x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 mnute

Romania in 5 mnute

06 Mar 2005   •   00:00

7 martie 2005

Cursuri anti-SIDA

Aproximativ 100 de cadre didactice din Buzau urmeaza timp de doua weekend-uri cursuri de combatere a HIV-SIDA, TBC si malarie. Cursurile se adreseaza profesorilor care predau Educatie pentru sanatate sau desfasoara activitati extrascolare de promovare a sanatatii. (Rompres)

Amenintari PSD - Motiune de cenzura pe Codul Muncii

PSD va initia o motiune de cenzura daca actualul Guvern isi va asuma raspunderea in Parlament pe proiectul de modificare a Codului Muncii. Fostul ministru al Muncii, deputatul Marian Sarbu (foto), a declarat ieri ca incercarea de modificare a Codului Muncii este "justificata politic" si favorizeaza angajatorii, in detrimentul salariatilor. Intr-un interviu acordat agentiei Rompres, senatorul Ion Iliescu a declarat ca PSD nu va initia in perioada urmatoare motiuni de cenzura, motivand ca, pana la semnarea Tratatului de aderare la UE, trebuie asigurata o anumita stabilitate. (Lavinia Dimancea)

Proiect la Galati - Cafenele intr-o hruba veche de 100 de ani

Galeriile subterane descoperite inca din 1992 sub sediul cladirii Radio Galati ar putea fi amenajate pentru a putea gazdui cafenele studentesti si o galerie de arta. Pentru materializarea acestui proiect, conducerea radioului galatean intentioneaza sa scoata apa acumulata in hrubele care "coboara pana la mijlocul strazii Basarabia", a declarat directorul Radio Galati, Ilie Z. Plescan. Vineri seara, muncitorii care lucrau la fundatia unei cladiri au descoperit si ei o hruba veche de o suta de ani, care are legatura cu cele decoperite in 1992 sub cladirea radioului.

Doliu - S-au stins doi mari dirijori

Cunoscutul dirijor roman Sergiu Comissiona a incetat din viata sambata, 5 martie, la New York. In varsta de 77 de ani, Sergiu Comissiona se stabilise in SUA in urma cu patruzeci de ani. A dirijat, alaturi de Orchestra Operei Romane din Bucuresti, mari orchestre simfonice precum cele din Haifa, Goteborg, Baltimore, Stockholm. Pe drept cuvant, Maestrul Comissiona este considerat una dintre marile baghete ale lumii contemporane. Totodata, in seara zilei de 4 martie a decedat dirijorul, compozitorul si matematicianul Mihai Brediceanu. In varsta 85 de ani, Mihai Brediceanu a fost o personalitate importanta a lumii muzicale romanesti a secolului XX.

Buzau - PD acuza ilegalitati la localele din 2004

Deputatul PD Cezar Preda l-a informat pe ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ca Serviciul pentru Evidenta Populatiei Buzau a eliberat ilegal in campania electorala pentru alegerile locale aproape cinci sute de carti de identitate pe adresele unor cetateni care habar nu aveau ca locuiesc in acelasi imobil cu alte cateva sute de oameni. Potrivit PD Buzau, actiunea Serviciului pentru Evidenta Populatiei a influentat procesul electoral in favoarea PSD, dupa cum rezulta si din statistica BE Buzau.

Bucuresti - Doi tineri au spart o masina a Ambasadei Rusiei

Politistii bucuresteni au surprins, in noaptea de sambata spre duminica, doi tineri care sparsesera un autoturism al Ambasadei Rusiei parcat pe o strada din centrul Capitalei, informeaza Mediafax. Ilfovenii Eugen E. (17 ani) si Daniel T. (18 ani), tocmai sustrageau roata de rezerva si un rucsac cu mai multe piese auto. Unul dintrei hoti a fost prins dupa ce politistii au tras doua focuri de arma. Eugen E. este cercetat in stare de retinere pentru furt calificat, politistii incercand acum sa-l prinda si pe cel de-al doilea tanar, care a disparut de acasa, precizeaza Politia Capitalei. Bunurile au fost recuperate.

Bistrita - Alimente pentru locuitorii izolati in munti

Serviciul Salvamont Bistrita-Nasaud a declansat, sambata, o actiune de ajutorare cu alimente a persoanelor izolate in munti, care nu au mai coborat de acolo din toamna, informeaza Rompres. In acest scop, seful acestui serviciu, impreuna cu o parte din echipa sa, s-au deplasat pe Valea Aniesului si inspre Pasul Rotunda, aproape de Varful Ineu, pentru a duce o serie de alimente de baza locuitorilor aflati la peste 1.200 metri altitudine. Acest gen de actiune are loc in fiecare an, cu toate ca Salvamont Bistrita-Nasaud nu are decat doi angajati, restul echipei lucrand pe baza de voluntariat.

