x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    24 Sep 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

"Un prieten pentru sufletul tău" se cheamă acţinunea unor tineri extraordinari, care in fiecare sămbătă, in Parcul Obor, caută un cămin permanent pentru animalele fără stăpăn.

INIMOŞI. "Un prieten pentru sufletul tău" se cheamă acţinunea unor tineri extraordinari, care in fiecare sămbătă, in Parcul Obor, caută un cămin permanent pentru animalele fără stăpăn. Pănă in prezent, 12 pisici şi 10 căţei şi-au găsit stăpăn. Asociaţia pentru protecţia animalelor "Robi" ii aşteaptă in fiecare sămbătă pe iubitorii de animale, să-şi găsească prietenul, in Parcul Obor.

13:19 - EXTREME
FESTIVAL. Primăria oraşului Sinaia organizează in perioada 28-30 septembrie 2007 cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului "Sinaia Forever".
OMOR. Un bătrăn din comuna Murgaşi, aflat cu vitele la păscut, a fost omorăt sămbătă seară, in timp ce incerca să despartă doi tauri.


13:24 - FINANCIAR
INFLAŢIE.
Creşterea preţurilor la produsele alimentare şi percepţia asupra deprecierii leului reprezintă riscuri pentru obiectivul BNR privind inflaţia, care ar putea depăşi nivelul atins in luna august, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.
CAZIER FISCAL. Administraţiile financiare nu vor mai elibera de la
1 octombrie cazierul fiscal solicitat la infiinţarea societăţilor comerciale, a societăţilor cooperative şi a cooperativelor agricole, aceste informaţii urmănd să fie primite de Registrul Comerţului de la ANAF.


NOU ANOTIMP - Ieri a venit toamna astronomică
Anotimpul s-a schimbat ieri, la ora 12:51, din punct de vedere astronomic. Toamna astronomică este adusă de echinocţiu mai tărziu decăt cea calendaristică, deoarece calendarul actual nu este corelat cu mişcarea Pămăntului pe orbită. La 23 septembrie, la ora 12:51, Soarele s-a aflat la intersecţia ecuatorului ceresc, iar toamna a inceput in acest moment pentru că ziua a devenit mai scurtă decăt noaptea.

LOTO 6/49 - Nici un căştigător la categoria I

Numerele căştigătoare la extragerea Loto 6/49 de aseară sunt: 45, 40, 28, 25, 46, 32. Marele premiu a rămas incă necăştigat, reportul ajungănd la suma de 8.852.755,12 RON. La categoria a II-a, 9 persoane au căştigat căte 35.354,92 RON. Alte 511 persoane sunt mai bogate cu căte 934,03 RON. Numărul extras la noroc este 9602650.

INIŢIATIVĂ - Şcoală nouă pentru copii supradotaţi

Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, va construi in judeţul Maramureş un centru de sprijin şi orientare pentru copiii supradotaţi. "Există un potenţial extraordinar de inteligenţă şi talent, mai ales aici, pe Valea Izei, care riscă, in absenţa sprijinului necesar, să se piardă", a explicat Dan Voiculescu decizia luată. El a participat in acest week-end alături de reprezentanţi ai Fundaţiei pentru Dezvoltarea Romăniei in Maramureş, la desfăşurarea unui program de sprijin pentru copiii supradotaţi. Â

AEROPORT - Infractori readuşi in ţară
Opt delincvenţi extrădaţi din Italia, Germania, Spania şi Grecia vor ajunge in următoarele două zile pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă". Pentru infracţiuni precum tentativă de omor, tălhărie, trafic de droguri sau furt calificat, ei au de executat in Romănia pedepse cu inchisoarea cuprinse intre doi şi opt ani.


ACCIDENT RUTIER - Dansul morţii, pe şosea
Patru tineri care se intorceau de la discotecă au decedat duminică dimineaţă, in urma unui grav accident de circulaţie, produs la intrarea in municipiul Dorohoi, judeţul Botoşani. Din cauza vitezei excesive, şoferul Virgil Marius Butnariu, 24 de ani, a pierdut controlul asupra volanului, autoturismul, o Dacia Nova, intrănd intr-un copac de pe marginea drumului. Fost angajat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, şoferul fusese concediat săptămăna trecută din motive disciplinare.


