x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    22 Noi 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: VLAD STAVRICA/

Monumentul Ultimului Străjer al Capitalei, ridicat in memoria rezistenţei romăne de la momentul invadării Bucureştiului de trupele germane in 1916, a fost inaugurat ieri pe un nou amplasament, in faţa Aeroportului "Aurel Vlaicu".

CEREMONIAL. Monumentul Ultimului Străjer al Capitalei, ridicat in memoria rezistenţei romăne de la momentul invadării Bucureştiului de trupele germane in 1916, a fost inaugurat ieri pe un nou amplasament, in faţa Aeroportului "Aurel Vlaicu". La baza obeliscului au fost inhumate osemintele sergentului Nicolae Păianu, căzut la datorie in timpul retragerii trupelor romăneşti. (Rompres)


11:45 - AREST
DOLJ.
Doi craioveni au fost arestaţi după ce au fost prinşi avănd ascunse in maşină cinci pistoale şi 138 de cartuşe cumpărate din Bulgaria.
SÃ...RBÃ...TOARE. Ambasada SUA a anunţat că este inchisă azi, impreună cu Centrul Cultural American, cu ocazia Zilei Recunoştinţei.


11:50 - DECES
VASLUI.
Un tănăr din localitatea Stuhuleţ a murit din cauza consumului excesiv de alcool, după ce a băut gratis la o acţiune organizată de un partid in scopuri electorale. Tănărul a consumat o cantitate insemnată de băutură, susţin medicii legişti. Acesta avea probleme de sănătate la ficat.
ANTIDROG. O reţea de traficanţi de droguri care distribuia heroină şi cocaină in Bucureşti şi in Giurgiu a fost destructurată de poliţişti in urma unei acţiuni care a durat peste nouă luni şi care a fost finalizată cu opt percheziţii simultane. 12 membri ai grupului sunt acum in vizorul anchetatorilor.


ARAD - Accident rutier cu şase victime
Patru persoane cu vărste sub 30 de ani au murit şi alte două au fost rănite intr-un accident rutier produs ieri-dimineaţă, la ieşirea din localitatea arădeană Sămbăteni. Trei dintre victime lucrau la unitatea militară din Cetatea Aradului. Accidentul s-a produs din vina şoferului unui autotren, care a intrat pe constrasens intr-o curbă şi a lovit două maşini. Traficul rutier a fost afectat mai multe ore. (A.A.)


BRÃ...ILA - Leii de la Zoo au atacat o femeie
O ingrijitoare de la Grădina Zoologică din Brăila a fost atacată de doi lei in timp ce vopsea gratiile cuştii in care se aflau felinele. Femeia s-a apropiat prea mult şi a fost agăţată cu ghearele. Ea a scăpat doar după ce colegii săi s-au luptat cu animalele timp de mai multe minute, folosind băte şi răngi. Victima a fost operată şi este acum in afara oricărui pericol.


HARGHITA - A fugit de acasă pentru o notă mică
Un copil de 12 ani din Harghita, care fugise de acasă luni seara, a fost găsit la peste zece kilometri de domiciliu, după ce a stat in frig mai multe ore, şi le-a declarat poliţiştilor că a recurs la acest gest pentru că luase o notă de şase la şcoală. Micuţul a spus că se temea de o eventuală pedeapsă din partea părinţilor, informează Mediafax. Deşi era aproape ingheţat de frig, starea de sănătate a băiatului este bună.


SÃ...NÃ...TATE - Copil cu probleme, ajutat de MSP
Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) va acorda 50.000 de euro pentru tratamentul in Germania al unui copil care s-a născut la Spitalul Universitar din Capitală şi care a suferit un accident la naştere. Micuţul a venit pe lume in luna august şi, ca urmare a faptului că era sugrumat cu cordonul ombilical, are afectate auzul, vederea şi vorbirea. Părinţii acuză cadrele medicale că nu şi-au făcut datoria, iar mama copilului, Alina Lungu, a declarat că a fost lăsată nesupravegheată la naştere aproape 45 de minute, motiv pentru care bebeluşul are acum de suferit.


