x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

21 Feb 2005   •   00:00

22 februarie 2005

Satelitii vor urmari autobuzele

Mijloacele de transport in comun din Iasi vor fi monitorizate prin satelit, cu ajutorul unui proiect de 50 de miliarde de lei, transmite Rompres. Autoritatile spera ca prin utilizarea sistemului GPS, care va afisa orice miscare pe ecranul unui calculator, graficul de transport va fi respectat mai bine.

Litigiu - Petrom plateste in Tanzania

Petrom va achita 4,67 milioane de dolari pentru solutionarea unei dispute cu Ndovu Resources Ltd, companie detinuta integral de Aminex, privind sumele datorate in urma unui acord de explorare a unor zacaminte din Tanzania. Petrom va plati 3,4 milioane de dolari in contul datoriilor pentru forarea unui put si va mai aloca 1,27 milioane de dolari pentru renuntarea la proiectul desfasurat in comun. Brian Hall, directorul executiv al Aminex a declarat ca intelegerea incheiata cu Petrom este foarte satisfacatoare, punand capat unei dispute "lungi si daunatoare". "Suntem recunoscatori conducerii Petrom pentru modul constructiv de abordare a problemei", a mai spus oficialul Aminex.

Camera Deputatilor - Reproducere asistata, doar pentru heterosexuali

Deputatii au reexaminat si adoptat ieri pe articole Legea privind reproducerea umana asistata medical. La prevederile legii privind cuplul care beneficiaza de reproducerea umana asistata, presedintele Camerei, Adrian Nastase, a propus sa se adauge dupa cuplu specificatia "heterosexual", propunere adoptata cu majoritate de voturi. Legea mai prevede ca intreruperea cursului sarcinii de catre medicul de specialitate fara existenta unui consimtamant informat se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 6.000.000 si 10.000.000 de lei. Comertul cu embrioni va fi pedepsit cu amenda intre 100-400 de milioane de lei. (Carmen Vintila)

Protest - Sindicalistii au inceput sa picheteze prefecturile

Sindicalistii confederatiei CNSLR Fratia au pichetat ieri prefecturile din mai multe judete ale tarii, in prima etapa a protestelor fata de propunerile Guvernului pentru modificarea Codului Muncii. Cei aproximativ 100 de protestatari din Arad au anuntat ca reprezinta toate cele 50 de sindicate din judet, in timp ce la Bistrita, doar sapte sindicalisti, lideri ai CNSLR Fratia, au participat la pichetare. Si la Suceava, Brasov, Timis, Cluj si Harghita, Galati, dar si Bucuresti, in fata prefecturilor s-au adunat sute de protestatari. Sindicalistii sustin ca vor continua manifestarile si in zilele urmatoare. (Libiu Mateescu, Nicu Amuraritei)

Cluj - Emil Boc declara razboi cersetoriei

Primaria Cluj a semnat un protocol cu Politia municipala pentru a curata strazile orasului de cersetori. "Un cersetor poate castiga lunar pana la 30 de milioane de lei, neimpozabili. Tragedia este insa ca banii ajung de fapt in buzunarele unor persoane care speculeaza mila umana si care exploateaza copiii si batranii", a declarat ieri edilul-sef al orasului, Emil Boc. Primarul a mai spus ca se gandeste la amenajarea unui loc in oras, in care fiecare individ "suparat pe sistem" sa poata sta cu pancarta legata de gat daca asa are chef. (Elena Stanciu)

Solicitare - Dosarul mortii procurorului Panait va fi redeschis

Ministerul Justitiei va solicita procurorului general al Romaniei, pe baza ultimelor relatari din presa, reluarea cercetarilor in cazul mortii procurorului Cristian Panait, a comunicat ieri purtatorul de cuvant al ministerului, Dan Tapalaga. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, declara, in urma cu o luna, ca, daca este posibil, va cere redeschiderea acestui dosar. Numele procurorului Cristian Panait a revenit in atentia publica dupa ce Ilie Piciorus, care i-a fost sef si a fost implicat si in ancheta in cazul mortii tinarului procuror, a fost ales secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii.

