x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

07 Mar 2005   •   00:00

8 MARTIE 2005

Cutremur in Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs duminica noapte, la o jumatate de ora dupa miezul noptii, in zona Vrancea, a anuntat Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului. Cutremurul nu a fost resimtit la Bucuresti si nu s-au produs pagube materiale.

Licitatie - Costumul Nadiei ar putea fi vandut

Costumul purtat de fosta gimnasta Nadia Comaneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, unde a obtinut sapte note de 10, ar putea fi scos la licitatie cu o suma de pornire de 10.000 de euro, transmite Mediafax. Proprietarul costumului, Emil Sorescu, nepot al scriitorului Marin Sorescu, doreste sa il vanda pentru ca situatia financiara a familiei sale este dificila. Marius Simina, consilier la Directia Judeteana de Sport Hunedoara, sustine insa ca pentru o asemenea vanzare proprietarul va avea nevoie si de "un certificat cu acordul Nadiei".

Doliu - Dina Campeanu s-a stins din viata

Dina Campeanu (65 de ani), sotia senatorului liberal Radu Campeanu, s-a stins din viata vineri, 4 martie la Paris, dupa o indelungata suferinta. Trupul neinsufletit al celei care a fost presedinta Societatii Femeilor Romane va fi depus astazi, in jurul orei 17:00, la capela Cimitirului Belu, pentru ca toti cei care au cunoscut-o si au pretuit-o sa-i aduca un ultim omagiu. Inmormantarea va avea loc maine, la ora 12:00.

Cazul Camataru - Peste 50 de politisti, verificati de Parchet

Peste 50 de politisti din Bucuresti si din zonele limitrofe ale Capitalei sunt verificati de procurorii Parchetului General dupa ce numele lor au aparut in dosarele fratilor Sile si Nutu Camataru, ca protectori ai acestora. Printre politistii nominalizati se afla persoane de la Sectiile 18 ,19, de la Serviciul Furturi Auto din Politia Capitalei, dar si persoane cu functii inalte in Inspectoratul General al Politiei Romane. Fratii Camataru au fost trimisi in judecata pentru proxenetism, santaj, sechestrare si talharie.

Respingere - AVAS nu preia creantele RAFO

Ordonanta de urgenta emisa anul trecut de Guvernul Nastase, prin care se stabilea preluarea de catre AVAS a unor creante ale societatilor comerciale RAFO Onesti si CAROM, a fost respinsa, ieri, de plenul Senatului. Senatorii au fost astfel de acord cu raportul de respingere propus de Comsia de buget-finante, 60 de parlamentari pronuntandu-se "pentru", 25 "impotriva" (cei ai PSD) si doi abtinandu-se. Presedintele Comisiei de buget-finante, Varujan Vosganian, a motivat propunerea de respingere prin faptul ca sunt "Sanse reduse" ca litigiile existente in momentul de fata sa fie solutionate irevocabil inainte de expirarea termenului de suspendare a aplicarii proiectului de lege.

Suceava - Comunele devenite orase vor fi controlate de prefect

Prefectura Suceava va controla daca opt comune devenite orase au obtinut noul statut cu respectarea legii. Anuntul a fost facut de prefectul judetului, Orest Onofrei, care a prezentat un memoriu semnat de 350 de cetateni nemultumiti de noul statut si care doresc sa se intoarca la cel de comuna. Onofrei a mai precizat ca transformarea unor comune in orase a fost doar o solutie propagandistica si de imagine, fara sa se tina cont de realitatile existente. Potrivit senatorului PNL de Suceava Tiberiu Prodan, la Comisia de administratie publica din cadrul Senatului, al carui membru este, s-au adunat foarte multe solicitari ale unor localitati din mai multe judete ale tarii care au cerut revenirea la statutul de comuna. (Nicu Amuraritei)

Mures - Batrani atacati in propria curte de un jder turbat

Doi batrani din comuna mureseana Ibanesti au fost internati la Spitalul Municipal din Reghin dupa ce au fost atacati in propria curte de un jder de stanca turbat, transmite Mediafax. Din cauza intunericului, Ioan Gliga a crezut initial ca a fost muscat de o pisica. Sotia acestuia, care i-a sarit in ajutor, a fost si ea muscata de animalul salbatic, care a fost ucis in cele din urma de fiul sotilor Gliga. Seful laboratorului Directiei Sanitar-Veterinare din Targu-Mures, Ioan Dragos Cucoranu, a declarat ieri ca este vorba despre primul caz de turbare inregistrat in acest an la jder, in judetul Mures.