NORME SANITARE - De Crăciun, porcii vor fi impuşcaţi
Porcii vor fi sacrificaţi din această iarnă prin impuşcare cu pistolul cu glonţ captiv, pentru a se respecta normele privind bunăstarea in timpul sacrificării, se arată intr-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Decizia a fost luată după consultări cu membrii Colegiului Medicilor Veterinari. Pentru ca toată lumea să inveţe noua metodă, in perioada 26-30 noiembrie, medicii din Colegiu ii vor instrui pe veterinarii din teritoriu, imputerniciţi pentru sacrificarea porcilor din gospodării. (C.C.)

INVĂŢĂMĂNT - FEN suspendă protestele

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis suspendarea temporară a protestelor profesorilor, incepănd de astăzi, pentru a nu fi acuzaţi că sabotează referendumul şi europarlamentarele, şi ca urmare a inregistrării Contractului Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Invăţămănt. "Ca urmare a intensificării campaniei electorale, dar şi pentru a nu mai da posibilitatea unor persoane binevoitoare să atace FEN că ar face jocuri politice am hotărăt, impreună cu colegii, suspendarea temporară a protestelor", a declarat preşedintele FEN, Cătălin Croitoru.

COTROCENI - Generalul Degeratu, trecut in rezervă

Preşedintele Traian Băsescu l-a trecut ieri in rezervă pe generalul Constantin Degeratu, care este şi consilier de stat la Cotroceni, pe probleme de securitate naţională. Degeratu este general cu patru stele in Ministerul Apărării şi a fost operat in primăvara acestui an din cauza unei hemoragii intestinale.




AVERTIZARE - Risc de avalanşe in Apuseni şi Făgăraş
Salvamont Bihor a anunţat că există risc de avalanşă de gradul IV in zonele Creasta Piatra Grăitoare - Vf. Bihorul Mare şi pe versantul sudic al Abruptului Cărligatele din Munţii Apuseni. Acelaşi pericol există şi in Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine. "Recomandăm tuturor turiştilor să se intereseze inainte de a urca pe munte, la salvamontişti, dacă există vreun pericol. Riscul patru de producere de avalanşe inseamnă că se poate ajunge din cauza incălzirii vremii la scurgeri de zăpadă", a declarat şeful Salvamont Sibiu, Adrian David. (Sorin Anghel)


ALBA-IULIA - DGA a prins un traficant de influenţă
Ioan Dinu S. a fost prins in flagrant delict de trafic de influenţă, in timp ce "negocia" cu un cetăţean din comuna Bistra, judeţul Alba, angajarea fiului acestuia in răndurile Poliţiei. Pentru acest serviciu el a primit 1.000 de euro şi a mai cerut 400 de lei pentru a achita nota de plată a unei mese de protocol "unde a participat persoana care ajuta la incadrarea" fiului denunţătorului, conform Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din cadrul MIRA. Ioan Dinu S. este urmărit penal, in libertate, pentru trafic de influenţă. (Violeta Fotache)


DECIZIE - "Cathedral Plaza", a treia strămutare
Instanţa supremă a dispus ieri cea de-a treia strămutare a dosarului "Cathedral Plaza", in care se dezbate problema construirii unui imobil ultramodern in imediata apropiere a monumentului arhitectonic Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti. Magistraţii au decis mutarea cazului de la Tribunalul Dolj la Tribunalul Dămboviţa, la cererea constructorului Millenium Building. Dosarul a fost strămutat iniţial la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, la Tribunalul Constanţa, iar apoi a ajuns la Tribunalul Dolj, care a dispus in vara acestui an suspendarea autorizaţiei de construcţie. (M.P.)

×
Subiecte în articol: observator