x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    29 Noi 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Opt familii care locuiau intr-o clădire de pe Calea Moşilor din Capitală au fost evacuate ieri, pentru că imobilul a fost căştigat in instanţă de proprietar.



EVACUARE CU SCÃ...NTEI. Opt familii care locuiau intr-o clădire de pe Calea Moşilor din Capitală au fost evacuate ieri, pentru că imobilul a fost căştigat in instanţă de proprietar. Oamenii au opus rezistenţă, astfel incăt a fost nevoie de intervenţia jandarmilor. Unul dintre locatari a ameninţat chiar că va arunca in aer casa cu o butelie de aragaz, dar a fost oprit de forţele de ordine.

12:56 - AREST
DROGURI. Trei studenţi orădeni au fost arestaţi după ce au fost
surprinşi incercănd să văndă 100 de grame de canabis.
ISMB. Stelian Victor Fedorca a fost numit şef al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, in locul lui Cristian Alexandrescu, demis joia trecută.

13:01 - AMÃ...NARE
AUDIERI. Comisia senatorială de anchetă privind privatizarea Petrom a decis să ii cheme la audieri după 10 decembrie pe şeful SRI, George Maior, pe fostul premier Adrian Năstase şi pe fostul ministru al Industriilor Dan Ioan Popescu, dar şi pe un reprezentant al OMV. (Dana Piciu)
CHIRIAŞI. Guvernul a amănat o decizie privind prelungirea contractelor de inchiriere semnate de persoane care trebuie evacuate din case naţionalizate, in incercarea de a găsi o soluţie prin care protejarea chiriaşilor să nu prejudicieze proprietarii. Proiectul de lege va fi reanalizat şi imbunătăţit.


IAŞI - Un copil a murit inecat la şcoală
Un elev de 12 ani, din comuna ieşeană Răducăneni, a murit in timp ce se afla la şcoală. Intr-o pauză, copilul şi-a cumpărat o napolitană cu ciocolată, apoi s-a apucat s-o mănănce in timp ce se hărjonea cu alţi şcolari şi s-a inecat. Profesorii nu au ştiut cum să procedeze pentru a-l salva. Ambulanţa a sosit 20 de minute mai tărziu, tocmai de la Iaşi (municipiul fiind la o distanţă de 50 km), intrucăt Salvarea din comună acorda asistenţă in alt caz. (C.P.)


PREDARE ŞTAFETÃ... - Parchetul Capitalei are un nou şef
La Parchetul de pe lăngă Tribunalul Bucureşti are loc predarea ştafetei la nivelul conducerii, ca urmare a incetării mandatului deţinut de Nestor Dragoş pentru funcţia de prim-procuror. In locul său va fi numit Stelian Guli, de la Parchetul Judecătoriei Urziceni, căştigătorul celui mai mare punctaj la examenul susţinut pentru ocuparea postului. Nestor va rămăne in cadrul Parchetului Capitalei ca procuror criminalist. (V. Fotache)


EDUCAŢIE - Incep tezele cu subiect unic
Peste 400.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a din intreaga ţară vor susţine, incepănd de măine, tezele cu subiect unic la limba romănă, matematică, geografie sau istorie şi limba maternă. Prima probă va fi cea la limba maternă. Acest tip de evaluare inlocuieşte, incepănd cu acest an şcolar, testele naţionale. Elevii au la dispoziţie două ore pentru a rezolva subiectele. (Alina Gavrilă)


ORDIN KOVESI - Procurori, adunarea generală!
Ultimele modificări legislative privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, dar şi Codul de Procedură Fiscală, precum şi consecinţele recentelor decizii ale Curţii Constituţionale asupra soluţionării dosarelor aflate in instrumentarea procurorilor sau deja trimise instanţei, acestea sunt temele majore ale Adunării Generale a procurorilor Parchetului instanţei supreme. Adunarea a fost convocată pentru astăzi prin ordin al procurorului general Laura Kovesi, la dezbateri participănd atăt procurorii DIICOT, căt şi cei de la DNA. (V. Fotache)


ESTIMARE - Catedrala Neamului, 400 de milioane €
Catedrala pe care Patriarhul Miron Cristea a dorit să o construiască incă din 1918 va fi ridicată incepănd de anul viitor. Locul destinat acesteia şi piatra de temeilie vor fi sfinţite azi de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, incepănd cu ora 10:00. Catedrala Măntuirii Neamului, care va avea o capacitate de circa 5.000 de persoane, se va inălţa pe terenul dintre Ministerul Apărării Naţionale şi Parlament, iar costurile sale se vor ridica la aproximativ 400.000.000 de euro. Se preconizează că lucrările vor fi gata in şase ani. (Daniela Şontică)


GUVERN - Retrocedarea Branului a fost legală
Deşi deputaţii au adoptat un raport in care se arată că retrocedarea Castelului Bran către familia Habsburg a fost ilegală, Guvernul susţine contrariul, informează Mediafax. Secretarul general al Executivului, Ilie Bolojan, a redactat o notă in care se arată că restituirea s-a făcut cu respectarea legilor, pentru că alţi moştenitori au renunţat la acest imobil prin acte notariale, iar trecerea in proprietate privată a imobilului nu este neconstituţională. Proprietarii s-au declarat satisfăcuţi de poziţia Guvernului.


PINALTI - Comparaţie cu evreii neinspirată
Situat in tabăra pro-Băsescu şi a PLD, primarul municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis şi Pinalti, declara inaintea votului de la 25 noiembrie: "Din cauza luptei politice dintre preşedinte şi premier, PNL vrea să-i facă pe oameni să voteze numai pentru europarlamentare, nu şi pentru votul uninominal. Aceşti parlamentari nu vor să intre intr-o luptă directă, deschisă, ci vor să candideze pe lista de partid, unde să se caţere pe spinarea altora, asemeni evreilor de la Auschwitz, care se căţărau unul peste altul pentru a lua căte o gură de aer să poată supravieţui".


GIURGIU - Cinci tineri morţi in accident
Cinci tineri au murit ieri-dimineaţă in comuna giurgiuveană Greaca, in urma unui accident rutier produs din cauza vitezei excesive. Victimele se aflau intr-un Audi A4, şoferul a pierdut la un moment dat controlul direcţiei şi maşina a intrat intr-un copac. Impactul a fost atăt de puternic, incăt autoturismul a rupt copacul, după care a mai inaintat aproape 50 de metri. (Vasile Arcanu)

×
Subiecte în articol: observator