x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    18 Sep 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: Dan Tomozei/

Primul aeroport construit de la zero după 1989 in Romănia a fost inaugurat ieri la Sibiu, in prezenţa ministrului Transporturilor, Ludovic Orban.

SIBIU. Primul aeroport construit de la zero după 1989 in Romănia a fost inaugurat ieri la Sibiu, in prezenţa ministrului Transporturilor, Ludovic Orban. Noul terminal, situat lăngă vechea aerogară, va avea capacitatea de 300 de pasageri pe oră. Valoarea totală a investiţiei a fost de aproape 300 de milioane de lei noi. Incepute in anul 2005, lucrările la noul aeroport vor continua pănă in toamna acestui an. (Dan Tomozei)


12:29 - TRAFIC
PITEŞTI.
Intrarea in oraş dinspre Autostrada A1 a fost ingreunată din cauza lucrărilor efectuate la carosabil.
ORADEA. O femeie speolog de 43 de ani a ajuns in comă la Spitalul Judeţean după ce a căzut de pe o stăncă in Munţii Apuseni.


12:34 - ALERTĂ
MEHEDINŢI. O pată maronie cu o lungime de peste 10 kilometri a apărut pe apa Dunării in apropierea barajului Porţile de Fier I. Autorităţile de mediu au suspectat că este un caz de poluare, insă specialiştii de la Apele Romăne au constatat că este vorba de o aglomeraţie de alge şi vegetaţie uscată.
REJUDECARE. Soluţia de neincepere a urmăririi penale in cazul fostului consul al Romăniei la Beijing, Ioan Păun, in dosarul Zambaccian, va fi analizată din nou de magistraţi, după ce completul de nouă judecători al instanţei supreme a decis rejudecarea contestaţiei depuse de Adrian Năstase in acest sens.

PRAHOVA - Trafic blocat pe DN1,la Sinaia

Timp de două zile traficul rutier pe DN1, pe raza localităţii Sinaia, va fi blocat din cauza lucrărilor de amenajare a unui sens giratoriu, informează un comunicat al IPJ Prahova. Şoferii pot utiliza ruta alternativă, respectiv drumul de centură al staţiunii Sinaia. Poliţia Rutieră recomandă şoferilor să circule cu prudenţă sporită şi să respecte semnalele poliţiştilor din zonă pentru supravegherea şi fluidizarea traficului. (Elena Stan)


PROTEST - Artiştii vor ieşi in stradă

Sindicaliştii din cultură vor protesta la 21 septembrie, in paralel cu manifestările din Festivalul Enescu, in faţa Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) şi a Sălii Palatului, cerănd mărirea salariilor şi majorarea bugetului alocat Culturii la 1% din PIB, transmite Mediafax. Protestatarii impută autorităţilor "indiferenţa" arătată angajaţilor din branşă. Manifestaţiile stradale vor avea loc sub titulatura "Destul in umbră! Rezervaţi-ne locurile in faţă!" (Roxana Vintilă)

ANOFM - Rata şomajului este in creştere

Numărul şomerilor la nivel naţional a crescut, in luna august, cu peste 7.200 de persoane faţă de luna iulie, ajungănd la 350.420 de persoane, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cele mai importante creşteri au fost inregistrate in Vaslui, Suceava, Teleorman şi Bacău. In plus, s-a observat că sunt mai multe femei in şomaj decăt bărbaţi. (Elena Stan)

VASLUI - Viitura a dezgropat obuze din război
Mai multe obuze in perfectă stare de funcţionare, provenind din al doilea război mondial, au fost găsite de o femeie din localitatea vasluiană Odaia Bursuci in grădina din spatele casei sale. Bombele au fost scoase la suprafaţă de viitura de la inceputul lunii, transmite Mediafax. Proiectilele au fost ridicate de pirotehnişti.


PROIECT - Fără tichete de masă pentru bugetari

Angajaţii din sectorul public ar putea să nu mai primească anul viitor tichete de masă, potrivit unui proiect ce va fi propus Guvernului de Ministerul Muncii. Prin această măsură se urmăreşte limitarea cheltuielilor bugetare. Proiectul a fost avizat de ministrul Economiei şi Finanţelor şi de cel al Justiţiei. Sindicaliştii nu văd cu ochi buni propunerea. "Este o aberaţie şi denotă că Executivul nu este preocupat de o politică in care sistemul economic să funcţioneze", a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, citat de Mediafax.


DISTINCŢIE - Ofiţer romăn decorat de NATO
Locotenent-colonelul Dorin Petruţ, rănit la picior in urmă cu o săptămănă in timpul unui atac cu rachetă asupra bazei Camp Victory de lăngă Bagdad, a fost decorat de NATO. Diploma şi medalia i-au fost inmănate de generalul maior Alessandro Pompegnani, locţiitorul comandantului Misiunii NATO de Instruire a Armatei Irakiene. In prezent, locotenent-colonelul se află in Germania, la spitalul de la baza militară din Ramstein, pentru investigaţii amănunţite şi tratament special, iar starea sa de sănătate este bună.


ANTICORUPŢIE - Directorul comercial Remin, judecat
Directorul comercial al Companiei Naţionale a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin SA Baia Mare, Răzvan Cosmin Roman, a fost trimis in judecată de procurorii anticorupţie sub acuzaţia de luare de mită, transmite Mediafax. Potrivit anchetatorilor, in perioada octombrie 2006-august 2007, Roman ar fi pretins 27.000 euro, din care a primit efectiv 12.500 de euro, pentru a ajuta o persoană să căştige o licitaţie organizată de Remin. Directorul comercial a fost denunţat şi apoi a fost prins in flagrant in luna august. El se află in prezent in stare de arest preventiv.


NEŞANSĂ - Copil mort după două accidente
Un băieţel de 3 ani a murit după ce a fost implicat in două accidente rutiere comise de acelaşi conducător auto, la interval de căteva minute, pe raza localităţii Ioneşti, judeţul Vălcea. Micuţul a fost lăsat nesupravegheat duminică seara şi a sărit in faţa unei maşini. El a scăpat cu viaţă, iar şoferul l-a luat in autoturism pentru a-l duce la spital, impreună cu părinţii şi cu sora sa. După doar doi kilometri, din cauza vitezei prea mari şi a altercaţiei cu părinţii copilului, şoferul a pierdut controlul volanului, iar maşina s-a răsturnat in şanţ. Al doilea incident i-a fost fatal micuţului şi a dus la rănirea gravă a surorii acestuia, in vărstă de 6 ani, informează Mediafax.


SPITALUL FLOREASCA - Penele de curent au stricat tomograful

Mai multe echipamente medicale de mare precizie de la Spitalul "Floreasca" din Capitală, printre care şi singurul tomograf funcţional, s-au defectat in urma penelor de curent de la sfărşitul săptămănii trecute. Bolnavii trebuie să aştepte ca echipele de intervenţie să remedieze situaţia. Purtătorul de cuvănt al spitalului, medicul Bogdan Opriţa, a precizat că se vor căuta responsabilii care să plătească daunele. "Pagubele sunt de căteva mii de euro", a spus Opriţa.

×
Subiecte în articol: observator