TIMIŞOARA - Şefa ITM a fost demisă
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a demis-o din funcţie pe Cornelia Corescu, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă - Timiş. Demnitarul a subliniat că măsura nu e una politică. "Demiterea nu are o conotaţie politică, ci vine ca o consecinţă a problemelor care au fost in ultima vreme sesizate la ITM şi care au afectat imaginea publică a insituţiei" - a declarat Păcuraru. Despre abuzurile comise de-a lungul timpului de Cornelia Corescu, Jurnalul Naţional a relatat pe larg in urmă cu căteva luni.


INVĂŢĂMĂNT - Muncă in loc de şcoală
Elevii din localitatea Pianu de Sus, din judeţul Alba, fac curăţenie in clase, alături de profesori, in speranţa că vor reuşi să inceapă şi ei cursurile căt mai repede, cei responsabili cu reabilitarea unităţii şcolare nerespectănd termenul de finalizare a lucrărilor. Căt timp muncesc voluntar şi nu fac activităţi grele, copiii pot fi folosiţi la lucrul in şcoală, potrivit Inspectoratului ½colar. Conducerea şcolii a declarat că elevii vor incepe cursurile azi, iar orele pierdute vor fi recuperate in zilele de sămbătă. (Alina Gavrilă)


PROCES - Şef SRI dat in judecată

Şeful secretariatului general al SRI, Sorin Brăteanu, a fost dat in judecată de un gorjean. Constantin Ţăpuş il acuză pe Brăteanu că l-ar fi impiedicat să obţină calitatea de luptător in rezistenţa anticomunistă. Ţăpuş susţine că a fost anchetat de Securitate, pentru că asculta radio Europa Liberă şi pentru că spunea bancuri cu Nicolae Ceauşescu. Bărbatul susţine că angajatul SRI ar fi eliberat un document cu date false, din care reieşea că gorjeanul nu fusese in atenţia Securităţii. (Mediafax)

CRAIOVA - Pistol de vănzareÂ

Un tănăr din Craiova, care in luna iunie a dat examen de admitere la Academia de Poliţie, a fost prins de jandarmi in timp ce incerca să văndă un pistol marca Grizzly de calibru 9 mm in faţa unui bar. Băiatul a fost oprit de jandarmi, solicităndu-i-se să se legitimeze şi să prezinte toate obiectele pe care le are asupra sa. Acesta s-a supus indicaţiilor jandarmilor şi a scos din buzunarul pantalonilor un pistol. Arma urma să fie văndută unui agent de pază de la un bar din Craiova. In incărcătorul pistolului nu se aflau cartuşe. Pistolul avea modificări făcute la ţeavă.


PREMIERĂ - Referendum local pentru formaldehidă
Peste 25.000 de locuitori din municipiul Sebeş, judeţul Alba, au participat duminică la un referendum local privind producerea substanţelor cancerigene pe teritoriul localităţii.Consultarea publică este organizată de administraţia locală, la cererea unui grup local de iniţiativă şi vizează compania Kronospan Sebeş, care produce formaldehidă, substanţă considerată cancerigenă de unii dintre localnici. Rezultatul referendumului va fi cunoscut azi şi va fi comunicat Guvernului.


FĂRĂ CADAVRU - Interdicţie pentru suspectul de crimă
Magistraţii Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus ieri, pentru prima dată, o măsură preventivă impotriva unui suspect de crimă, mai inainte ca anchetatorii să descopere cadavrul. Premiera a avut loc in cazul poliţistului braşovean Cristian Cioacă (foto), acuzat că şi-ar fi omorăt soţia, avocata Elodia Ghinescu, pe care acesta a declarat-o dispărută din data de 30 august. După ce instanţa anterioară a refuzat să emită mandat de arestare preventivă pe numele lui Cioacă, ieri judecătorii instanţei supreme au dispus interdicţia de a părăsi ţara. (Miruna Pasă)

×
Subiecte în articol: observator