x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    19 Sep 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Echipa de la CFR Gevaro s-a intors ieri după-amiază invingătoare de la Budapesta, acolo unde a căştigat Marele Premiu in cadrul Grand-Prix-ul destinat vagoanelor restaurant.

SOSIRE VICTORIOASĂ. Echipa de la CFR Gevaro s-a intors ieri după-amiază invingătoare de la Budapesta, acolo unde a căştigat Marele Premiu in cadrul Grand-Prix-ul destinat vagoanelor restaurant. Este a treia victorie consecutivă, astfel că trofeul rămăne in vitrina ceferiştilor de la Gevaro


12:18 - ACCIDENT
ZALĂU.
Locatarii blocului afectat de explozia de vineri au intrat din nou in apartamente, incercănd să işi recupereze o parte din bunuri.
VĂLCEA. O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite in urma unui accident produs pe DN 67, din cauza unei depăşiri neregulamentare.


12:23 - ONLINE
PITEŞTI.
Mai multe grădiniţe cu program prelungit au fost sancţionate de Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Argeş. Problemele sesizate de inspectori sunt legate de depozitarea produselor alimentare, amenajarea şi dotarea toaletelor sau lipsa unor cabinete medicale.
NOU BLOGGER. Fostul secretar de stat in Ministerul Economiei, Ionel Manţog, lider al PD Gorj, şi-a făcut un blog pe care doreşte să publice documente prin care susţine că işi poate demonstra nevinovăţia in dosarele sale de corupţie. Jurnalul online poate fi găsit pe www.pd-gorj.ro. (G. Mladin)


LIMITE - Bonuri de masă doar pentru unii bugetari
Bugetarii din structuri finanţate cu venituri proprii, care primesc in prezent bonuri de masă, vor beneficia şi anul viitor de acest drept, insă ceilalţi angajaţi din instituţiile publice nu vor avea acestă facilitate. O hotărăre privind problema tichetelor de masă a fost adoptată ieri de Guvern. Premierul Tăriceanu a motivat restricţia prin creşterea substanţială a numărului de angajaţi din sectorul public şi a nivelului de salarizare. "Nu există posibilităţi bugetare, dar angajaţii care primesc in prezent astfel de tichete vor beneficia in continuare. Nici unul dintre cei care primesc astăzi nu vor fi privaţi", a spus Tăriceanu. (C. P.)


COVASNA - Panouri noi cu "Ţinutul Secuiesc"
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a anunţat ieri că intenţionează să amplaseze la graniţele judeţului cinci panouri publicitare cu inscripţia "Ţinutul Secuiesc". Preşedintele CJ, Demeter Janos, a declarat că procedurile de obţinere a noi avize pentru reamplasarea controversatului panou din zona localităţii Chichiş sunt in curs de desfăşurare. Potrivit lui Demeter, unul dintre panouri, de dimensiuni mai mari, va fi pus pe raza localităţii Hăghig, pe marginea DN 13E.


APEL UMANITAR - Salvaţi viaţa Blankăi!

La 4 ani, Blanka suferă de mai multe boli necruţătoare, printre care epilepsie şi tetrapareză. Speranţa pentru familia Orban din Livezeni, Mureş, a venit de la o clinică din Beijing, unde un transplant de celule gliale ar putea face minuni pentru copilă. Cei care vor să doneze pentru viaţa Blankăi o pot face in conturile deschise la BRD Tărgu-Mureş: RON: RO 26 BRDE 270 SV 2380 8522 700, EURO: RO 38 BRDE 270 SV 2402 8472 700, USD: RO 70 BRDE 270 SV 2402 8802 700. Familia poate fi contactată la următoarele numere de telefon: 0265-25.60.70 sau 0744-87.34.83. (Ionela Gavriliu)



PREMIERĂ - Grădiniţă bilingvă: romănă şi rromani
Prima grădiniţă cu predare bilingvă, in limbile romănă şi rromani, a fost inaugurată ieri in localitatea Lunca Cetăţuii, din judeţul Iaşi. Pentru inceput, 18 copii de etnie romă vor invăţa aici sub indrumarea unei educatoare de aceeaşi etnie. Unitatea este finanţată printr-un parteneriat intre primăria din localitate şi un ONG. "Grădiniţa ii va ajuta pe copii să se adapteze mai bine la un mediu lingvistic complex, avănd in vedere că ei acasă vorbesc limba rromani, iar la şcoală şi pe mai departe vor trebui să stăpănească romăna", a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Iaşi, Camelia Gavrilă. (C. Popa)


BOLINTIN - Deces suspect la sanatoriu

Un bărbat care suferea de schizofrenie paranoidă şi era internat la Centrul Neuropshiatric din Bolintin, judeţul Giurgiu, a murit in condiţii suspecte, informează Mediafax. Omul fusese izolat "la gratii" vineri impreună cu alţi trei pacienţi şi a fost găsit mort abia a doua zi dimineaţă. Din declaraţiile martorilor reiese că bărbatul a fost sugrumat de un coleg de la "izolare". Legea prevede că pacienţii nu pot fi ţinuţi "la gratii" mai mult de patru ore pe zi. Incidentul s-a petrecut la scurt timp după o inspecţie a Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap.




AUTOSTRADA 1 / Incendiu pe Bucureşti - Piteşti
Două persoane au murit carbonizate ieri după-amiază pe autostrada A1, in urma unui accident rutier petrecut la kilometrul 43. O cisternă care mergea spre Bucureşti a intrat pe contrasens şi a izbit un microbuz de transport marfă. Ambele vehicule au luat foc. Pompierii au ajuns la faţa locului după circa 30 de minute şi nu i-au mai putut salva pe cei doi oameni din dubă. Şoferul autotrenului a scăpat fără răni grave. Din primele informaţii, cauza accidentului ar fi explozia unei anvelope a cisternei. Traficul spre Piteşti a fost blocat mai bine de o oră. (Lucian Florea)


Fond de pensii - Optează pentru BANCPOST

Luni, 17 septembrie, la Hotelul Marriott din Capitală, in cadrul Conferinţei "Startul pensiilor private obligatorii in Romănia", a avut loc lansarea oficială a societăţii BANCPOST Fond de Pensii SA. Tot atunci s-au semnat şi primele acte de aderare la diferite fonduri de pensii; pentru Bancpost a semnat Virgil Ianţu, cunoscută vedetă de televiziune. In perioada 17 septembrie 2007-17 ianuarie, toţi salariaţii cu vărsta de pănă la 35 de ani vor fi obligaţi să adere la un fond de pensii private. Opţional, salariaţii cu vărste cuprinse intre 35 şi 45 de ani pot adera şi ei la un fond de pensii private.




BISTRIŢA - Incă un bloc ANL cu probleme
După ce pentru locatarii unui bloc ANL din Tărgu-Jiu a devenit obişnuinţă să li se desprindă bucăţi din tavan, mai multe familii din Bistriţa reclamă probleme similare. Incă din august au inceput să cadă porţiuni din tencuială, deşi imobilul are doar un an vechime.
×
Subiecte în articol: observator