x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    12 Oct 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Un poliţist a fost rănit intr-un accident de circulaţie produs ieri-dimineaţă intr-o intersecţie din Sectorul 3 al oraşului, fiind lovit de o maşină aflată in trafic.

POLIŢIST ACCIDENTAT. Un poliţist a fost rănit intr-un accident de circulaţie produs ieri-dimineaţă intr-o intersecţie din Sectorul 3 al oraşului, fiind lovit de o maşină aflată in trafic. Aflat pe un scuter, in intersecţia dintre Bulevardul Corneliu Coposu cu Matei Basarab, poliţistul a fost lovit de o maşină condusă de o femeie. Conform cercetărilor, femeia nu a acordat prioritate poliţistului.


13:50 - RUTIER

CLUJ. Traficul rutier pe DN1 a fost blocat la Feleacul după tamponarea a două tiruri. Accidentul nu s-a soldat cu victime.
ARGEŞ. O cultură spontană de canabis, descoperită in apropierea comunei Stolnici, a fost distrusă de poliţiştii de la BCCOA Piteşti.

13:55 - EXPOZIŢIE
IAŞI. Cele nouă brăţări dacice din aur, recuperate de statul romăn şi aflate in patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al Romăniei, vor fi expuse intre 12 şi 21 octombrie la Muzeul Unirii. La 15 octombrie, veteranii de război, persoanele cu dizabilităţi, orfanii şi militarii in termen vor avea acces gratuit.
CAZUL ZAMBACCIAN. Instanţa supremă va lua peste o săptămănă o decizie cu privire la derularea procesului in dosarul Zambaccian, in care Adrian şi Dana Năstase sunt judecaţi pentru corupţie. Ieri, avocaţii apărării au solicitat restituirea cauzei procurorului pentru refacerea urmăririi penale.


INIŢIATIVÃ... - Patriarhia preţuieşte energia
Patriarhia Romănă va monta panouri solare la sediul său din Bucureşti. Potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, pe clădirea din Dealul Mitropoliei vor fi montate din 2008 panouri fotovoltaice, iar Biserica va deveni promotoarea acestei energii. Panourile vor furniza destulă energie pentru incălzirea apei necesare şi pentru consumul propriu de curent electric. Costul investiţiei va fi acoperit din sponsorizări. (D.I.)


INVÃ...ŢÃ...MÃ...NT - Noul pachet de legi, ajuns la final
Legea invăţămăntului se află intr-un stadiu final şi mai sunt de făcut căteva modificări doar la Legea invăţămăntului superior, a declarat ieri ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei (foto). El a mai spus că pachetul de legi va fi gata zilele acestea şi că momentul in care va fi făcut public va fi o surpriză. Ministrul este măndru de noutăţile aduse invăţămăntului şi apreciază că actul normativ este modern, oferind o mai mare deschidere pentru alegerea rectorului şi descentralizare financiară. (Alina Gavrilă)


Bucureşti - Costul intreţinerii creşte cu 10%

Bucureştenii vor plăti facturi mai mari cu 10% incepănd din luna noiembrie, pentru a beneficia de apă caldă şi căldură, potrivit unui proiect de hotărăre privind stabilirea preţului local de referinţă al gigacaloriei ce va fi discutat astăzi, in şedinţa CGMB. Potrivit proiectului de hotărăre, preţul local de referinţă al gigacaloriei va fi de 119 lei, incepănd cu 1 noiembrie, faţă de 107,5 lei, căt a fost pănă in prezent.


Cod galben - Atenţionare pentru 13-15 octombrie

Conform ANM, in intervalul 13 octombrie şi 15 octombrie se instalează codul galben. Vremea se va răci accentuat, iar temperaturile vor fi cu 8-10 grade sub cele normale pentru această perioadă. In jumătatea de nord a Moldovei, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. La munte va ninge, viteza văntului va depăşi 100 km/h, iar iarna işi va intra in drepturi. Văntul va avea intensificări in toate regiunile. (Anca Ardeleanu)Â

PROCES - Becali pierde in faţa Oanei Pellea
Imaginea actorului Amza Pellea in rolul lui Mihai Viteazu, folosită de Gigi Becali in campania electorală din 2004, il va costa pe liderul PNG 35.000 de lei. Acestea sunt despăgubirile la care fusese deja condamnat Becali in favoarea Oanei Pellea. Cunoscutul om de afaceri a atacat decizia, dar Curtea de Apel Bucureşti i-a respins ieri contestaţia. Becali va mai plăti şi cheltuieli de judecată, in valoare de 2000 de lei. (Lucian Florea)


BRAŞOV - 80 de ani de industrie aviatică
Industria aviatică romănească a implinit ieri 80 de ani, evenimentul fiind organizat de Consiliul Judeţean Braşov, impreunş cu IAR SA Braşov, la Uzina Tractorul, prima fabrică de aeronave-IAR Romănia. Ulterior producţia de avioane a fost mutată la Ghimbav, iar la actuala fabrică a inceput producţia de tractoare. La eveniment au participat Cristian Munteanu, de la MAE, general-locotenentul Constantin Croitoru, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Romăne, dar şi Ioan Avram, fostul ministru ceauşist al construcţiilor de maşini, care a reorganizat in anii ’60 industria aeronautică. (L.M.)


SÃ...RBÃ...TOARE - Moaştele Sf. Ioan Gură de Aur, la Iaşi
Moaştele Sfăntului Ioan Gură de Aur au ajuns la Iaşi la bordul unei curse charter, insoţite de IPS Serafim, mitropolitul de Stagona şi Meteora, din Grecia, racla fiind dusă la vechea Catedrală Mitropolitană şi aşezată alături de moaştele Sfintei Parascheva. Atăt moaştele Sfăntului Ioan, căt şi cele ale Sfintei Parascheva vor fi purtate, astăzi dimineaţă, intr-o procesiune pe străzile din centrul Iaşului, apoi vor fi aşezate pe un catafalc in curtea Catedralei Mitropolitane.


ZALÃ...U - Sinistraţii vor primi un alt imobil
Foştii locatari ai blocului E24, distrus in urma unei explozii din 14 septembrie, vor primi in folosinţă locuinţe intr-un imobil nou la data de 1 noiembrie, a declarat ieri primarul municipiului Zalău, Radu Căpilnaşiu.
×
Subiecte în articol: observator