x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    06 Sep 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

50 de voluntari Greenpeace din Scoţia, Elveţia, Austria, Italia, Ungaria, Polonia şi Romănia au blocat trecerea cu bacul spre Insula Mare a Brăilei.

PROTEST ECOLOGIST. 50 de voluntari Greenpeace din Scoţia, Elveţia, Austria, Italia, Ungaria, Polonia şi Romănia au blocat trecerea cu bacul spre Insula Mare a Brăilei. Ecologiştii il acuză pe arendaşul insulei, fostul deputat PSD Culiţă Tărăţă, că prin firma sa ar fi cultivat soia şi porumb modificate enetic in această zonă. Garda de Mediu şi Direcţia Agricolă vor verifica acuzaţiile. (Nicoleta Butnaru)


16:48 - SCANDAL
TĂRGOVIŞTE.
Zece persoane au fost reţinute după o altercaţie intre două grupuri rivale produsă in curtea Spitalului Judeţean.
SUCEAVA. Un şofer a fost rănit după ce a pierdut controlul maşinii pe care o conducea din cauza unui păianjen.


16:53 - REZULTATE
BAC 2007.
In urma centralizării datelor preluate din teritoriu, rata de promovare inregistrată la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an, după soluţionarea contestaţiilor, a fost de 70,23%, cu aproximativ 16 procente mai mare decăt anul trecut.
AVARIE. Toţi cei 70.000 de locuitori ai Vasluiului au rămas fără apă potabilă la robinete din cauza unei avarii la reţeaua de alimentare. Potrivit autorităţilor locale, conducta care trece chiar prin centrul oraşului a explodat din nou in locul unde in urmă cu o săptămănă au apărut aceleaşi probleme.


PREMIERĂ - Şcoală de chirurgie oncologică
La Bucureşti s-a deschis oficial prima şcoală internaţională de chirurgie oncologică, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi a Asociaţiei internaţionale a chirurgilor, a medicilor gastroenterologi şi oncologilor (IASGO). Evenimentul a fost anunţat de prof. dr Irinel Popescu in prima zi a celui de-al 17-lea Congres Mondial IASGO, ce se derulează intre 5 şi 8 septembrie, la Palatul Parlamentului. (Magda Marincovici)


ALBA - Balmoş pentru Cartea Recordurilor
Judeţul Alba ar putea intra in Cartea Recordurilor cu o măncare specifică moţilor: un balmoş uriaş in greutate de peste 500 de kilograme. Specialitatea preparată din mălai, lapte, brănză de oaie şi smăntănă va fi prezentată la sfărşitul acestei luni in cadrul tărgului de turism rural care se desfăşoară anual in staţiunile turistice din Munţii Apuseni. La prepararea balmoşului uriaş vor lucra moţii din trei comune din Apuseni - Arieşeni, Scărişoara şi Gărda. (Lucian Dobrater)


RUTIER - Alunecări de teren pe Transfăgărăşan

Circulaţia pe Transfăgărăşan a fost blocată ieri la prănz in dreptul kilometrului 62 timp de căteva zeci de minute, din cauza aluviunilor şi a pietrelor căzute de pe versanţi in urma ploilor din ultimele zile. Drumarii au curăţat carosabilul şi au rămas mobilizaţi in eventualitatea unor noi alunecări de teren.


CLUJ - Critici pe noua lege a invăţămăntului
Preşedintele Consiliului Academic al Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj, Andrei Marga, in trecut ministru al Invăţămăntului, a criticat pachetul legislativ propus in această toamnă de Ministerul Educaţiei. Marga a declarat că proiectele sunt elaborate "neprofesional şi nejuridic", iar adoptarea lor va costa enorm. Fostul ministru mai susţine că mare parte a soluţiilor reprezintă nişte "găselniţe", cum ar fi inlocuirea testelor naţionale cu teze unice sau eliminarea lectorilor. (Alina Gavrilă)


TELEFONIE - Numere din 10 cifre de anul viitor
De la 3 mai 2008, numerele destinate telefoniei fixe vor fi formate din 10 cifre şi vor cuprinde prefixul naţional, indicativul de arie geografică şi numărul local, conform unei decizii a Autorităţii Naţionale pentru Reglementare in Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Tranziţia din Planul Naţional de Numerotaţie (PNN) se va face in două etape, pănă la 1 august 2008 putănd fi folosite ambele formate. PNN deschide şi un subdomeniu de numerotaţie pentru reţele mobile virtuale.


SĂRBĂTOARE - Activităţi de Ziua Pompierilor
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti organizează in perioada următoare o serie de evenimente menite că marcheze Ziua Pompierilor, celebrată la 13 septembrie. Vor avea loc slujbe de comemorare a eroilor pompieri, activităţi artistice, culturale, sportive şi un ceremonial militar la monumentul Eroilor Pompieri. La 8 septembrie, intre orele 10:00 şi 11:00, se va desfăşura Crosul Pompierilor, iar intre orele 11:00 şi 12:00, in Parcul Izvor va avea loc un concurs de desene pe asfalt.


PROCES - Judecător nou in cazul Rompetrol
Procesul omului de afaceri Dinu Patriciu, acuzat alături de 11 persoane pentru mai multe infracţiuni economice in dosarul Rompetrol, va fi judecat de un alt magistrat al Tribunalului Bucureşti, după ce judecătoarea desemnată iniţial a intrat in concediu prenatal. Pănă la termenul următor, fixat in luna octombrie, va fi tras la sorţi numele unui alt magistrat care să continue procesul. (Miruna Pasă Petru)


SECTORUL 2 - Onţanu somează Apa Nova
Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a somat ieri Apa Nova să inlăture plăcuţele neautorizate amplasate in această zonă administrativă şi a ameninţat cu amenzi intre 1.000 şi 100.000 de lei. Plăcuţele incriminate de edil au fost montate in cadrul unei campanii denumite "De ce iubim Bucureştiul", iniţiate de Apa Nova, şi care işi propune să implice emoţional locuitorii Bucureştiului in viaţa acestuia. Onţanu consideră insă că aceste inscripţii "nu definesc denumirea arterelor de circulaţie, ci doar incurcă bucureştenii prin diferitele mesaje".

×
Subiecte în articol: observator