Bihor - Muzeul Tarii Crisurilor, in Garnizoana Oradea

Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, si ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, si-au dat, sambata, la Oradea, acordul de principiu privind mutarea patrimoniului Muzeului "Tarii Crisurilor" in cladirea Garnizoanei Oradea, dupa restaurarea acesteia. In aceasta perioada necesara lucrarilor, nespecificata deocamdata ca numar de ani, muzeul va ramane in actuala locatie, Palatul Baroc, retrocedat Episcopiei romano-catolice. Restaurarea garnizoanei s-ar ridica la 6-8 milioane de euro. Potrivit ministrului Atanasiu, disponibilizarea cladirii Garnizoanei a fost posibila in procesul de restructurare si reorganizare a Armatei Romane.

Statistica - Romanii practica tot mai des turismul de shopping

Calatoriile in strainatate pentru cumparaturi au inceput sa devina o practica tot mai populara pentru un segment in crestere de turisti romani, informeaza Mediafax. Destinatiile alese s-au diversificat in ultimii ani, o data cu cresterea veniturilor si a pretentiilor privind calitatea produselor. Pentru turistii romani, cele mai populare destinatii pentru shopping sunt Turcia (Istanbul), Emiratele Arabe Unite - Dubai, China, Marea Britanie (Londra), Franta (Paris), Grecia, Polonia (Varsovia), Austria (Viena), Italia (Milano), Ungaria (Budapesta), SUA (New York) si Thailanda.

Indemnuri - Presedintele Basescu, la celebrarea BOR

"Consider ca Romania poate avea propria contributie in domeniul interconfesional, avand in vedere deschiderea ecumenica remarcabila pe care Biserica Ortodoxa a manifestat-o in ultimii ani si intelepciunea care o va conduce spre dobandirea unei receptivitati sporite spre solutionarea punctelor sensibile existente inca", a afirmat sambata presedintele Traian Basescu la celebrarea a 80 de ani de Patriarhie si 120 de ani de autocefalie a BOR. El a apreciat ca responsabilitatea publica, parte a misiunii inalte a Bisericii, se poate reflecta printr-o atitudine deschisa, prin adoptarea unui stil adecvat problematicii acestei perioade. Basescu a mai spus ca Biserica trebuie sa contribuie la construirea unei identitati crestine receptive, demne si responsabile in marea familie europeana.

Sondaj Insomar - Videanu - 34%, Vanghelie - 22%

Candidatul Aliantei, Adriean Videanu, conduce cu 34% in cursa pentru Primaria Capitalei, potrivit unui nou sondaj de opinie realizat de INSOMAR, in perioada 2-4 martie, la comanda Realitatea TV. El este urmat de Marian Vanghelie (PSD) cu 22%, care scade cu 6% fata de sondajul de saptamana trecuta, si de independentii Cristian Popescu (Piedone) - 12%, Cornel Dinu - 3% si Ralu Filip - 3%. 20% dintre cei chestionati sunt indecisi. Daca in turul al doilea s-ar confrunta Videanu si Vanghelie, castigator ar iesi candidatul Aliantei, cu 60%. Cat priveste preferintele pentru partide la alegerile parlamentare, 56% opteaza pentru Alianta PNL-PD, 23% - PSD si 7% - PRM. Daca ar candida separat, PD ar obtine 50%, iar PNL - 43%. 7% dintre subiecti sunt nehotarati. Sondajul are o marja de eroare de +/ - 3%. (Lavinia Dimancea)

Loto - Report de 53 de miliarde de lei la 6/49

Nici unul dintre participantii la jocul Loto 6/49 de saptamana trecuta nu a reusit sa ghiceasca cele sase numere norocoase extrase ieri la tragerea speciala de "Martisor". Acestea sunt 13, 24, 15, 36, 10 si 32. La categoria I, reportul cumulat se ridica la 53 de miliarde de lei, in timp ce la categoria a II-a s-au inregistrat 49 castiguri a cate 127 de milioane de lei. La categoria a III-a, 2.013 jucatori au castigat cate 3,9 milioane de lei. Nici la jocul Noroc nu s-a castigat marele premiu, in valoare de 5,8 miliarde de lei. Numarul Noroc extras ieri este 1928719.
×
Subiecte în articol: observator