x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    04 Dec 2007   •   00:00

Campania naţională anti-SIDA "Deschide-ţi inima, invaţă să iubeşti" a fost relansată ieri la Bucureşti.

SĂNĂTATE. Campania naţională anti-SIDA "Deschide-ţi inima, invaţă să iubeşti" a fost relansată ieri la Bucureşti. Ministrul Sănătăţii, prezent la eveniment, a declarat că programul HIV/SIDA al Ministerului va fi descentralizat incepănd cu anul viitor şi va avea fonduri de 184 milioane de lei, cu circa 10% mai mult decăt in 2007.

09:34 - Deces la instanţă

BUCUREŞTI. Un bărbat a murit in timp ce aştepta să inceapă procesul in care era parte, la Judecătoria Sectorului 4.

BRAŞOV. O cisternă incărcată cu argon refrigerat s-a răsturnat pe DN1, intre Codlea şi Complexul "Popasul Căprioarei".

09:39 - Trafic greu

DN1. Circulaţia rutieră pe Drumul Naţional 1, in localitatea prahoveană Romăneşti, s-a desfăşurat pe o singură bandă pe sens, pe o distanţă de aproximativ trei kilometri, din cauza lucrărilor de asfaltare, deşi vineri reprezentanţii de la Drumuri şi Poduri au anunţat sistarea lucrărilor.

SENTINŢA. Ieşeanul care l-a injunghiat pe fostul şef al Agenţei Domeniilor Statului, Barna Tanczos, a fost condamnat la nouă ani de inchisoare pentru tentativă de omor. Tribunalul Bucureşti l-a mai obligat pe Chitaru să plătească victimei sale 10.000 de euro daune morale. Hotărărea poate fi atacată cu apel.

PROIECT - Vom avea rovinieta de o zi

Ministerul Transporturilor vrea să reintroducă rovinieta de o zi, posibilitate ce a fost eliminată o dată cu intrarea in vigoare a Legii nr. 101/2007, deoarece Romănia riscă declanşarea procedurii de infringement şi pentru acest lucru. De asemenea, pentru perioada de trei luni nu se poate achita tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale, deoarece această perioadă nu este prevăzută de Directivele Europene. (Elena Stan)

VALEA JIULUI - Cozma a cerut aviz de tranzitare

Miron Cozma nu s-a putut duce, ieri, la mormăntul părinţilor săi din Petrila, intrucăt nu a primit avizul de tranzitare prin Petroşani. Cererea făcută la Poliţia Petroşani de Tiberiu Cozma (fratele fostului lider al minerilor) nu a fost incă analizată. Din această cauză şi traseul spre Timişoara a fost modificat, Cozma neputănd trece prin Valea Jiului. Surse din cadrul Poliţiei susţin că avizul de tranzit va fi aprobat in cursul zilei de astăzi. (Gabriela Mladin)

ARAD - Carantină din cauza rabiei

Autorităţile sanitar-veterinare din Arad se confruntă cu un al treilea focar de rabie, in oraşul Pecica, unde a fost instituită carantina, după ce a fost descoperită o pisică bolnavă, care şi-a zgăriat stăpănul, transmite Mediafax. In ultima lună, autorităţile au mai instituit carantina in comunele Mailat şi Secusigiu. In primul caz a fost descoperită bolnavă tot o pisică, ce a zgăriat trei persoane, iar in al doilea a fost vorba de o vulpe bolnavă care a intrat intr-o gospodărie şi a fost ucisă de căinele de pază. (Andrei Ando)

AVOCATURĂ - Atac cerebral la examen

Decanul Baroului Bucureşti, Cristian Iordănescu, a fost internat de urgenţă, in stare gravă, la Spitalul Floreasca, la Secţia Terapie Intensivă. Medicii susţin că el a suferit un accident cerebral vascular, starea lui fiind stabilă, potrivit purtătorului de cuvănt al Spitalului, dr. Bogdan Opriţa. Surse din Barou ne-au precizat că decanului i s-ar fi făcut rău la sfărşitul săptămănii, la examenul organizat de Barou pentru accesul in profesia de avocat. Cristian Iordănescu este şef al Baroului Bucureşti de mai mulţi ani.

