x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

23 Feb 2005   •   00:00

24 FEBRUARIE 2005

Provizii de hartie igienica

Directia Silvica Bacau are provizii de hartie igienica in valoare de 64 de milioane de lei. Directorul institutiei spune ca daca fiecare angajat al Directiei judetene ar merge la toaleta la serviciu in fiecare zi, rezerva ar fi suficienta pentru sase ani.

Anihilare - Retea kurda de traficanti, pusa pe butuci

O retea internationala de traficanti de persoane a fost anihilata de politistii de la Crima organizata. Filiera, condusa de un lider al kurzilor din Romania, actiona pe ruta Turcia-Romania-Ungaria-Austria si era compusa din gazde, transportatori si calauze, care scoteau ilegal din tara cetateni kurzi. Pentru fiecare migrant, membrii retelei luau intre 5.000 si 6.000 de euro. Doua transporturi au fost identificate ieri, la Vama Varsand, fiind retinute 12 persoane. (Ion Alexandru)

Deznodamant - Problema piscinei, aruncata la Senat

Secretarul general al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu, si-a cerut ieri scuze public purtatorului de cuvant Titu Gheorghiof, pentru interventiile sale in legatura cu piscina de la subsolul Parlamentului. Presedintele Camerei, Adrian Nastase, a precizat ca beneficiarul acestor lucrari este Senatul, aratand ca acesta urmeaza sa se pronunte daca va considera oportuna continuarea acestor lucrari sau nu. Chestorul Senatului, Nicolae Vlad Popa, a spus ca, personal nu considera a fi necesara o piscina. (Carmen Vintila)

Schimbari - Comanda Jandarmeriei Romane, demisa in bloc

Conducerea Jandarmeriei Romane a fost destituita in bloc in urma unui control al Corpului de Control al MAI. General locotenent Tudor Cearapin si trei dintre adjunctii acestuia (gen. mr. Petru Mihut, gen. Gavrila Pop si gen. Aurel Litan) au fost eliberati ieri din functii de catre ministrul Vasile Blaga. Al patrulea adjunct al lui Cearapin, gen mr. Ilie Gorjeanu, se va pensiona. Interimatul la comanda Jandarmeriei va fi asigurat de fostul sef de stat major din vremea lui Anghel Andreescu, general de brigada Costica Silion. (Ion Alexandru)

Ajutor - Armata maghiara, ajutata cu un Hercules de la noi

Fortele Aeriene ale Romaniei vor transporta cu avioanele Hercules trupe si materiale ale Armatei Ungariei in Afganistan. Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, i-a promis omologului sau maghiar, Ferenc Juhasz, la Budapesta, unde se afla intr-o vizita oficiala, ca 1,5 tone din greutatea totala a incarcaturii pentru Afganistan a aeronavelor C-130 pot fi alocate Ungariei pentru rezolvarea problemelor de transport. (Razvan Belciuganu)

Republica Moldova - Observatori romani la legislative

Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ieri in cadrul dezbaterii cu tema "Relatiile Romaniei cu Moldova si Ucraina dupa integrarea in UE" ca Bucurestiul va avea reprezentanti la legislativele din Republica Moldova. Si premierul moldovean, Vasile Tarlev, a declarat ca exista disponibilitate pentru o colaborare cu Romania, SUA si chiar UE, pentru solutionarea crizei transnistrene. (Anca Aldea, Ana Ilie)

Carte - A aparut "Tara lui Johnny Raducanu"

Editura Vivaldi lanseaza astazi pe piata cartea "Tara lui Johnny Raducanu", scrisa de el insusi. Crampeie din viata maestrului, innodate in povestiri fascinante, alcatuiesc pentru cititori o lectura de nelasat din mana. Johnny Raducanu este un geniu al jazz-ului mondial si in aceeasi masura un personaj pitoresc. O "fantana arteziana din care tasneste muzica", asa cum scria Henry Malineanu. Prietenii si admiratorii pot veni la lansarea cartii, astazi, la Magazinul Muzica, de la orele 14:00. (S.S.E.)

Lansare - Cararile sufletului

Sufletul cunoaste mai multe drumuri in eternitatea sa: "Drumurile de aici", "Drumurile de dincolo". Profesorul Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu", ne invita cu lucrarea "Cararile sufletului", pe care a lansat-o luni la Muzeul Taranului Roman, "la o dubla calatorie imaginara: una pe drumurile vechi ale lumii de aici, si alta pe drumul mitic al lumii de dincolo". Drumurile de aici au dezvoltat relatiile intre oameni: Drumul Sarii, Drumul Olarilor, Drumul Matasii… Drumurile de dincolo sunt pregatite pentru a primi sufletul in calatoria sa, pentru a-i usura trecerea. "Cararile sufletului" este o lucrare care iti vorbeste despre moarte ca despre un moment necesar pentru calatoria sufletului. (Carmen Anghel)

Falticeni - Maestrul Ion Irimescu, la 102 ani

Peste 100 de personalitati ale vietii politice si culturale romanesti vor participa duminica, la Falticeni, la sarbatorirea varstei de 102 ani a maestrului Ion Irimescu. Festivitatile vor avea loc la sala de consiliu a Primariei si vor cuprinde si lansarea CD-ului "Ion Irimescu - o viata dedicata artei", realizat de Fundatia Cygnus Suceava. Din cauza starii precare de sanatate a maestrului, el nu va participa la festivitatile de la Primarie, dar va primi la finalul acestora doar cateva vizite private acasa. (Nicu Amuraritei)

Isarescu - Exportatorii sa-si gaseasca consilieri

Cursul valutar evolueaza in functie de piata, declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in replica la cererea importatorilor si exportatorilor de demitere a conducerii Bancii Nationale. Isarescu spune ca BNR ii sustine pe exportatori prin reducerea dobanzilor, prin cresterea lichiditatii din piata si prin interventiile pe piata valutara. "Prin aceste actiuni, BNR a favorizat deprecierea monedei, de aceea comunicatul exportatorilor este jenant si ilogic", a spus Isarescu.
×
Subiecte în articol: observator