x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    08 Noi 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Circulaţia pe Drumul Naţional 18 care face legătura intre Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare a fost ieri ingreunată de ninsoarea care a inceput să cadă incă din noaptea de marţi spre miercuri.

VREME REA. Circulaţia pe Drumul Naţional 18 care face legătura intre Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare a fost ieri ingreunată de ninsoarea care a inceput să cadă incă din noaptea de marţi spre miercuri. Meteorologii avertizează de altfel că in următoarele trei zile la munte va ninge foarte mult, astfel că stratul de zăpadă va atinge o grosime considerabilă. Dimineaţa, pe văi şi in depresiuni, se va produce ceaţa. (V.D.)

12:03 - DECESE
HARGHITA.
Două persoane din Bălan, intre care un copil in vărstă de 11 ani, au murit intoxicate cu monoxid de carbon.
ALBA. O bombă din cel de-al doilea război mondial a fost descoperită la Ciugudu de Sus de doi localnici care săpau in grădină.


12:08 - EDUCAŢIE
VASLUI.
Peste 60 de preşcolari din satul Buda, comuna vasluiană Oseşti, sunt obligaţi să facă orele intr-o clădire fără sobe şi fără geamuri. Mai grav, grupul sanitar este in curte şi este folosit la comun cu un bar aflat la numai căţiva metri de clădirea grădiniţei. (Ana Ionaşcu)
EXAMENE. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a publicat pe site-ul http://examene.edu.ro modele de subiecte pentru tezele cu subiect unic pentru clasele a VII-a şi a VIII-a in anul şcolar 2007-2008. Acest tip de evaluare inlocuieşte Testele Naţionale şi are regim de teze semestriale.


VERDICT CSM - Judecătoarea Manţog, fără robă
Magistratul Ecaterina Luminiţa Manţog, de la Tribunalul Gorj, a fost ieri suspendat din funcţia de judecător prin decizia CSM. Judecătoarea a rămas fără robă ca urmare a punerii in mişcare a acţiunii penale prin rechizitoriu. Ea a fost trimisă in judecată pentru fapte de corupţie şi fals in legătură cu declaraţia de avere din 2005, in care nu a specificat un teren dobăndit ilegal de soţ. (V.F.)


TERMEN - Uninominalul, la promulgare
Legea privind votul uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea in Parlament la 24 octombrie a fost trimisă ieri, la Preşedinţie, Traian Băsescu avănd la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga. Şeful statului a declarat că este posibil să trimită legea privind votul uninominal mixt, asumată de Guvern, la Curtea Constituţională, urmănd să o returneze Parlamentului dacă se va decide că este constituţională.

PETROM - Creşte preţul  carburanţilor

Petrom a scumpit de astăzi carburanţii cu 6-9 bani pe litru, in urma creşterii cotaţiilor internaţionale ale barilului de ţiţei. Litrul de benzină Premium 95 fără plumb costă cu şase bani mai mult (3,39 lei). Noul preţ al benzinei Eco Premium 95 este 3,42 lei/litru, in creştere cu şapte bani. Benzina Top Premium fără plumb 99+ s-a scumpit tot cu şapte bani, ajungănd 3,72 lei/litru. Iar motorinele Top Euro Diesel 4 şi Euro Diesel 4 se scumpesc cu şase bani, ajungănd să coste 3,41 lei/litru şi, respectiv, 3,34 lei/litru. (D.I.)

PROIECT - Romănii, incurajaţi să se intoarcă acasă

Romănii care lucrează in străinătate ar putea fi scutiţi de plata impozitului pe venit sau de plata contribuţiilor sociale, a declarat ministrul Muncii, Paul Păcuraru, pentru Mediafax. "Ne găndim să acordăm prime de instalare sau să suportăm cheltuielile de transport. Aceste facilităţi vizează persoanele care au lucrat cel puţin un an sau doi şi care se intorc in Romănia", a declarat Păcuraru. Intenţia Guvernului vine pe fondul crizei forţei de muncă din ţară, ce ar putea bloca dezvoltarea economică a Romăniei, potrivit ministrului.