BRĂILA - A murit strivit de o combină agricolă

Un tănăr a murit strivit de combina cu care recolta soia, accidentul petrecăndu-se duminică seara, pe un cămp din comuna brăileană Romanu, transmite Mediafax. Fănel P. (34 de ani), din comuna Gemenele, a fost găsit mort, duminică seara, in buncărul combinei, prins in jurul axului de nivelare a cerealelor. Poliţiştii au fost anunţaţi despre accident de către directorul societăţii comerciale care are punct de lucru in localitatea respectivă. Autorităţile cercetează condiţiile in care a avut loc accidentul de muncă. (Nicoleta Butnaru)

PREMIERĂ - Templu geto-dacic reconstituit

Muzeele judeţene din Buzău şi Brăila au demarat un proiect in valoare de 1,5 milioane de lei prin care se vor reconstitui, in premieră absolută, in localitatea Cărlomăneşti, un templu dacic şi căteva locuinţe din secolele I-II i.H. Proiectul realizat cu fonduri europene se va derula in perioada 2008-2010. Săpăturile arheologice de la Cărlomăneşti, incepute in anii ’60, au scos la iveală celebrul Lup dacic, sanctuare, locuinţe cu absidă, vetre decorate, ceşti din lut, precum şi alte fragmente ceramice aparţinănd civilizaţiei geto-dacice.

ANCHETĂ ZOO - De ce a murit jaguarul?

Angajaţii Zoo Băneasa sunt suspectaţi că au eliberat intenţionat jaguarul ucis săptămăna trecută in momentul in care voia să sară gardul. Poliţiştii spun că au un cerc de 16 suspecţi, printre care se numără ingrijitori şi medici. Ieri, expertiza medico-legală veterinară efectuată la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) pe cadavrul jaguarului a evidenţiat lipsa leziunilor cauzate de impuşcare, ştrangulare sau lovire, dar şi absenţa altor modificări anatomopatologice care ar fi putut conduce la concluzia agresării fizice a acestuia.

DOLJ - Doi copii au fost exploataţi şi bătuţi

O fetiţă de 7 ani şi un băiat de 10 ani, ambii din comuna doljeană Valea Stanciului, care provin din familii sărace, au fost bătuţi de un bărbat de 35 de ani din aceeaşi localitate, după ce acesta ii folosise la diverse munci gospodăreşti fără să ii plătească. Fetiţa a ajuns la Spitalul de Urgenţă din Craiova cu un hematom pe fese, după ce George Lăzărescu a bătut-o cu o coadă de topor. Băiatul, care a "beneficiat" şi el de acelaşi tratament, este intr-o stare mai puţin gravă. Lăzărescu este cercetat pentru violare de domiciliu, distrugere şi lovire. (Mihai Gavrilă)

DNA - Agathon, martor pentru o privatizare

Fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon a fost audiat ieri-dimineaţă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Agathon a declarat că s-a prezentat la sediul DNA pentru a da o declaraţie in calitate de martor intr-un dosar privind privatizări efectuate in timpul mandatului său. Fostul ministru a precizat jurnaliştilor că este "foarte liniştit", subliniind că ancheta vizează o privatizare făcută de un alt minister decăt cel pe care l-a condus el in timpul Guvernului Adrian Năstase.(Violeta Fotache)

VRANCEA - Amenzi de circulaţie de un milion de euro

Peste 200 de ţigani din localitatea Slobozia Bradului, judeţul Vrancea, au de achitat amenzi de circulaţie in valoare de 35 de miliarde de lei vechi (peste un milion de euro), "campion" fiind un bărbat care are de plătit 288 de milioane de lei vechi. La Slobozia Bradului există cea mai mare comunitate de rromi din Vrancea, care işi căştigă existenţa din micul trafic. "Cumpără produse dintr-o localitate şi le comercializează in alta", spune primarul localităţii, Valerică Zamfirescu, explicănd de ce au ajuns ţiganii să aibă amenzi aşa de mari. (Dana Lepădat)

×
Subiecte în articol: observator