x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    18 Oct 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

"Imperiu la periferie - Urme Austriece in Transilvania" este tema unui spectacol pentru care Piaţa Mare din Sibiu va fi una din scenele de desfăşurare.

SIBIU. "Imperiu la periferie - Urme Austriece in Transilvania" este tema unui spectacol pentru care Piaţa Mare din Sibiu va fi una din scenele de desfăşurare. Proiectul, iniţiat de Ambasada Austriei la Bucureşti, include trei lucrări de dimensiuni mari, dar şi 125 de picturi. Evenimentul este programat să se deruleze in perioada 20 octombrie-11 noiembrie 2007. (Dan Tomozei)


12:36 - AVARIE
BaNEASA
. Un avion al companiei My Air ce urma să plece la Barcelona a fost oprit la sol din cauza unor pete de lichid descoperite sub fuselaj.

ELIBERARE. Genică Boerică va fi judecat in libertate intr-un dosar in care este acuzat de rambursări ilegale de TVA.



12:41 - "MOBILIZARE"
BANAT.
Un detaşament al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a fost chemat să spele un pasaj care urmează să fie inaugurat astăzi de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Comandantul Mihai Benga nu a precizat de ce au fost chemaţi pompierii, deşi nu s-a semnalat nici un incendiu.
ACCIDENT. Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe şi fost consilier prezidenţial, Claudiu Săftoiu, a intrat cu maşina intr-un stălp, intr-o intersecţie din Sectorul 3 al Capitalei. Demnitarul a declarat că este greşeala sa, pentru că nu a apreciat corect distanţa. Săftoiu a fost amendat cu 234 de lei.

CAZUL ELODIA - Trupul avocatei, căutat in cimitire

Jandarmii şi poliţiştii argeşeni au căutat ieri in cimitirele din oraşul Ştefăneşti şi din comuna Călineşti, judeţul Argeş, trupul avocatei Elodia Ghinescu, informează Mediafax. Căutările au avut loc in aceste zone deoarece anchetatorii au primit informaţii că poliţistul Cristian Cioacă, soţul avocatei, principalul suspect, ar fi fost văzut prin preajmă imediat după dispariţia femeii. Poliţiştii vor continua căutările azi şi in comunele Albota şi Uda, unde Cioacă a fost văzut de căteva ori in ultima perioadă.

TIMPI DE ANTENA - Euroalegeri la RRA şi la TVR

Parlamentarii din comisia specială au stabilit ieri că pe perioada campaniei pentru euroalegeri Radioul public va difuza zilnic, de luni pănă vineri, o emisiune de 50 de minute intitulată "Tribuna Eurocandidaţilor", iar TVR emisiunea de 45 de minute "Parlamentul Europei", in care vor fi prezentate clipuri electorale. Din 27 octombrie, postul public de televiziune va difuza un dialog pe teme alese de eurocandidaţi. (C.V.)

ON-LINE - Nominalizări la Premiile Ion Chirilă

După prima etapă a celei de-a treia ediţii a Premiilor Ioan Chirilă au fost nominalizate 29 de instituţii media şi 8 personalităţi publice. Juriul va decide care sunt jurnaliştii care vor ajunge in marea finală. Pe site-ul www.ioanchirila.ro, in secţiunea "Nominalizări ’07", sunt postate propunerile tuturor instituţiilor şi personalităţilor care au răspuns invitaţiei organizatorilor, dar şi numele concurenţilor aflaţi la balotaj. Aceştia işi pot depune dosarele pănă la data de 25 octombrie, astfel incăt juriul să poată decide cine intră in competiţie.

