x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    12 Sep 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Piaţa Mare a Capitalei Culturale Europeane, Sibiu 2007, este pentru căteva zile spaţiul de manifestare a tradiţiilor şi portului etniei romilor.

SIBIU. Piaţa Mare a Capitalei Culturale Europeane, Sibiu 2007, este pentru căteva zile spaţiul de manifestare a tradiţiilor şi portului etniei romilor. Meşteri căldărari originari din localitatea Brateiu au făcut ieri demonstraţii de măiestrie in modelarea metalelor. Tot ieri, ansamblul Ghi Romano, Ansamblul de dansuri Romani din Chişinău şi Marius Mihalache i-au incăntat pe sibieni cu spectacolele lor. (Dan Tomozei)

13:09 - MĂSURĂ
PORT CONSTANŢA.
Nava Stella Quarta, sub pavilion panamez, a fost reţinută de inspectorii ANR din cauza mai multor deficienţe.
ARGEŞ. Drumul Naţional Piteşti - Rămnicu-Vălcea a fost blocat ieri timp de o oră din cauza coliziunii a două TIR-uri.

13:14 - SOLICITARE
CLUJ NAPOCA. O bucată din zidul de sprijin de pe malul stăng al Someşului s-a surpat, ingreunănd astfel traficul rutier in zona Străzii Dragalina, din Cluj Napoca. Digul respectiv a fost construit in urmă cu 40 de ani şi urma să fie refăcut şi intărit in cadrul lucrărilor, incepute deja, de amenajare a Someşului.
MIRA. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Cristian David, a cerut prefecţilor să ia măsurile care se impun pentru protejarea populaţiei aflate in zonele cu risc de inundaţie, după ce luni a fost emisă o nouă avertizare pentru localităţi aflate pe cursurile unor răuri din nordul, vestul şi centrul ţării.


DEPUTAŢI - Fără scumpiri la biletele de tren
Plenul Camerei Deputaţilor a respins ieri Ordonanţa de urgenţă care permite CFR să crească trimestrial, cu maximum 7% peste nivelul de inflaţie, tarifele in transportul feroviar de călători. Dacă legea de respingere a Ordonanţei va fi promulgată, cei de la CFR nu vor mai putea mări preţul biletelor, trimestrial, cu 7%. Ordonanţa a intrat in vigoare din 1 noiembrie 2006 iar mărirea tarifelor era motivată "de creşterea semnificativă a preţurilor la combustibil, energie electrică, metal, material rulant", căreia CFR nu-i poate face faţă. (Dana Piciu)

Meteo - Avertizarea hidrologică, extinsă

Avertizarea hidrologică privind inundaţiile a fost extinsă ieri pentru Argeş, Arad, Buzău, Caraş Severin, Gorj, Galaţi, Vrancea şi Vaslui. Prefecturile din 19 judeţe - Alba, Bacău, Braşov, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava şi Vălcea - au primit, luni avertizare hidrologică "cod galben".




BUCEGI - Atacat de urs lăngă cabana Caraiman
Un bărbat din Bucureşti venit pe munte cu fiul său a fost atacat de un urs ieri-dimineaţă, in timp ce se afla intr-un cort in apropierea cabanei Caraiman din Munţii Bucegi. Pentru a-şi salva fiul, bărbatul s-a luptat cu ursul, care i-a provocat răni pe tot corpul. Bucureşteanul a fost transportat la Spitalul din Sinaia. (Nina Marcu)


PC - Fără taxă in plus la păine
PC respinge categoric şi nu va vota in Parlament taxa suplimentară in panificaţie, pe care intenţionează să o introducă ministrul Finanţelor. Conform deputatului PC Ionica Popescu, această taxă va duce la mărirea preţului la păine, ceea ce va ingreuna viaţa oamenilor de rănd. "Facem apel la Guvern să inţeleagă de ce e necesar să se reducă TVA la alimentele de bază şi nu să se introducă noi taxe", a spus deputatul, adăugănd că PC nu este de acord nici cu introducerea taxei pe autostrăzi. (Dana Piciu)


GALAŢI - Ingrijorare faţă de cotele Dunării
Reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi susţin că in ultimele zile se observă o creştere a cotelor Dunării, fapt ce face ca autorităţile să fie in alertă. "Tot ce vine de pe versanţi se varsă in Dunăre. Acest fapt ne ingrijorează, pentru că o dată cu aceasta vine şi o cantitate foarte mare de aluviuni", a declarat Florin Uzumtoma, director in AFDJ Galaţi. Un alt obstacol in calea navigatorilor il reprezintă buştenii şi acoperişurile de case care ajung in Dunăre. (Daniel Mihalaşcu)


EFECT - 1.500 de dosare declinate la DIICOT

Picarea definitivă a "Ordonanţei DIICOT", petrecută luni, prin decizia Senatului, a deschis drumul dosarelor către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT). Potrivit magistratului Robert Cazanciuc, procuror-şef al Biroului Relaţii cu Presa, peste 1.500 de dosare vor fi declinate de la parchetele locale la DIICOT. Acestea se vor adăuga celor 8.000 de cauze existente deja pe rolul acestei structuri, la care lucrează 190 de procurori. (Violeta Fotache)




CRAIOVA - Trei internaţi cu meningită
Trei persoane din judeţul Dolj au fost internate, in ultimele 24 de ore, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Craiova, cu diagnosticul meningită, astfel că numărul bolnavilor de meningită internaţi in această unitate medicală a ajuns la zece. Doi dintre internaţi sunt din municipiul Craiova, iar unul din comuna Rojişte. (M.G.)


AUDIERI - Ministrul IMM, chemat la Parchet
Ministrul pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM), Ovidiu Silaghi (foto), s-a prezentat ieri la Parchetul Instanţei Supreme pentru a fi audiat intr-un dosar privind o posibilă infracţiune de abuz in serviciu. Ancheta in acest dosar a fost declanşată pe baza unei plăngeri depuse la Parchet de un fost consilier de imagine al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Satu-Mare, destituit de Silaghi, pe vremea cănd era directorul instituţiei. Consilierul l-a dat in judecată pe Silaghi şi a căştigat procesul, instanţa hotărănd că el trebuie repus in funcţie. Silaghi a refuzat, iar angajatul a depus plăngere penală la Parchet.

×
Subiecte în articol: observator