x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    13 Dec 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Sute de sindicalişti de la cinci confederaţii sindicale au pichetat ieri Prefecturile din mai multe judeţe ale ţării, nemulţumiţi in special de salariul minim pe 2008.

SOCIAL. Sute de sindicalişti de la cinci confederaţii sindicale au pichetat ieri Prefecturile din mai multe judeţe ale ţării, nemulţumiţi in special de salariul minim pe 2008 şi cerănd continuarea negocierilor pentru modificarea contractului colectiv de muncă. La Constanţa, in imagine, manifestanţii au fost paşnici şi nu au strigat lozinci, dar in Transilvania au existat şi situaţii in care s-au folosit trompete, fluiere şi sirene. (E. Sava)


19:53 - 19:58
BUCUREŞTI.
Guvernul a decis in şedinţa de ieri ca ziua de luni, 24 decembrie 2007, să fie zi nelucrătoare, urmănd să fie recuperată sămbătă 12 ianuarie 2008.

CAZUL LIDO. Instanţa supremă a admis ieri, in dosarul retrocedării complexului Lido, recuzarea preşedintelui de complet. (M.P.)


PERMISE AUTO.
Pentru eliminarea suspiciunilor de fraudă, examenul teoretic pentru obţinerea permiselor de conducere auto la categoriile A,B şi C va fi susţinut din 2008 in sistem informatic pe baza unor chestionare noi, a declarat, pentru NewsIn, chestorul de poliţie Mihai Stancu.
CONSECINŢE. Cursele care ar fi trebuit să decoleze ieri de pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti in direcţia Atena şi Thessalonik şi retururile acestora au fost anulate din cauza grevei operatorilor de trafic aerian din Grecia.


DOSARUL FNA - Ioana Maria Vlas, judecată in libertate
Tribunalul Bucureşti a admis ieri cererea de judecare in stare de libertate a Ioanei Maria Vlas in dosarul FNA şi inlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea de a nu părăsi ţara. Instanţa a amănat judecarea pe fond a procesului pentru data de 12 decembrie din cauza lipsei de procedură cu Nicolae Popa, unul din cei acuzaţi in cauză, şi cu celelalte părţi citate, 300 de investitori, unele avănd domiciliul schimbat sau necunoscut in timp ce alţi 50 au decedat.


CENACLUL FLACÃ...RA - Record de piaţă!
Spiritul Cenaclului Flacăra răsună din nou in Romănia! Primul tiraj de 10.000 de unităţi din volumele 3 şi 4 "Cenaclul Flacăra" s-a epuizat in mai puţin de o lună! Jurnalul Naţional, Fundaţia Constantin, Intercont şi SRR au colaborat la realizarea seriei de CD-uri cu bijuterii muzicale. Cel de-al doilea tiraj "Cenaclul Flacăra" volumele 3 şi 4 e in magazine. Zilele acestea vor apărea pe piaţă următoarele trei volume: 5, 6 şi 7. Volumele 5 şi 6 au surprize de sezon: colinde.


SCUMPIRE - Creşte preţul la gazele naturale
Tarifele la gaze naturale furnizate populaţiei vor creşte de la 1 ianuarie, insă nu se ştie exact procentul. Potrivit unor surse din cadrul ANRE, de la 1 ianuarie va creşte preţul gazelor importate cu 15%-16%. Cum ponderea gazelor naturale de import in consumul intern este de 40%, această majorare se va simţi şi in preţul gazelor livrate populaţiei. (D.I.)


PLAFON MÃ...RIT - Prima de casare creşte la 4.000 de lei
Prima de casare a autoturismelor vechi va creşte anul viitor de la 3.000 lei la 4.000 lei, a decis Guvernul, care va extinde şi numărul estimat al maşinilor scoase din uz, de la 16.500 la 30.000 de unităţi. Costurile mai mari pentru programul "Rabla" vor fi acoperite şi din sumele colectate de stat din taxa de primă inmatriculare auto, care vor fi virate la bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Pentru 2007, Guvernul a pus la dispoziţie fonduri totale de 49,5 milioane lei pentru 16.500 de autoturisme uzate.


PROIECT PC - Amenzi pentru stăpănii de animale
Animalele de companie vor fi identificate şi cipate, iar persoanele care işi lasă căinii nesupravegheaţi in spaţiul public riscă amenzi de pănă la 2.500 RON, a decis ieri Senatul, adoptănd o propunere legislativă a senatorului PC Marius Marinescu, care modifică legislaţia in vigoare. In plus, legea interzice organizarea de lupte cu animale, abandonarea acestora, provocarea de suferinţe fizice şi psihice sau reproducerea căinilor şi pisicilor fără drept de montă. Forul decizional este Camera Deputaţilor. (AN)


MUREŞ - Taxa auto, infrăntă din nou
Un avocat din Tărgu-Mureş care a dat in judecată statul romăn din cauza taxei de primă inmatriculare a obţinut de la tribunalul din localitate dreptul să işi inscrie temporar maşina, fără plata acestei taxe. Daniel Sălcudean s-a adresat şi Comisiei Europene şi aşteaptă o decizie definitivă a magistraţilor in cazul său, transmite NewsIn. Recent, un romăn din Arad a obţinut in premieră banii pentru prima inmatriculare inapoi de la stat, prin decizia unei instanţe care a declarat taxa auto nelegală.


BRÃ...ILA - Răfuială cu săbii şi focuri de arme
Mai mulţi membri a două grupări din lumea interlopă a Brăilei s-au bătut şi au folosit arme in centrul oraşului marţi seară, confruntarea fiind incheiată abia la apariţia forţelor de ordine. Conform poliţiştilor, membrii a două grupări interlope rivale s-au intălnit in trafic. După o scurtă ceartă, ocupanţii a două maşini, un Hummer şi un Audi, s-au luat la bătaie folosind şi o sabie şi două pistoale cu bile de cauciuc. Pănă la venirea poliţiştilor, Hummer-ului i-au fost sparte geamurile, două persoane din maşină fiind rănite. La vederea poliţiştilor, cei veniţi cu autoturismul Audi au fugit. (Nicoleta Butnaru)


HOTÃ...RÃ...RE - Măsură mai blăndă impotriva lui Mureşan
Ioan Avram Mureşan ar putea părăsi Baia Mare, după ce Tribunalul Bucureşti a admis ieri cererea acestuia de schimbare a interdicţiei de a părăsi localitatea cu cea de a părăsi ţara. Hotărărea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Mureşan este acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi intermediat mituirea cu 15.000 de euro a fostului ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, pentru ca demnitarul să favorizeze firmele unui om de afaceri la mai multe licitaţii publice. (M.P)

Sectorul 2 - Nadia Comăneci şi sania lui Moş Crăciun
Nadia Comăneci va străbate in sania lui Moş Crăciun astăzi Sectorul 2 la invitaţia primarului Neculai Onţanu. Marea doamnă a gimnasticii mondiale va primi din partea edilului şi a Grupului Naţional de Iniţiativă din Romănia medalia jubiliară şi diploma de onoare dedicate memoriei marelui om politic şi de cultură, Nicolae Bălcescu. Apoi, insoţită de Moş Crăciun, Nadia va face o vizită la Casa din Tei, unde va impărţi cadouri pentru micuţii din centru, care i-au pregătit un spectacol special.

×
Subiecte în articol: observator