EDUCAŢIE - Judeţe fără microbuze şcolare
Şase judeţe din nord-vestul ţării au rămas fără microbuze şcolare. Licitaţia pentru achiziţionarea acestora a fost amănată in repetate rănduri, pentru că nici o firmă nu a intrunit condiţiile impuse in caietul de sarcini. Licitaţia va fi reluată peste cel puţin 40 de zile. In aceste condiţii, 140 de copii, din Cluj, Bihor, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Satu-Mare străbat zilnic pe jos 20 de kilometri. (Alina Gavrilă)


EXAMEN - Ioana Tăriceanu vrea să fie notar
Soţia premierului Călin Popescu Tăriceanu, Ioana, a participat ieri la concursul pentru ocuparea unuia din cele 74 de locuri vacante de notar public, transmite Mediafax. La ieşirea din sala de examen, ea a declarat că a avut emoţii, dar că subiectele au fost accesibile. Ioana Tăriceanu a adăugat că este atrasă de această meserie, pe care fiica cea mare a preşedintelui Băsescu o practică deja, pentru că "este mult mai relaxant job-ul de notar decăt cel de avocat".


AZI LA CSM - Propuneri pentru Comisia specială
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ii desemnează astăzi pe cei cinci judecători pe care ii va propune şefului statului pentru a face parte din Comisia specială de la Cotroceni insărcinată cu analiza cazurilor privind răspunderea ministerială. Potrivit preşedintelui CSM, judecătorul Anton Pandrea, lista candidaţilor propuşi de colegiile de conducere ale curţilor de apel (cu excepţia a trei instanţe) cuprinde 14 nominalizări. Astăzi cei 14 candidaţi, inscrişi cu respectarea regulamentului CSM, vor susţine un interviu in faţa Secţiei de judecători a Consiliului. (Violeta Fotache)


CMR - Concluzii privind moartea lui Teoctist
Colegiul Medicilor din Romănia anunţă astăzi o primă concluzie in cazul intervenţiei chirurgicale in urma căreia Patriarhul Teoctist a incetat din viaţă la 30 iulie. Potrivit Mediafax, comisiile de specialişti in chirugie urologică şi anestezie terapie intensivă au apreciat că echipele care au participat la intervenţia de la Institutul Fundeni au efectuat corect procedurile. "Avem punctele de vedere ale experţilor şi declaraţiile date la Poliţie, iar după audierea lor de către Comisia de jurisdicţie a CMR vom putea formula un rezultat in acest caz", a precizat preşedintele Comisiei, Gheorghe Borcean.


ESTIMARE - Dosarul Mineriadei, gata in 2008
Reprezentanţi ai societăţii civile, conduşi de preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Doru Mărieş, s-au intălnit ieri cu procurorul general Laura Kovesi, discuţiile vizănd urgentarea anchetelor in dosarele Mineriadei din iunie 1990 şi dosarele Revoluţiei, aflate in mare parte pe rolul Secţiei Parchetelor Militare. Mărieş a apreciat atitudinea procurorului general drept "cea mai corectă, fără urmă de comandă politică", şi a catalogat discuţia drept "cea mai serioasă din ultimii trei ani". El a estimat că aceste dosare vor fi gata, cel mai probabil, in primăvara anului viitor. (Violeta Fotache)


EVENIMENT - "Piaţa de artizanat" la Muzeul Ţăranului

Muzeul Ţăranului Romăn vă invită astăzi la vernisajul expoziţiei "Piaţa de artizanat". Evenimentul va avea loc la ora 16:30, in sala Foaier a muzeului şi va fi insoţit de lansarea unui CD pe acceaşi temă şi de o masă rotundă. Manifestările fac parte din proiectul Patrimoniul ţăranului recent: radiografiere, valorificare şi expunere. Prin expunerea obiectelor din ceramică, a ţesăturilor, a fotografiilor şi a filmelor, expoziţia urmăreşte să reflecte schimbările din lumea satului: regimul comunist cu industrializarea forţată, căderea regimului cu perturbările socio-economice produse, integrarea in UE. (M. Ştirbu)


CAZUL CIOMU - Instanţa dispune două noi expertize

Tribunalul Bucureşti a admis ieri efectuarea unei expertize psihiatrice a medicului Naum Ciomu şi a uneia traumatologice care să evidenţieze starea victimei sale Ion Jiga după operaţia de reconstrucţie a penisului. In primă instanţă, Ciomu a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru că i-a secţionat penisul pacientului său in timpul unei operaţii. Instanţa i-a interzis acuzatului să mai profeseze ca medic-primar chirurg urolog. Cazul este judecat acum in apel. (M.P.)

×
Subiecte în articol: observator