Ilfov - La Sinesti, rromii s-au taiat din cauza gropilor

Trupele speciale ale Politiei au intervenit duminica dupa-amiaza in satul ilfovean Sinesti pentru a stopa o incaierare intre doua familii de tigani. Cearta a izbucnit dupa ce doi protagonisti beti au inceput sa se injure din pricina asfaltarii unor gropi. In timpul discutiilor, unul dintre ei l-a injunghiat pe celalalt cu un cutit. Victima a fost internata in stare grava in spital. Ulterior, peste 30 de persoane din familiile celor doi "eroi" s-au intalnit in mijlocul satului, inarmate cu bate, gata de atac. La fata locului au ajuns "mascatii" Detasamentului Politiei de Interventie Rapida, care i-au imprastiat pe razboinici. (Ion Alexandru)

"Castelul din Carpati" - Pe urmele lui Jules Verne, in Transilvania

Mai multe panouri care amintesc traseul parcurs de personajele lui Jules Verne din romanul "Castelul din Carpati" vor fi amplasate in 14 localitati din Transilvania, printre care se numara si Alba Iulia (Karlsburg) si Sebes (Mulbach). Initiativa apartine Centrului Cultural Francez, care comemoreaza astfel 100 de ani de la disparitia fondatorului literaturii stiintifico-fantastice. Romania a reprezentat sursa de inspiratie pentru cel putin patru carti scrise de Jules Verne. Centrul Cultural Francez si Ambasada Frantei la Bucuresti vor promova Romania in industria turismului si in mass-media din Franta, ca destinatie de vacanta sau expeditie culturala. (Lucian Dobrater)

Techirghiol - Proiect pentru protejarea gastelor cu gat rosu

Societatea Ornitologica Romana a demarat un proiect de protejare a gastelor cu gat rosu din zona Lacului Techirghiol. Specia de zburatoare, care este una dintre cele mai rare specii de gaste salbatice din lume, cuibareste in nordul Siberiei, iar zona de iernare pentru mai mult de 95% din populatia mondiala a acesteia este in sudul Romaniei. Conform cercetarilor efectuate intre 1998-2001 de catre SOR, numarul maxim de exemplare observate in perioada de iernare pe teritoriul Romaniei a fost de 56.500, iar pe Lacul Techirghiol, in ianuarie 2000, se aflau 27.000 de specimene. (Elena Stanciu)

Giurgiu - Flori pentru femei la trecerea granitei

Femeile care au traversat punctele de trecere a frontierei din sudul tarii ieri si astazi au primit flori din partea politistilor de frontiera cu ocazia zilei de 8 Martie, potrivit unui comunicat de presa al Directiei Politiei de Frontiera Giurgiu. Tot ieri dupa-amiaza, la Muzeul Politiei de Frontiera Giurgiu era anuntat spectacolul "De ziua ta", iar la Inspectoratul Politiei de Frontiera de la Turnu Magurele au avut loc competitii sportive, pentru a sarbatori Ziua Femeii.

Sansa - O valceanca a supravietuit dupa ce a lovit-o trenul

O femeie de 39 de ani, din comuna valceana Caineni, a supravietuit in mod miraculos dupa ce a fost lovita de un tren personal in gara din Ramnicu Valcea. Trenul circula pe relatia Piatra Olt - Valcea - Sibiu si incetinise in acel moment pentru a opri in statie. Femeia a incercat sa traverseze linia ferata si nu si-a dat seama ca trenul era atat de aproape. Carmen Iordanescu a suferit un traumatism toracic si fracturi costale. Dupa ce initial a fost internata la Spitalul de Urgenta din Ramnicu Valcea, ea a fost trimisa apoi la spital la Bucuresti. (Octavian Herta)

Iasi - Fire telefonice, ascunse in peretii Prefecturii

Mai multe fire de telefon au fost gasite chiar de prefectul Iasiului, Radu Prisacaru, intr-un perete dintr-un birou al Prefecturii iesene si exista suspiciunea ca ar fi fost ascultate toate convorbirile telefonice ale angajatilor din cadrul institutiei. Radu Prisacaru a declarat ca fostii ocupanti ai biroului unde s-au gasit firele nu l-au informat despre existenta acelor conexiuni telefonice. El a declarat ca orice convorbire poate fi ascultata daca la firele descoperite este conectat un aparat special. Prefectul spune ca va solicita si o ancheta a institutiilor care au competenta in acest domeniu. (Mirela Cimpoi)
×
Subiecte în articol: observator