x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    27 Sep 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Zeci de bucureşteni au ieşit in stradă la Universitate pentru a marca Ziua Mondială a Contracepţiei

CAMPANIE. Zeci de bucureşteni au ieşit in stradă la Universitate pentru a marca Ziua Mondială a Contracepţiei. O campanie de educaţie contraceptivă şi sexuală se desfăşoară cu această ocazie, in contextul in care, in Romănia, un sfert dintre femei incă folosesc metode contraceptive tradiţionale.


12:12 - ARESTARE
TIMIŞOARA. Un romăn acuzat de crimă in Ungaria, pe numele căruia era emis un mandat de arestare european, a fost prins de poliţişti.
OTOPENI. Cursa Tarom spre Paris care trebuia să plece de pe Aeroportul Otopeni a fost amănată, după ce avionul a ratat două incercări de decolare.

12:17 - ABUZ
DEVA. Poliţiştii au reţinut un adolescent in vărstă de 16 ani, care timp de mai multe luni a terorizat un vecin de bloc, profitănd de faptul că acesta are un handicap sever. Tănărul este acuzat că şi-a bătut vecinul şi că i-a furat bani şi mai multe bunuri din casă, in valoare de peste 2.000 de lei.
PROCES. Fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, comisarul-şef Alexandru Tanco a acţionat in judecată instituţia pe care a condus-o, dar şi Ministerul Internelor, cerănd plata sporului de fidelitate, care nu i-ar fi fost acordat in timpul anului 2005, circa 20% din salariul lunar.


SEMNAL - Donatorii de sănge, in scădere
Doar 1,5% dintre romăni au donat sănge in 2006, inregistrăndu-se 15 donări la 1.000 de locuitori. Potrivit Ministerului Sănătăţii, anul trecut au fost recoltate 326.153 de unităţi de sănge total, adică mai puţin de jumătate din cantitatea solicitată de unităţile sanitare pe parcursul a 12 luni. Raportat la 2005, in 2006 s-a inregistrat o scădere cu 7,5% a donatorilor. (S.I.)

IAŞI - Ministrul Educaţiei şi-a inundat vecinii

Vecinii din Iaşi ai ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, au fost nevoiţi să cheme un poliţist şi să spargă uşa apartamentului demnitarului, din cauza unei inundaţii. Scurgerile par să fi fost provocate de neglijenţa muncitorilor care lucrează la renovarea locuinţei, informează Mediafax. "Poate trece moţiunea aia (moţiunea de cenzură - n.r.), să-l dea jos de la minister, să se intoarcă la Iaşi, să dau cu ochii de el şi să-l iau la rost", a declarat o vecină. Â

BISTRIŢA - Un sfert din farmacii, fără compensate
Un număr de 15 farmacii din judeţul Bistriţa-Năsăud, din cele 62 care au contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS), nu mai eliberează medicamente compensate şi gratuite fiindcă şi-au epuizat fondurile pentru luna in curs. "Din cauza numeroaselor suplimentări pe care le-am făcut lună de lună, am ajuns la fundul sacului şi la fondul de rezervă", a spus directorul CJAS, Mircea Raţiu.


DELTA DUNĂRII - Investiţii pentru renaturare
Necesarul de investiţii pentru reconstrucţia ecologică a Deltei Dunării va fi de circa 36 de milioane de euro pănă in 2013, s-a anunţat in cadrul unei intălniri desfăşurate ieri in Bucureşti. Romulus Ştiucă, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, a declarat că peste şase ani 60% dintre cele 80.000 de hectare ale Deltei vor fi renaturate. Finanţarea se va face cu bani din bugetul statului, dar şi din fonduri europene. (Anca Aldea)


ACŢIUNE - Poliţia Rutieră stă cu ochii pe pietoni
Brigada de Poliţie Rutieră (BPR) a demarat ieri o acţiune pe străzile Capitalei menită să descurajeze traversările neregulamentare. "Am stabilit zece puncte unde s-au produs accidente rutiere grave, din cauza traversărilor neregulamentare. In aceste zone se vor afla zece poliţiste care ii vor sancţiona pe pietonii indisciplinaţi. Oamenii legii vor distribui pliante celor care vor trece prin zonă", a declarat Constantin Stroescu, de la BPR. Echipajele se vor afla şi astăzi pe Bdul Iuliu Maniu, in Drumul Taberei, la Gara de Nord şi in zonele centrale ale Capitalei. (L.F.)

TIMIŞOARA - Incendiu la sediul RomtelecomÂ

Un incendiu de mari proporţii a izbucnit ieri, in jurul orei 18:00, la etajul al doilea al sediului Romtelecom din Timişoara. Angajaţii care se aflau in clădire au reuşit să iasă nevătămaţi pe scara exterioară de evacuare. Pompierii au stins după aproximativ două ore focul provocat, se pare, de un scurtcircuit produs de un muncitor care lucra cu picamerul. Şi primarul oraşului, Gheorghe Ciuhandu, a mers la locul incidentului pentru a evalua situaţia. Căteva mii de abonaţi au fost afectaţi de urmările incendiului.    Â

ALBA - Demonstraţie la inălţime
Salvamontiştii din Alba marchează Ziua Mondială a Turismului, sărbătorită astăzi, printr-un exerciţiu de intervenţie la inălţime. 15 salvamontişti vor simula salvarea unei persoane aflate la etajul şapte al Hotelului Cetate şi vor cobori in rapel cu targa. In program mai sunt cuprinse şi traversări pe tiroliană, de pe hotel pănă in parcul din faţă. Punctul culminant al exerciţiului il constituie o demonstraţie foarte dificilă de recuperare-salvare cu ajutorul unei elicopter adus special de la Braşov pentru această ocazie. (Lucian Dobrater)


RESPINGERE - Mantale nu revine la şefia prefecturiiÂ

Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri cererea fostului prefect al Capitalei, Mioara Mantale, de suspendare a Hotărării de Guvern prin care a fost schimbată din funcţie. Hotărărea Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs. Mantale a susţinut in faţa magistraţilor că inlocuirea din funcţie i-a adus prejudicii materiale şi de imagine. Mai mult, potrivit fostului prefect, prin schimbarea sa s-ar pune in pericol buna organizare a Euroalegerilor, din cauza lipsei de experienţă a inlocuitorului său. (M. Pasă Petru)

ACCIDENT - Trafic blocat pe DN 2B
O persoană a murit, iar traficul rutier pe drumul naţional 2B a fost intrerupt căteva ore, ieri după-amiază, intre localităţile brăilene Oprişeneşti şi Urleasca, in urma unui accident de circulaţie. Potrivit primelor cercetări, un autoturism care mergea spre Buzău a intrat pe contrasens şi a lovit o autoutilitară. La răndul său, aceasta a fost lovită din spate de alte două autovehicule care nu păstrau distanţa de siguranţă.


SPIONAJ ŞI TRĂDARE - Benyatov nu a fost citat legal
Consultantul internaţional Vadim Benyatov Don, acuzat de spionaj economic, nu a fost citat legal pentru primul termen de judecată desfăşurat ieri la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit avocaţilor, acesta informase autorităţile că vrea să primească documentele legate de proces la domiciliul său din Londra, dar a fost citat in Romănia. Pănă la jumătatea lunii decembrie, Benyatov va fi citat in Marea Britanie. Consultantul a plecat din Romănia acum o lună, după ce instanţa supremă i-a ridicat interidicţia de a părăsi ţara. (M. Pasă Petru)

×
Subiecte în articol: observator