x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

28 Feb 2005   •   00:00

1 martie 2005

Casatoriti in lipsa

Doi suceveni aflati la munca in Israel au fost casatoriti fara sa fie prezenti. In locul lor, la cununia civila s-au prezentat doua rude. Politia ii cerceteaza, pe langa rude, pe medicul dispensarului din localitate si pe secretarul primariei. (Nicu Amuraritei)

Centrul "Poiana Soarelui" - Soarta indecisa pentru minora de la Brasov

Tanara de 14 ani care a fost luata din cadrului Centrului Educational Poiana Soarelui in urma cu cateva zile, Florentina Goroh (foto), si a carui poveste a aparut in Jurnalul National de ieri, a ramas deocamdata in grija Directiei pentru Protectia Copilului Brasov. Decizia temporara a fost luata ieri de Tribunalul Brasov, care a respins cererea de ordonanta prezidentiala depusa de catre conducerea Centrului Poiana Soarelui. Tribunalul Brasov si-a declinat competenta in solutionarea acestui caz pentru ca legea prevede ca judecarea acestor cazuri sa se desfasoare la Tribunalul Minorilor. (Libiu Mateescu)

Justitie - Toate amanarile de procese, verificate de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a dispus verificarea tuturor amanarilor dispuse de judecatori in dosarele aflate pe rolul instantelor din tara. Perioada monitorizata va fi 1 ianuarie - 1 martie 2005 si se vor inregistra mai ales motivele de amanare considerate nejustificate, precum si cauzele mai vechi de un an si motivele amanarii lor repetate. Controlul a fost dispus dupa ce Uniunea Europeana a considerat ca dosarele restante reprezinta un impediment major pentru viitoarea integrare. (Miruna Pasa)

Bucuresti - Atacatorii Gildei Lazar au fost identificati

Politistii Sectiei 10 au identificat si ceilalti doi autori ai talhariei comise asupra Gildei Lazar, fosta purtatoare de cuvant a MAE. Anchetatorii au date ca, pe langa Cristian Stefan Csibi (26 de ani), la talharie au participat si Sorin Mihaita (29 de ani) si Dumitru Parvu (25 de ani), ambii bucuresteni. Cei doi au fost identificati dupa amprentele ridicate din masina Audi A6 folosita de talhari pentru comiterea faptei. Suspectii au antecedente penale pentru furt si talharie si urmeaza sa fie dati in urmarire locala. (Eduard Pascu)

Mures - TIR cu substante inflamabile, rasturnat

Un TIR incarcat cu 15 tone de substante inflamabile a derapat, in noaptea de duminica spre luni, intr-o curba din localitatea mureseana Chendu, iar semiremorca in care se aflau butoaiele cu substantele chimice s-a rasturnat, transmite Mediafax. Angajatii de la Garda de Mediu au blocat scurgerea substantelor din butoaiele rasturnate. Pericolul exploziei a fost inlaturat datorita temperaturii scazute.

Lugoj - Liceenii vand martisoare pentru o colega bolnava

Mai multi liceeni din Lugoj vand martisoare pentru a strange banii necesari operatiei de transplant de maduva de care are nevoie o colega a lor, bolnava de leucemie, transmite Mediafax. Adriana Lascu are 17 ani si are nevoie de 160.000 de euro pentru interventia chirurgicala, care se poate face doar in Italia. Si dirigintele fetei, Ioan Sarbu, s-a implicat in actiune. Pana in prezent, din vanzarea martisoarelor si din donatiile facute de colegii si profesorii din tot judetul Timis au fost stransi aproape 10.000 de euro.

Calarasi - Un pompier a murit cand stingea un incendiu

Un pompier a murit, iar un altul, militar in termen, se afla in stare grava, dupa ce au fost loviti de o bucata dintr-un zid care s-a prabusit peste ei duminica, in timp ce stingeau un incendiu la un camin cultural dintr-o localitate din judetul Calarasi. Plutonierul Catalin Melinciuc, de 26 de ani, a murit in drum spre spital, iar soldatul Iordache Stancuta a fost transportat in stare grava la un spital de urgenta din Capitala.

