x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    01 Dec 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Lucrările la pilonul central al Pasajului suprateran Basarab au inceput ieri, urmănd să fie finalizate in primăvara anului viitor, intreaga lucrare avănd termen de incheiere in martie 2009.

ŞANTIER IN BUCUREŞTI. Lucrările la pilonul central al Pasajului suprateran Basarab au inceput ieri, urmănd să fie finalizate in primăvara anului viitor, intreaga lucrare avănd termen de incheiere in martie 2009. După ultima reevaluare a indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a acestui proiect este in prezent de 225 de milioane de euro, mult mai mare decăt in faza de proiect.



14:08 - PROGRAM
SÃ...RBÃ...TOARE.
Majoritatea unităţilor bancare nu vor avea azi program cu publicul, excepţie făcănd birourile situate in centre comerciale.
AMBUTEIAJ. O coloană de maşini lungă de aproximativ doi kilometri s-a format ieri pe Autostrada A1, la intrarea in Capitală.

14:13 - PESTA PORCINÃ...
ALBA.
Opt maşini, printre care şi o ambulanţă, au fost implicate intr-un accident in lanţ produs ieri pe podul de peste Răul Mureş, dintre Alba-Iulia şi Teleac, care s-a soldat cu rănirea a cinci persoane. Printre răniţi se numără şi cele trei persoane aflate in maşina ambulanţei. (L. Dobrater)
DECIZIE. Toţi cei 2.225 de porci semisălbatici şi porcii mistreţi care trăiesc in Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, unde in octombrie a fost descoperit un caz de pestă porcină, vor fi eutanasiaţi in cel mai scurt timp, a hotărăt Comandamentul Antiepizootic Central, reunit la Ministerul Agriculturii.


CONFERINŢÃ... - Lecţii despre istorie şi limbaje politice
Arhivele Naţionale ale Romăniei organizează luni, 3 decembrie, la ora 17:00, in sala "Aurelian Sacerdoţeanu" din sediul central, conferinţa cu titlul "Istoria conceptuală şi deconstrucţia limbajelor social-politice", susţinută de prof. Victor Neumann. Este prima conferinţă dintr-o serie intitulată "Quo Vadis", organizată de Arhivele Naţionale şi Asociaţia Romanian Fulbright Alumni. Cele două instituţii işi propun să aducă in faţa publicului figuri marcante ale culturii romăne, specialişti in cercetarea ştiinţifică. (C.A.)


MUZEUL ŢÃ...RANULUI - Spectacol de café concert
Un recital muzical de tip café concert, susţinut de Valentin Albeşteanu, va avea loc astăzi, 1 decembrie, ora 16:00, la Muzeul Ţăranului Romăn, in cadrul Tărgului de Moş Nicolae. Recitalul se va numi "Călătorie muzicală prin capitalele Europei". Concertul se doreşte a fi o reconstituire muzicală a unor vremuri de mult apuse. Cu baluri la palat, scrisori de dragoste şi cu piane in orice casă respectabilă. (E.D.)


JUDECÃ...TORIA IAŞI - A murit in sala de judecată
Un bărbat in vărstă de 57 de ani a murit ieri, la prănz, in timp ce semna declaraţia de martor intr-un proces civil care se desfăşura la Judecătoria Iaşi, transmite Mediafax. Incidentul a avut loc la completul trei al Judecătoriei Iaşi, unde se judeca un proces intre două firme. Mihai Mihu (57 de ani) era unul dintre martorii firmei reclamante, iar după ce a depus mărturia s-a prăbuşit. (C. Popa)


CU SUSPENDARE - Blănzi cu traficanţii de influenţă
Ofiţerul de poliţie D. Nicuşor, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, a fost condamnat de Curtea de Apel Alba-Iulia la doi ani şi jumătate de inchisoare, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, el fiind obligat totodată să restituie banii cu care s-a lăsat corupt pentru a favoriza un inculpat. Instanţa a dispus insă suspendarea condiţionată a pedepsei cu inchisoarea, interzicăndu-i să mai practice meseria de poliţist, a informat Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului de Interne. Verdictul nu este definitiv. (Violeta Fotache)


