x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

25 Feb 2005   •   00:00

26 FEBRUARIE 2005

Ardelenii, mai destepti

Un studiu realizat de academicianul Berdj Asgian din Targu-Mures concluzioneaza ca ardelenii sunt mai inteligenti decat locuitorii altor zone din Europa. Profesorul isi sustine teoria spunand ca este de ajuns sa observam numarul mare de oameni de stiinta ardeleni.

Dolj - Sindicalistii apara Codul Muncii

Aproape 100 de sindicalisti au pichetat ieri sediul Prefecturii Judetului Dolj, in cea de-a cincea zi de proteste fata de propunerile Guvernului pentru modificarea Codului Muncii. Protestatarii si-au pus pe spate inscriptia "viitor sclav" si au purtat pancarte pe care scria "Luptam, luptam, codul muncii il aparam". Ei au facut un lant in jurul Codului Muncii, pe care l-au pus intr-un pachet si l-au asezat pe un scaun in mijlocul lor. (Cristian Vasilcoiu)

Contrabanda - Politisti de frontiera prinsi in flagrant de colegi

Doi politisti de frontiera aradeni care pana ieri-dimineata au lucrat in PF Turnu au fost prinsi joi noapte cu peste 2.000 de pachete cu tigari netimbrate. Politistii de frontiera au fost prinsi chiar de colegii lor. Masina de patrulare in care se aflau cei doi a fost oprita de echipa de control pe comunicatia Vama Turnu-Orasul Arad. In autoturismul politiei de frontiera au fost gasite 2.150 de pachete de tigari netimbrate, politistii neputand justifica legalitatea posesiei acestora. (Eduard Pascu)

Prietenie - Franta sustine integrarea noastra

Ministrul francez de Externe, Michel Barnier, a declarat, ieri, ca Franta va sprijini tara noastra sa adere la Uniunea Europeana. "Este un moment istoric pentru Romania, un moment ce nu trebuie ratat, chiar daca presupune multe eforturi, reforme, consolidarea administratiei nationale si locale, lupta sustinuta contra coruptiei, reforma justitiei si instaurarea statului de drept", a spus Barnier. (Ana Ilie)

Cazul Flota - Basescu a retras plangerea impotriva anchetatorilor

Presedintele Traian Basescu si-a retras ieri plangerea impotriva celor doi procurori anticoruptie care l-au trimis in judecata in dosarul "Flota". El s-a prezentat personal in fata judecatorilor de la instanta suprema si a declarat ca nu i se pare moral sa se mai judece cu anchetatorii sai Vasile Draghici si Ioan Otel. Basescu a sustinut de asemenea ca se va prezenta la procesul in care este inculpat alaturi de alte 79 de persoane pentru pierderea a 16 nave din flota comerciala romana. (Miruna Pasa)

Initiativa - Despagubiri pentru stalpii de electricitate

Deputatul democrat Daniel Buda vrea sa propuna modificarea Legii 318/2003, care reglementeaza domeniul energetic pentru a acorda despagubiri persoanelor pe terenul carora se afla stalpi de electricitate. Modificarea se va referi doar la terenurile aflate in intravilan si presupune ca societatea Electrica sa fie obligata sa plateasca despagubiri. "Am studiat si legea si am observat ca sunt doua paragrafe care se bat cap in cap. Unul zice ca dreptul de uz si servitute este cu titlu gratuit, celalalt spune ca aceasta activitate implica despagubiri", a explicat deputatul clujean. (Elena Stanciu)

Cazul "RAFO" - Reprezentantii VGB raman in arest

Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri sa mentina starea de arest preventiv a celor trei inculpati in dosarul RAFO. Judecatorii au respins recursul declarat de Constantin Margarit si de fratii Octavian si Alexandru Iancu si au considerat ca sunt suficiente probe care sa justifice mentinerea lor in detentie. Arestarea celor trei a fost dispusa in urma unui raport al Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala care stabilea ca cei trei reprezentanti ai firmei VGB ar fi prejudiciat statul prin neplata impozitelor cu suma de 1.300 de miliarde de lei. (Miruna Pasa)

Inundatii - Strazi blocate din cauza canalizarii proaste

Zeci de locuinte din cartierul bucurestean Damaroaia au fost afectate de ape, si mai multe strazi au devenit impracticabile in urma unei inundatii produse ieri, din cauza ca noul ansamblu rezidential din zona nu are canalizare. "Daca da un inghet, imi este teama ca zona va fi acoperita de gheata. Pentru a evita o astfel de situatie pe viitor, vom lua masuri punitive impotriva celor care nu se ingrijesc de canalizare si nu isi curata haznalele", a spus primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Interventie - Geoana apara romanii arestati de rusi

Mircea Geoana, presedintele Comisiei pentru politica externa din Senat, solicita autoritatilor sa ia masuri pentru rezolvarea situatiei romanilor plecati la munca in Rusia, acuzati de sedere ilegala pe teritoriul rusesc. Cei 80 de muncitori, majoritatea din Tulcea, fusesera trimisi cu contract legal de catre firma Kadima din Bucuresti. In urma cu doua saptamani, romanii au fost arestati de politia rusa pentru ca, in locul vizei de munca, pe pasapoartele lor era trecuta viza turistica. Autoritatile ruse i-au amendat cu 35 de dolari pe romani si le-au dat 10 zile sa paraseasca tara. (Alexandru Nastase)

Bucuresti - Suspectul crimei de la Brasov, din nou la poligraf

Principalul suspect al dublului asasinat petrecut in 6 decembrie intr-o farmacie din Brasov, Alexandru Diaconescu, a fost adus ieri la Bucuresti, pentru a doua oara, pentru a fi supus unui nou test cu poligraful, transmite Mediafax. Procurorii brasoveni si-au motivat decizia prin faptul ca in cadrul anchetei au aparut probe noi, iar tanarul de 23 de ani trebuie sa raspunda la intrebari noi. De asemenea, o geaca, ridicata din locuinta din Bucuresti a lui Diaconescu, pe care au fost gasite urme de praf, va fi expertizata.

Dosarul Ciomu - Profesorul Ioan Lascar, citat ca martor

Instanta a dispus ieri, in dosarul medicului Naum Ciomu, audierea ca martor a profesorului Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reparatorie de la Spitalul Floreasca. Ciomu a fost deferit justitiei pe 27 octombrie pentru vatamare corporala grava din culpa dupa ce a sectionat penisul unui pacient in timpul operatiei. Magistratii de la Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti considera ca depozitia profesorului care l-a operat pe pacient dupa mutilare este esentiala pentru stabilirea exacta a circumstantelor in care s-a produs accidentul medical. Ioan Lascar se ocupa de asemenea si de interventia de reconstructie a penisului barbatului. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: observator