Admitere - O singura sesiune la Universitatea de Vest

Universitatea de Vest din Timisoara va organiza, in acest an, o singura sesiune de admitere, intre 1 si 22 septembrie, pentru ca specializarile examenelor au fost anuntate cu intarziere. Prorectorul Universitatii, Mihai Megan, a declarat ca decizia a fost luata pentru ca institutia a depasit termenul de anuntare a calendarului examenelor. Conform legii, datele trebuiau facute publice cu sase luni inaintea primei probe eliminatorii. Megan a spus ca intarzierea a fost cauzata de faptul ca specializarile si domeniile de invatamant au fost anuntate cu intarziere.

Constanta - Tentativa de furt la casa prefectului

Mai multe persoane care nu au fost inca identificate au incercat sa patrunda, duminica noapte, in casa prefectului de Constanta, Danut Culetu, dar au fugit cand au auzit zgomote in imobil. Prefectul sustine ca a apucat sa vada un barbat imbracat in negru, cu o caciula neagra pe cap, care a fugit din spatele casei, dar nu parea sa se grabeasca. Adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, comisar-sef Vasile Balan, a declarat ca este vorba despre o tentativa de furt care nu are nici o legatura cu functia pe care o indeplineste Danut Culetu.

Donatii - Apel umanitar pentru un elev bolnav

Elevii si profesorii din Buzau si Ramnicu-Sarat au strans peste 1 miliard de lei in ultima saptamana pentru operatia de transplant de maduva a unui elev eminent de 18 ani, transmite Rompres. Tanarul Stefanita Gavrila are nevoie de 150.000 de euro pentru operatie, iar actiunea strangerii de fonduri va continua si in aceasta saptamana. Cei care sunt dispusi sa il ajute au la dispozitie doua conturi deschise la BCR, sucursala Ramnicu-Sarat: nr. cont 459001849301, cod IBAN RO 18RNCB2020459001849301, in lei si nr. cont 2511.2-22052.2, cod IBAN RO 76 RNCB202000022052002 in euro.

Buzau - Liceu in carantina din cauza gripei

Liceul pentru Deficienti de Vedere din municipiul Buzau, unde jumatate din elevi s-au imbolnavit de viroza respiratorie, a intrat de ieri in carantina, dupa ce Institutul Cantacuzino din Bucuresti a confirmat cel putin doua cazuri de gripa, transmite Mediafax. Unitatea scolara a fost inchisa, iar cei 130 de elevi inscrisi nu mai au voie sa iasa din scoala in perioada carantinei. Copiii care au fost diagnosticati cu gripa au suferit forme usoare ale bolii. Ei au fost imunizati impotriva gripei in cadrul programului national de vaccinare a persoanelor aflate in colectivitati.

Oltenia - Falsificatori de carduri, acuzati de dare de mita

Un tanar mehedintean a ajuns in arestul Politiei doljene pentru ca a fost depistat cu un aparat de falsificat carduri si a incercat sa dea mita 2.000 de euro oamenilor legii. Prins in flagrant , Daniel Mladin, de 21 de ani, si-a chemat in ajutor un prieten "inarmat" cu banii meniti sa cumpere tacerea politistilor. La domiciliul lui Mladin au mai fost descoperite numeroase carduri falsificate, precum si un alt asemenea aparat. (Cristian Vasilcoiu)

Valcea - Credinciosii baricadati in biserica, scosi cu Politia

Scandalul izbucnit anul trecut in comuna Pesceana intre credinciosii ortodocsi si cei catolici a luat o amploare nebanuita dupa ce, in noaptea de sambata spre duminica, peste 20 de credinciosi greco-catolici, impreuna cu preotul Victor Tudor (foto stanga), au intrat cu forta in biserica si s-au baricadat inauntru. Oamenii erau furiosi pentru ca, de cateva saptamani bune, sunt nevoiti sa asculte slujba in aer liber. Politistii si jandarmii au fost chemati la fata locului si i-au scos pe credinciosi afara din biserica. In locul lor au intrat insa cei aproximativ 70 de credinciosi ortodocsi, care au ascultat slujba oficiata de preotul lor. (Octavian Herta)
×
Subiecte în articol: observator