x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    06 Noi 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: Christian Silva/

MediaSind a organizat ieri in faţa Parlamentului Romăniei un protest care se inscrie in seria acţiunilor organizate in aceeaşi zi de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), in 30 de ţări, sub sloganul "Stand Up For Journalism".
PROTEST. US MediaSind a organizat ieri in faţa Parlamentului Romăniei un protest care se inscrie in seria acţiunilor organizate in aceeaşi zi de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), in 30 de ţări, sub sloganul "Stand Up For Journalism". Obiectivul manifestaţiei din Romănia a fost acela de a atrage atenţia opiniei publice faţă de atacurile clasei politice la adresa jurnaliştilor romăni şi politizarea instituţiilor publice de radio şi televiziune.


9:09 - EXPLOZIE
JUSTIŢIE. Instanţa Supremă reia la 14 noiembrie dezbaterile in dosarul in care Şerban Mihăilescu este judecat pentru corupţie.
IAŞI. O explozie s-a produs in apartamentul unei octogenare, in urma deflagraţiei femeia suferind arsuri uşoare.

9:14 - LICITAŢIE
RECORD. "Studiu pentru un portret" a lui Nicolae Tonitza este cea mai scumpă pictură văndută intr-o licitaţie publică in Romănia. Ea s-a dat cu 320.000 de lei (peste 98.000 euro) la Casa Monavissa, detronănd "Nudul cu eşarfă galbenă" al lui Pallady, văndut cu 75.757 de euro in martie, la Alis.
ORADEA. Mihai Viorel, fostul şef al Secţiei Penale a Tribunalului Bihor, condamnat săptămăna trecută la patru ani de inchisoare pentru corupţie, a fost ridicat ieri de la domiciliu de un echipaj al Poliţiei Bihor şi incarcerat in Penitenciarul de maximă siguranţă Oradea. (N.I.)

PC - Marş de sensibilizare in Capitală

Partidul Conservator organizează astăzi, incepănd cu ora 16:30, un marş la sediul Ambasadei Italiei din Strada Henri Coandă nr.9, Bucureşti. Prin acest marş conservatorii doresc să sensibilizeze opinia publică şi autorităţile italiene in legătură cu tratamentul discriminatoriu şi xenofob la care sunt supuşi cetăţenii romăni din Italia. PC invită la marş membrii familiilor cu rude care muncesc cinstit in Italia.


Martorii acuză - Imran, vinovat de moartea lui Nemescu

Britanicul Ali Imran este singurul vinovat de moartea regizorului Cristian Nemescu, a sunetistului Andrei Toncu şi a taximetristului Radu Aruştei. O spun toţi martorii, audiaţi pentru prima oară ieri. Martorii au spus că Imran a trecut pe roşu, cu viteză foarte mare. Ei au povestit familiilor şi care a fost reacţia de după accident a lui Ali Imran. Acesta a ieşit din maşină şi a vorbit la telefon. Familiile lui Nemescu şi Toncu au cerut despăgubiri in instanţă pe care vor să le folosească pentru susţinerea tinerilor talentaţi ca regizori, actori şi ingineri de sunet.


Â
RECHIZITORIU - Dinel Staicu, judecat pentru fraudă
Preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, a fost trimis ieri in judecată de procurorii anticorupţie, alături de alte opt persoane, sub acuzaţia de fraudare a SC TRANSGAZ SA Mediaş cu aproximativ 11,3 milioane de euro. Potrivit rechizitoriului, prejudiciul a fost creat prin intermediul a patru firme controlate de Staicu, beneficiare iegale a unor convenţii de plăţi, prin intermediul cărora ar fi devenit interpuse in circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi beneficiare de gaze naturale. (M.P.)


BACÃ...U - Sergiu Sechelariu, candidat la Primărie
Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, va candida ca independent la funcţia de primar al Bacăului, a declarat fostul primar PSD Dumitru Sechelariu. "Nu este exclus ca eu să candidez ca şi consilier local", a mai declarat fostul primar.


