac poate participa la licitatie, daca respecta prevederile legii si prevederile stipulate in caietul de sarcini. In plus, valoarea investitiilor facute de acesta la Balc va fi specificata in caietul de sarcini. (Florina Zainescu)

Braila - A mai cazut un MiG

Un aparat de zbor MiG 21 Lancer s-a prabusit, ieri, la 10 kilometri de localitatea Insuratei, judetul Braila. Avionul, cu simpla comanda, apartinea Bazei Aeriene 86 din Fetesti si executa un zbor de instructie. Surse din cadrul Ministerului Apararii Nationale ne-au declarat ca, in jurul orei 13:45, din cauze necunoscute, aparatul de zbor a pierdut din altitudine, pilotul reusind in ultimul moment sa se catapulteze. Avionul s-a prabusit la 10 kilometri sud-vest, intre localitatile brailene Baraganu si Victoria, intr-o zona mlastinoasa. Purtatorul de cuvant al MApN ne-a declarat ca pilotul, locotenentul de 28 de ani, Moise Raducu, a scapat cu viata, fiind recuperat de o echipa de interventie, urcat intr-un elicopter si transportat catre Bucuresti, unde a fost internat la Spitalul MIlitar Central. In acelasi timp, o comisie de cercetare a pornit catre locul in care s-a prabusit avionul. (Nicoleta Butnaru, Ion Alexandru)

Condamnare - Grenadierul de la Monnet, 11 ani dupa gratii

Prima persoana judecata in Romania postrevolutionara pentru acte teroriste, Dragos Ciupercescu, sau grenadierul de la Jean Monnet, a fost condamnata ieri pentru tentativa de omor, acte teroriste, furt, nerespectarea regimului armelor si munitiei si distrugere. Prin sentinta Tribunalului Bucuresti, el a primit mai multe pedepse si va executa 11 ani dupa gratii. De asemenea, "grenadierul" trebuie sa plateasca 65 de milioane de lei despagubiri si 55 de milioane de lei cheltuieli judiciare. Ciupercescu a fost gasit vinovat de atentatul cu grenada de la Liceul Jean Monnet, in care au fost raniti cinci copii, si de punerea unei alte grenade in Parcul Cismigiu. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: observator