Proiect - Cercetatori ieseni vor sa lucreze pentru NATO

Cercetatorii ieseni de la Institutul de Fizica Tehnica au depus la Bruxelles un proiect de realizare a unor materiale prin care sa fie anulata explozia unei bombe comandate prin telefonul mobil. Directorul Institutului, Horia Chiriac, a declarat ca expertii de la Bruxelles vor da un raspuns in termen de o luna. Daca proiectul cercetatorilor ieseni va fi pus in practica, finantarea ar putea atinge aproape un milion de euro. Cheltuielile vor fi suportate de Guvernul roman si NATO. (Mirela Cimpoi)

Bulgaria - Roman condamnat la inchisoare

Tribunalul regional din Sofia a condamnat un cetatean roman la cinci ani de inchisoare pentru trafic de persoane pe teritoriul Bulgariei. Potrivit publicatiei Novinite, Theodor Petrovici si complicele sau bulgar, Ivanka Petrova, au fost acuati ca ar fi fortat doua minore de origine romana sa se prostitueze in Bulgaria. La sfarsitul anului 2004, Petrovici ar mai fi reusit sa strecoare o minora romanca in tara vecina. Petrovici si Petrova isi pacaleau victimele ca le vor gasi slujbe de dansatoare in cluburile de noapte din Bulgaria. (Ana Ilie)

Protest - Studentii basarabeni vor sa voteze in universitati

Sute de studenti basarabeni care invata in universitatile din Romania au protestat ieri pe strazile oraselor tarii. Ei sunt nemultumiti ca in 6 martie, cand vor avea loc alegeri in Republica Moldova, nu vor putea sa voteze, deoarece Comisia Electorala Centrala a decis sa deschida o sectie doar la Ambasada din Bucuresti. In facultatile din Timisoara invata peste sapte sute de studenti basarabeni. Tinerii spun ca sunt hotarati sa vina in Bucuresti pentru a-si exercita dreptul la vot.

Revolutionari - Termen prelungit pentru certificate

Termenul de preschimbare a certificatelor doveditoare pentru revolutionari, eliberate in perioada 1990-1997 de cele doua comisii desemnate, a fost prelungit cu 12 luni, desi initial o ordonanta de urgenta din 2004 prelungea acest termen cu 6 luni, modificand legea referitoare la revolutionari, informeaza Mediafax. Deputatii au adoptat, ieri, astfel, ordonanta de urgenta in varianta Senatului, Camera Deputatilor avand calitate decizionala. (Aniela Nine)

Nuclearelectrica - Directorul general a murit

Directorul general al companiei Nuclearelectrica, Sabin Horatiu Voiculescu, a decedat ieri, la numai o saptamana dupa ce a fost numit in aceasta functie, in locul lui Ioan Rotaru. Cauzele decesului nu sunt cunoscute, dar se presupune ca acesta a fost cauzat de un accident cerebral, se arata intr-un comunicat al Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Conducerea interimara a companiei va fi asigurata de Teodor Chirica, director al Directiei Dezvoltare, Afaceri Comerciale si Comunicare, spun reprezentantii MEC.

Sibiu - 12 raniti grav intr-un accident pe DN1

Cel putin 12 persoane au fost ranite grav, aseara, in apropierea localitatii Cristian din judetul Sibu, in urma coliziunii unui autocar cu un tir, informeaza Rompres. Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Sibiu, Diana Bunea, 10 pasageri ai autocarului au fost transportati la Spitalul Clinic Judetean Sibiu. Echipele de la descarcerare se straduiesc sa-i scoata pe cei doi soferi dintre fiarele contorsionate. Din primele informatii, este vorba de un autocar Eurolines care venea din Spania. "Este posibil ca sa existe mai multi raniti, pasageri ai autocarului", a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Sibiu.
×
Subiecte în articol: observator