x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    14 Sep 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: Ciprian STERIAN/

29 de tineri pompieri au depus jurămăntul de credinţă in localitatea buzoiană Mihăileşti, la monumentul inchinat celor 18 persoane care au murit in mai 2004 din cauza exploziei unui camion incărcat cu azotat de amoniu.

COMEMORARE. 29 de tineri pompieri au depus jurămăntul de credinţă in localitatea buzoiană Mihăileşti, la monumentul inchinat celor 18 persoane care au murit in mai 2004 din cauza exploziei unui camion incărcat cu azotat de amoniu. Ziua Pompierilor, celebrată ieri, a fost prilej de comemorare, pentru că printre victime se numărau şi şapte din membrii echipelor de intervenţie.


13:14 - NAVAL
ACCIDENT.
Două nave s-au ciocnit in Portul Constanţa, dar in urma accidentului nu s-au inregistrat victime sau cazuri de poluare.
PITEŞTI. Un proiectil in perfectă stare de funcţionare a fost descoperit in cartierul Calea Bucureşti de muncitorii care lucrau la canalizare.

13:19 - AVERTIZARE
INUNDAŢII.
Hidrologii au emis o avertizare cotată cod portocaliu de inundaţii. Judeţele afectate vor fi Mureş şi Botoşani. Incepănd de aseară şi pănă la noapte, pe mai multe răuri sunt aşteptate depăşiri ale cotelor de atenţie şi chiar a celor de inundaţie.
BRAŞOV. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că pănă in vara anului viitor va incepe construcţia unui nou spital de urgenţă in localitatea Hărman, pentru care vor fi făcute investiţii, in primă etapă, de 40 de
milioane de euro. Spitalul va avea o capacitate de peste 800 de paturi.


APEL LA PREŞEDINTE - Ordonanţa DIICOT, la reexaminare?

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a cerut preşedintelui Traian Băsescu să solicite Parlamentului reexaminarea legii privind respingerea ordonanţei DIICOT. Motivul? Căderea ordonanţei ar putea genera disfuncţii in sistemul judiciar, atăt la DIICOT, căt şi la DNA, prin blocarea anchetelor de criminalitate organizată şi prin declinări de competenţe cu implicaţii asupra finalităţii judiciare a cauzelor. (Violeta Fotache)




CLUJ - Cortegii funerare cu veste reflectorizante
Cortegiile funerare care se vor deplasa pe drumurile publice din judeţul Cluj vor fi semnalizate cu steguleţe sau veste reflectorizante şi vor fi insoţite de echipaje de poliţie. Aceasta este una dintre măsurile stabilite ieri de reprezentanţii Poliţiei, ai Direcţiei de Drumuri şi ai Autorităţii Rutiere Romăne, pentru evitarea accidentelor rutiere asemănătoare cu cel petrecut marţi in localitatea Negreni, in care au murit 5 persoane. (Cosmin Pirv)


Invăţămănt - Profesorii pensionari la mare căutare

Cu doar două zile inainte de inceperea noului an şcolar, există un număr foarte mare de posturi vacante in invăţămănt. Pe ultima sută de metri, Inspectoratele Şcolare apelează la suplinitori calificaţi, pensionari, suplinitori necalificaţi, absolvenţi de liceu sau studenţi. Mai grav este faptul că o mare parte dintre profesori nu au reuşit să obţină note peste 5 la testele organizate de Inspectorate. (Alina Gavrilă)



DOTĂRI - Pompierii se innoiesc anul viitor
Unităţile de intervenţie ale pompierilor militari vor intra din 2008 intr-un program de dotare tehnică de anvergură, a anunţat ieri ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, citat de Mediafax. "Anul viitor vom demara cel mai amplu program de inzestrare a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, plecănd de la autospeciale pentru incendii şi descarcerare", a spus ministrul, prezent la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Pompierilor Militari.


ANINOASA - Şcoală in Exploatarea Minieră
Cei 350 de elevi de la şcoala generală "Sfănta Varvara" din Aninoasa vor invăţa in săli de clasă amenajate in clădirea administrativă a fostei Exploatări Miniere din localitate. Autoritatea de Sănătate Publică a refuzat să-şi dea avizul de funcţionare, dar elevii vor invăţa aici pe răspunderea primarului Ilie Botgros. Imobilul in care funcţiona unitatea de invăţămănt a intrat in reparaţii. "Din 1992 nici o şcoală din Aninoasa nu a avut autorizaţie sanitară de funcţionare", a spus primarul. (Monalise Hihn)


CAZUL "REVOLUŢIA" - Generalul Voinea refuză civilia
Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil modificarea competenţei instanţelor şi parchetelor militare, după ce Curtea Constituţională a stabilit că aceste structuri nu pot cerceta şi persoane civile. Dosarele cu civili aflate la procurorii militari vor fi transferate imediat către celelalte secţii. Generalul Dan Voinea, care a "pierdut" astfel dosarele "Mineriada" şi "Revoluţia", a refuzat să treacă in rezervă pentru a putea continua cercetările, a declarat procurorul general, Codruţa Kovesi. (M.P.)


DUPĂ MODA NUŢI - Liderul PIN "dezvăluie" dosarele DNA
Preşedintele PIN, Cozmin Guşă, proaspăt simpatizant al MISA pe motive electorale, a continuat ieri, de la Cluj, seria dezvăluirilor privind personalităţile implicate in "afaceri veroase" cu Poşta Romănă. Noile nume scoase la rampă, după cel al ministrului Justiţiei, sunt Porcsalmi Balint, secretar de stat in Ministerul Comunicaţiilor (ca deschizător de drumuri), şi cel al senatorului UDMR Verestoy Attila, ca "cercetat de DNA", din cauza unor contracte cu Poşta Romănă. Foarte mulţi politicieni din PNL şi UDMR vor ajunge in boxa acuzaţilor, a anunţat Guşă. (V.F.)


CONSTANŢA - Protest ecologist la Agigea
Un banner cu inscripţia "Europa, spune NU organismelor modificate genetic!" a fost montat ieri-dimineaţă de activiştii Greenpeace pe podul de la Agigea. Tinerii spun că au ales să protesteze in zona ecluzei canalului navigabil de la Agigea, pentru că aceasta este principala cale de acces a produselor modificate genetic. Pentru că ecologiştii nu aveau autorizaţie, un echipaj de poliţie le-a cerut in cele din urmă să dea banner-ul jos. (Emilia Sava)

×
Subiecte în articol: observator