DISTINCŢII - Premiile romăneşti pentru PR
PR Award Gala Night a avut loc la Opera Naţională la 6 noiembrie, cănd au fost acordate de membrii juriului 4 premii de aur, 5 premii de argint, 3 premii speciale şi 12 premii pentru studenţii participanţi la Junior PR Award. Premiul special "Agenţia anului" a fost căştigat de Pleon Graffiti. In afara competiţiei, regizorul Cristian Mungiu a primit distincţia de "Comunicatorul Anului" pentru modul in care a ştiut să işi gestioneze succesul de la Cannes. (E.D.)


BUCUREŞTI - Bancomatul furat, găsit in Lacul Morii
Bancomatul furat cu o săptămănă in urmă, de cinci bărbaţi, de pe holul unei bănci din sectotul 6 al Capitalei, şi in care se aflau 80.000 de lei, a fost găsit gol, ieri, in Lacul Morii, in apropiere de locul unde a avut loc jaful. "De-a lungul timpului, poliţiştii s-au obişnuit ca infractorii să arunce acolo cadavre, autoturisme dezmembrate, cutii de valori. Acesta a fost motivul pentru care poliţiştii au căutat in zonă şi astfel au găsit bancomatul gol", a declarat purtătorul de cuvănt al Poliţiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan.


ARGEŞ - Trei morţi şi un rănit intr-un accident
Şoferul unei camionete, care avea permisul de conducere suspendat de căteva zile, a provocat marţi noapte un grav accident de circulaţie soldat cu decesul a trei persoane şi rănirea gravă a alteia. Evenimentul rutier s-a produs ieri pe DN 65, in zona localităţii argeşene Albota. Şoferul camionetei a pierdut controlul volanului şi a intrat cu maşina pe contrasens, unde a lovit o Dacie, care a fost proiectată intr-un microbuz oprit pe marginea drumului. In urma accidentului, traficul rutier a fost blocat timp de o oră. (E. Cirstea)


TELEORMAN - Ambulanţele noi, incă neinmatriculate
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Teleorman nu poate utiliza cele opt noi ambulanţe pentru acordarea asistenţei medicale la domiciliu, primite in urmă cu trei săptămăni de la Ministerul Sănătăţii, deoarece nu se poate face inmatricularea auto. Aceste ambulanţe sunt de tip ACD şi au o dotare modernă, cu defribilator, EKG, trusă de intubare, aparat de emisie/recepţie, telefon celular şi GPS, lipsind doar targa. Directorul serviciului, Nicolae Radu, susţine că ambulanţele vor fi inmatriculate "după clarificarea unor aspecte birocratice".


INIŢIATIVÃ... PSD - "Rabla" şi pentru tractoare
Persoanele fizice care au in proprietate un tractor mai vechi de 12 ani şi doresc să il dea la casat pentru achiziţia unuia nou vor putea primi o primă de la stat in valoare de 17.000 RON. Decizia a fost luată ieri de Senat, care a adoptat in acest sens o iniţiativă legislativă a PSD. Pentru a putea primi prima, proprietarul trebuie să se inscrie pentru achiziţia unui tractor nou la un producător autorizat, să predea spre casare tractorul vechi şi să il radieze. Suma se poate acorda o singură dată, va fi scăzută din preţul de achiziţie. (A. Nine)


ARGEŞ - Cisternă cu GPL răsturnată pe DN 7
O cisternă incărcată cu gaz petrolier lichefiat s-a răsturnat, ieri-dimineaţă, in localitatea argeşeană Deduleşti, pe Drumul Naţional 7, reprezentanţii ISU izolănd zona, insă poliţiştii susţin că nu există scurgeri de combustibil sau pericol de explozie. Din primele cercetări ale poliţiştilor reiese că şoferul cisternei nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic, iar autovehiculul a intrat in balans şi s-a răsturnat intr-un şanţ de pe marginea drumului. (Elly Cirstea)

×
Subiecte în articol: observator