INTERDICŢIE - Termenul de promulgare, expirat
Vicepreşedintele PSD al Camerei, Eugen Nicolicea, şi-a exprimat ieri nemulţumirea că preşedintele Băsescu nu a promulgat proiectul de modificare a legii referendumului, care prevedea că nu poate avea loc un referendum in aceeaşi zi cu alegerile. Nicolicea, care este autor al amendamentului respectiv, a atras atenţia că au trecut cele zece zile prevăzute de lege pentru ca proiectul să fie promulgat. Conducerea Camerei Deputaţilor a decis să ceară un punct de vedere al Consilului Legislativ. (C.V.)


CONFLICT DE MUNCÃ... - FEN ameninţă cu grevă generală
Federaţia Educaţiei Naţionale va declanşa lunea viitoare conflictul de muncă, apreciind că Ministerul Educaţiei amănă inregistrarea Contractului Colectiv de Muncă, iar acordul privind elaborarea unei legi a salarizării care să elimine discrepanţele intre categoriile de bugetari nu a fost respectat. Potrivit Contractului Colectiv de Muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, toţi angajatorii din ţară sunt obligaţi să plătească un salariu minim brut lunar de 440 lei pentru muncitorii necalificaţi şi de 880 lei pentru angajaţii cu studii superioare. (Alina Gavrilă)


HUNEDOARA - Vacanţă forţată pentru unii elevi
Elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala nr. 12, afectată de explozia din Hunedoara, vor face cursuri incepănd de astăzi, urmănd ca de joi să vină la şcoală toţi elevii care invaţă aici. "De miercuri (măine - n.red.) se va intra pe schimburi. De la 8:00 la 13:00 vor intra elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a, iar de la 13:00 la 18:00 cei din clasele a V-a şi a Vl-a. Sperăm ca de joi să aducem la şcoală elevii de clasele l-lV, care vor intra de dimineaţă, iar cei din clasele mai mari de după-amiază", a spus directorul Şcolii Generale nr. 12 din Hunedoara. (M. Hihn)


CARBURANŢI - Rompetrol măreşte tarifele
Rompetrol a scumpit de ieri cu trei bani pe litru benzina şi motorina comercializate, din cauza majorării preţului la barilul de petrol pe plan internaţional. Astfel, benzina Premium euro 4, Efix Benzina 95 şi Euro Super 98 fără plumb vor costa 3,41 lei/l, 3,4 lei /l şi respectiv 4 lei/l. Tot in urma creşterii preţurilor, motorina Efix Diesel va putea fi achiziţionată pentru 3,39 lei/l, iar motorina Super Euro 5 va costa 3,68 lei/l. Noile tarife sunt valabile pe perioada 5-11 noiembrie. Săptămăna trecută, Petrom a scumpit carburanţii cu 6 bani pe litru. (Daniel Ionaşcu)


GALAŢI - "Corecţia" tatălui l-a băgat in spital
Un copil in vărstă de 12 ani din Galaţi a fost internat in stare gravă la Spitalul de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" după ce tatăl său l-a bătut cu o ţeavă. Motivul corecţiei este acela că băiatul a luat din portofelul părintelui său 10 lei. "Copilul a fost internat in Serviciul de neurochirurgie cu multiple traumatisme şi se află in observaţie medicală", a precizat purtătorul de cuvănt al Spitalului de Urgenţă, dr Mihai Bucatanchi. Poliţiştii il anchetează pe tată pentru rele tratamente aplicate minorului. (Daniel Mihalaşcu)


INGENIOZITATE - Ţigări ascunse in roţile maşinii
Poliţiştii de frontieră impreună cu lucrătorii vamali din Punctul de Frontieră Galaţi-Rutier au găsit in cauciucurile autoturismului unui cetăţean moldovean 1.560 de pachete de ţigări, in valoare totală de 5.173 RON. Cetăţeanul Timoftei M. a fost sancţionat contravenţional cu suma de 5.000 de lei, iar marfa i-a fost reţinută in vederea confiscării de către organele vamale. De asemenea, conform legislaţiei in vigoare, bărbatul a rămas şi fără autoturismul in valoare de peste 30.000 de euro. (Daniel Mihalaşcu)

×
Subiecte în articol: observator