x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    24 Noi 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Violonistul Alexandru Tomescu a primit ieri vioara Stradivarius Elder Voicu, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Ministerul Culturii şi Cultelor, in prezenţa ministrului Iorgulescu şi a unui reprezentant al Filarmonicii "

FESTIVITATE. Violonistul Alexandru Tomescu a primit ieri vioara Stradivarius Elder Voicu, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Ministerul Culturii şi Cultelor, in prezenţa ministrului Iorgulescu şi a unui reprezentant al Filarmonicii "George Enescu". Tănărul a susţinut un prim recital la instrumentul de 1,2 milioane de dolari. El va deţine preţioasa vioară in comodat, timp de cinci ani.


15:32 - FURT
CONSTANŢA.
Două persoane au furat peste trei tone de combustibil dintr-un impingător, după ce s-au legat de vas cu o şalupă, in mers. (E.S.)
AMĂNARE. Procesul mineriadei din 1990 a fost amănat, pentru că preşedintele completului de judecată este in concediu.


15:37 - JUSTIŢIE
ELIBERARE.
Bătrănul Neculai Gheban, 83 de ani, deţinut in Penitenciarul Iaşi pentru nerespectarea unei hotărări judecătoreşti, a fost eliberat. Aşteptat la porţile inchisorii de fiică, bătrănul a declarat că vrea să ajungă "acasă la baba" sa, mărturisind că ii era teamă că nu va mai ieşi viu din inchisoare.
PROCES. Tribunalul Bucureşti a amănat pentru două luni procesul in care liderul MISA, Gregorian Bivolaru, este acuzat de trafic de persoane, propagandă naţionalist-şovină şi promovarea ideologiei fasciste. Instanţa a constatat că unii inculpaţi nu au fost citaţi legal. (M.P)


Inspectorul-şef al Capitalei a fost demis

Inspectorul şcolar general al Capitalei, Cristian Alexandrescu, a fost demis de conducerea Ministerului Educaţiei pentru organizarea defectuoasă a licitaţiei privind reabilitarea şi construirea unor unităţi şcolare, a anunţat consilierul ministrului Adomniţei, Mihaela Suciu. Neregulile in activitatea managerială a lui Alexandrescu au fost constatate in urma unui control, informează Mediafax. Cristian Alexandrescu era şef al ISMB din ianuarie 2006.

LOTO 6/49 - Premiu de 5 milioane de euro
Marele premiu la categoria I a jocului Loto 6/49 ar putea depăşi măine seară 5 milioane de euro. Aceasta este valoarea fondului de căştiguri estimată de Loteria Romănă după ce, săptămăna trecută, s-au reportat 16,7 milioane de lei. Ultima oară s-a căştigat la 6/49, in luna august, un premiu de 10,45 milioane de euro brut. (L.F.)


MEHEDINŢI - Adolescent bătut de mamă cu toporul
Un adolescent in vărstă de 16 ani din localitatea mehedinţeană Vănători a ajuns in stare gravă la spital, joi seara, după ce mama sa l-a lovit cu un topor de şapte ori in cap. Femeia l-a lăsat să zacă in comă, peste 15 ore, fără să ii acorde primul-ajutor sau să cheme ambulanţa. Marcela Chisăr, o educatoare in vărstă de 50 de ani, a vrut să folosească alocaţia fiului său ca
să-şi cumpere băutură, dar l-a atacat pe băiat pentru că acesta a refuzat să-i dea banii. (D. Stoichiţa)


CRIZA DIN ITALIA - Doi magistraţi vor pleca la Roma
Din 31 de magistraţi participanţi la selecţie, Ministerul Justiţiei a ales doi pentru a-i trimite in Italia, ca magistraţi de legătură, pentru gestionarea situaţiei create in urma aplicării de către această ţară a decretelor de expulzare a cetăţenilor romăni. Primul magistrat este Mihaela Cristescu, de la Judecătoria Rămnicu-Sărat, judecător cu 12 ani vechime, vorbitoare de italiană şi franceză. A doua opţiune a fost procuroarea Elena Hach (Parchetul Curţii de Apel Braşov), cu o vechime de 13 ani in magistratură, care cunoaşte foarte bine limbile engleză şi franceză. (V.F.)


SECTORUL 1 - Primarul Chiliman, anchetat

Edilul-şef al Sectorului 1 al Capitalei, liberalul Andrei Chiliman, este cercetat de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 pentru abuz in serviciu, in legătură cu evacuarea cu forţa a unor comercianţi din Piaţa Amzei, in urmă cu un an şi jumătate. Chiliman nu a fost insă inştiinţat despre inceperea urmăririi penale impotriva sa, cum era normal, ci a aflat mai intăi de la jurnalişti. El susţine că se incearcă "discreditarea" sa şi afirmă că s-au respectat toate procedurile la evacuarea firmelor, printre care se afla şi Rio Bucovina Distribution, societate ce a aparţinut lui Omar Hayssam. (Violeta Fotache)


MIRA - Structurile Poliţiei Romăne, la evaluare
Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a declarat ieri la Adjud că a demarat o amplă operaţiune "de analiză şi evaluare" a Inspectoratului General al Poliţiei Romăne (IGPR). "La inceputul lunii decembrie, vom face bilanţul fiecărei instituţii de poliţie şi vom dispune măsurile in consecinţă", a precizat ministrul Cristian David. Oficialul nu a precizat dacă acolo unde se constată abateri vor fi inlocuiţi şefii IPJ-urilor respective. Ministrul a mai declarat că şeful IGPR, chestorul Gheorghe Popa, are mandat pentru analizarea operativităţii structurilor din fiecare judeţ. (M.R.)


BACÃ...U - Medic acuzat de malpraxis
Un bărbat de 37 de ani din comuna băcăuană Săuceşti acuză un doctor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă că i-a extirpat un testicul fără motiv, transmite Mediafax. Marinel Răileanu (37 ani) s-a internat in spital suspect de hernie inghinală. "M-a operat şi a doua zi am observat că nu mai am testiculul drept". Şeful Secţiei de Chirurgie a unităţii medicale a replicat că in timpul operaţiei s-a stabilit că pacientul suferă de o infecţie pe canalul spermal, motiv pentru care s-a decis extirparea testiculului. Băcăuanul susţine că il va da in judecată pe medicul care l-a operat.


BANDÃ... ANIHILATÃ... - 22 de tălhari la export
Agenţii Gărzii Civile au neutralizat o bandă de tălhari specializată in jefuirea locuinţelor. Nu mai puţin de 30 de jafuri comise in provinciile Cuenca şi Madrid sunt atribuite celor 23 de membri ai bandei: 22 de romăni şi un spaniol. Intre cei 23 de hoţi, patru erau minori.


PRAHOVA - Doi morţi intr-un accident pe DN1
Două persoane au murit, iar una este foarte grav rănită in urma unui accident produs ieri dimineaţă pe DN 1, intre localităţile prahovene Romăneşti şi Pucheni. Şoferul unui autoturism Volvo a pierdut controlul volanului, maşina a derapat şi s-a izbit de un camion care circula regulamentar din sens opus. (Claudia Popescu)


AMĂNARE - Eparhiile basarabene, subiect de dispută
Delegaţiile celor două biserici ortodoxe Romănă şi Rusă nu au luat nici o decizie definitivă in cazul celor trei eparhii reactivate de patriarhia noastră pe teritoriul Republicii Moldova, eparhii care ne aparţineau inainte de 1944. Deşi cele două biserici au poziţii diferite asupra situaţiei, au ajuns la concluzia că este necesară continuarea dialogului. (Daniela Şontică)

×
Subiecte în articol: observator