x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    26 Oct 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Autorităţile din Sibiu au intrat incă de pe acum in febra Sărbătorilor de iarnă.

PREMATUR. Autorităţile din Sibiu au intrat incă de pe acum in febra Sărbătorilor de iarnă. Angajaţi ai Primăriei şi SC Electrica SA au umplut deja oraşul cu ornamente specifice Crăciunului, deşi suntem abia in octombrie. Primarul Iohannis spune că nu vrea să fie prins cu instalaţiile nepregătite. (Dan Tomozei)


11:52 - RUTIER
BACÃ...U.
Traficul rutier pe DN 2, in comuna Şerbăneşti, a fost inchis complet, după ce apele răului Bistriţa au afectat infrastructura drumului.
SCUMPIRE. Petrom a anunţat că scumpeşte benzina şi motorina cu
6 bani pe litru de astăzi, ca urmare a variaţiei cotaţiilor bursiere.


11:57 - PROCES
EXCEPŢIE.
Plăngerea făcută de Traian Băsescu impotriva sancţionării sale de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru că a numit o jurnalistă "ţigancă impuţită", a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti pe motiv că şeful statului nu ar fi respectat procedura prealabilă.
ŞCOLI. Guvernul a alocat 4.000 de miliarde de lei vechi pentru continuarea lucrărilor de consolidare, reparare şi reabilitare a aproape 4.000 de unităţi de invăţămănt din sistemul preuniversitar - grădiniţe, şcoli, şcoli de arte şi meserii, licee - din toate judeţele ţării şi din municipiul Bucureşti.

SCHIMBARE - Trecem la ora de iarnă

Romănia va trece măine noapte la ora oficială de iarnă, iar ziua de 28 octombrie va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore. Astfel, sămbătă spre duminică, ora 4:00 va deveni ora 3:00. CFR Călători a anunţat că schimbarea nu va modifica mersul trenurilor in vigoare. Astfel, trenurile de călători care se vor afla in circulaţie la ora schimbării vor opri in staţiile de parcurs pentru a se adapta la noul orar.

INCIDENT - Olimpicii MIRA, trageri nereuşite
Antrenamentele lotului olimpic de tir al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative s-au soldat cu un incident. Olimpicii se pregăteau de zor la poligonul Tunari al Federaţiei Romăne de tir pentru balcaniada care va avea loc la sfărşitul lunii noiembrie. La final, un sportiv din lot a uitat o capsă pe ţeava unui pistol, care s-a descărcat accidental in fesa unui unei colege. Tănăra a fost transportată imediat la spital, insă rana a fost una superficială. (M.R.)

Justiţie - Reorganizarea MJ, contestată
O hotărăre de Guvern promovată marţi de ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, privind reorganizarea Ministerului este contestată de cinci manageri publici de la ANP, potrivit NewsIn. Documentul prevedea reducerea numărului de posturi de manageri publici din minister şi ANP, iar protestatarii susţin că "Executivul decide astfel eliminarea unor persoane a căror pregătire profesională a costat in medie 30.000 Euro pentru fiecare". Cei cinci cer anularea documentului şi ameninţă cu plăngere penală.



EXPOZIŢIE - Protecţia mediului şi a peisajului
Niculae Rădulescu-Dobrogea, preşedinte Eco-Civica, organizează astăzi Expoziţia de fotografie "Protecţia mediului şi a peisajului". Peste 100 de imagini comentate vor fi expuse la sediul Ordinului Arhitecţilor din Romănia, din Strada Pictor Artur Verona nr. 19, la ora 17:00. "Aspecte privind influenţa concetăţenilor noştri asupra aerului, apei, parcurilor, zonelor de munte sau litoralului vor şfichiui comportamentul pasiv sau complice al unor autorităţi", ne-a spus Dobrogea. (M.A.C.)


TÃ...RGU-JIU / Copii intoxicaţi cu gaze la grădiniţă
Nouă copii de la o grădiniţă din Tărgu-Jiu au ajuns ieri la Spitalul Judeţean, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Potrivit educatoarei Eliana Palabă, după ce au inceput să se plăngă de ameţeli, copiii au fost scoşi in curtea grădiniţiei, la aer, şi apoi duşi la spital. Conform cadrelor medicale, starea micuţilor este bună, ei fiind externaţi după două ore de tratament. Echipele Distrigaz au declarat că intoxicarea s-a produs din cauza unui coş de fum care nu fusese curăţat. (G. Mladin)


SEMNAL - Telverde contra cancerului
La linia gratuită cu numărul 0800 800 421 din Institutul Oncologic Bucureşti se oferă informaţii şi consiliere copiilor
şi adolescenţilor bolnavi de cancer, precum şi părinţilor acestora. Pentru inceput, telefonul este activ cinci zile pe săptămănă, de luni pănă vineri, intre orele 9:00 şi 17:00, şi poate fi apelat in mod gratuit din reţeaua de telefonie fixă RomTelecom. Iniţiativa aparţine Asociaţiei P.A.V.E.L. şi Institutului Oncologic "Prof. Dr Alex Trestioreanu".


Inaugurare - Marinescu are cabinet parlamentar

Senatorul PC Marius Marinescu şi-a deschis ieri cabinet parlamentar in Şoseaua Vergului. "Am vrut să fiu căt mai departe de centru şi căt mai aproape de oamenii normali. Il aştept aici şi pe primarul general, Adriean Videanu, să se desprindă de Constanda şi de samsarii imobiliari, ca să putem să redăm Parcul Bordei bucureştenilor", a spus Marinescu. "Cel mai prolific senator al Romăniei", după cum l-a numit liderul PC Bucureşti, Dan Ioan Popescu, pe Marinescu, a fost susţinut la deschiderea cabinetului său de numeroşi senatori şi deputaţi ai PC. (Dana Piciu)

COD GALBEN - Risc de inundaţii in patru judeţe

Patru prefecturi au primit ieri o nouă avertizare hidrologică cotată cu codul galben. Astfel, in judeţele Dolj, Harghita, Covasna şi Braşov a fost anunţat riscul creşterii debitelor pe unele răuri din bazinele Jiu şi Olt, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, cu depăşiri ale cotelor de atenţie. Această avertizare este valabilă pănă astăzi, la ora 18:00. Totodată se ridică avertizarea cod portocaliu din toate celelalte bazine hidrografice atenţionate zilele trecute. (Anca Ardeleanu)

×
Subiecte în articol: observator