CEREMONIE - Cetăţeni romăni, mai mulţi cu 200

Ministerul Justiţiei a organizat ieri, la sediul Institutului Naţional al Magistraturii (INM), ceremonia de depunere a jurămăntului şi de inmănare a certificatelor de cetăţenie pentru 200 de persoane care au dobăndit cetăţenia romănă, prin hotărări de guvern emise in septembrie şi octombrie. Dintre cele 200 de persoane, 188 nu au mai avut niciodată cetăţenia romănă. De la modificarea Legii cetăţeniei la propunerea ministrului Justiţiei, efectuată in septembrie a.c., Comisia pentru cetăţenie a avizat 937 de cereri. (Violeta Fotache)


GRIPA AVIARÃ... - Situaţia este sub control
Probele prelevate joi de la păsările din Murighiol au ieşit negative, a anunţat ieri Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA. Nici nu s-au semnalat alte mortalităţi in răndul păsărilor domestice sau sălbatice in Deltă. Singura suspiciune este legată de cauza morţii unei pisici din gospodăria in care a fost confirmată gripa aviară. E posibil ca pisica să fi murit de aviară, după ce a măncat măruntaiele unei raţe sălbatice, suspiciune ce trebuie confirmată la Bucureşti. Testele efectuate la Tulcea pe probele recoltate de la felină au ieşit pozitive, a declarat Nicolae Lazăr, director ANSVSA. (NewsIn)


ARAD - Penitenciarul, dator unui deţinut
Un deţinut incarcerat in Penitenciarul Arad a căştigat in instanţă daune de 10.000 de euro. Unitatea de detenţie trebuie să ii plătească aceşti bani lui Mircea Botaş, pentru că ar fi dispus măsuri restrictive abuzive impotriva sa in anul 2000. Astfel, Tribunalul Arad a constatat că bărbatul a fost incarcerat alături de deţinuţi periculoşi atunci cănd se afla in arest preventiv, deşi ar fi trebuit să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie. Mai mult, conducerea inchisorii i-ar fi ingrădit dreptul de a fi folosit la muncă. (A. Ando)


RAHOVA - Miron Cozma, eliberat măine
Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, va părăsi măine Penitenciarul de Maximă Siguranţă Rahova, ca urmare a ispăşirii la zi a pedepsei de zece ani de detenţie rămasă de executat după graţierea din 2004. Cozma poate părăsi penitenciarul la orice oră, incepănd de dimineaţă, nefiind necesare formalităţi suplimentare. Ieşirea din penitenciar are loc in contextul in care ultimul proces privind eliberarea condiţionată a lui Cozma a fost suspendat ca urmare a invocării unor excepţii de neconstituţionalitate.

TEMPLIERI - Ceremonie de Sf. Andrei

Cavaleri şi nobile doamne ale Templului, scutieri şi sergenţi ai Ordinului Templierilor din Romănia s-au adunat ieri seara, cu ocazia zilei Sf. Andrei, ocrotitorul Ordinului, pentru a primi noi membri. Ceremonia s-a desfăşurat la Biserica Lutherană din Capitală. Numărul templierilor din Romănia se apropie de 600. Cavalerii sunt autorii multor acţiuni caritabile şi de apărare a Bisericii ca instituţie.

Funcţionarii - indiscreţi, pedepsiţi
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat ieri legea de completare a articolului 195 din Codul Penal, referitor la violarea secretului corespondenţei. Actul normativ prevede introducerea unui alineat nou, conform căruia, dacă un funcţionar obligat să respecte confidenţialitatea informaţiilor divulgă fără drept conţinutul unei corespondenţe sau al unei convorbiri sau comunicări la care are acces, este pedepsit cu inchisoarea de la doi la cinci ani şi interzicerea unor drepturi.

×
Subiecte în articol: observator