x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    15 Dec 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: GINA STEFAN /

Zeci de elevi din Miercurea-Ciuc s-au intrecut ieri intr-un concurs de impodobit brazi de Crăciun, ajuns in acest an la cea de-a XI-a ediţie.

CONCURS. Zeci de elevi din Miercurea-Ciuc s-au intrecut ieri intr-un concurs de impodobit brazi de Crăciun, ajuns in acest an la cea de-a XI-a ediţie. Copiii de clasele I-IV au infruntat temperaturile de -15 grade Celsius şi au decorat brazii in centrul oraşului. Pentru că nu au avut voie să utilizeze ornamente convenţionale, micuţii s-au folosit de nuci colorate, fructe uscate, hărtie sau conuri de brad.

11:59 - SOCIAL
BUZÃ...U. Sute de pensionari s-au inghesuit la poarta Casei de Pensii pentru a depune cererile destinate biletelor de tratament. (M.B.)
SATU-MARE. Un bărbat a murit strivit de o platformă de la o staţie de producere a betonului după ce a intervenit neautorizat la instalaţie.

12:04 - JUSTIŢIE
"SPIONAJ ŞI TRÃ...DARE". Debutul procesului in care consultantul
internaţional Vadim Benyatov este judecat pentru spionaj a fost amănat
din nou cu două luni, din cauza nelegalei citări a inculpatului. Curtea de Apel Bucureşti urmează să-l citeze pe Benyatov la domiciliul său din Londra.
CARITABIL. Cele opt fundaţii de caritate ale Patriarhiei Romăne
s-au reunit in Federaţia "Filantropia", organizaţie care işi propune să ajute persoanele care au nevoie de ajutor prin atragerea şi direcţionarea corectă de fonduri.


PETROM - Carburanţi mai scumpi de astăzi
Petrom a scumpit de astăzi cu patru bani pe litru benzina şi cu opt bani pe litru motorina, ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului. Benzina ECOPremium 95 costă acum 3,55 lei/litru, Top Premium - 3,85 lei/litru, OMV Carrera 95 - 3,62 lei/litru şi OMV Carrera 100 - 4,25 lei/litru. Motorina OMV Premium Diesel Alpine Diesel costă 3,95 lei/litru şi cea Top Euro Diesel 4 - 3,59 lei/litru. (Florina Zăinescu)
Â
Â

INCIDENT XENOFOBÂ - Japonez bătut in centrul capitalei

Un cetăţean japonez a fost bătut cu bestialitate de cinci tineri. Motivul agresiunii produse in plin centrul Bucureştiului a fost acela că bărbatul face parte din rasa galbenă. Japonezul susţine că cei cinci tineri purtau haine foarte asemănătoare cu uniformele militare. Poliţiştii cunosc identitatea atacatorilor insă pănă aseară nu reuşiseră să-i găsească, fiind dispăruţi de la domiciliu. Acesta este primul incident xenofob care se petrece in Romănia.

ARGEŞ - Turişti blocaţi pe Transfăgărăşan
Patru persoane au rămas blocate cu maşina pe Transfăgărăşan in noaptea de joi spre vineri, din cauza unei avalanşe care a avut loc la kilometrul 100. Turiştii ajunseseră la doar patru kilometri de punctul din care traficul rutier este inchis pănă la primăvară. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, viscol şi ninsoare abundentă, autoturismul nu a putut fi deblocat, dar oamenii au fost evacuaţi cu ajutorul unui utilaj de deszăpezire. (Elly Cărstea)


EDUCAŢIE - Tezele cu subiect unic s-au incheiat
Cei aproape 430.000 de elevi inscrişi la inceputul anului şcolar 2007-2008 in clasele a VII-a şi a VIII-a au susţinut ieri ultima probă a tezelor cu subiect unic din acest semestru. Varianta extrasă la limba şi literatura romănă a fost cea cu numărul 9. La primele două probe promovabilitatea a fost ridicată. La limba maternă a fost 89,76% la clasa a VII-a şi 94,91% la clasa a VIII-a, iar la matematică - 76,92% la clasa a VII-a şi 85,74% la clasa a VIII-a. (Alina Gavrilă)
Â
Â

SINDICATE - Miercuri va fi grevă in invăţămănt

Cadrele didactice afiliate Federaţiei "Spiru Haret" vor intra miercuri intr-o grevă de avertisment, nemulţumite de respingerea in Comisiile parlamentare de buget-finanţe a amendamentului privind majorarea suplimentară cu 10% a salariilor cadrelor didactice debutante, cu definitivat sau gradul II. Sindicaliştii mai sunt nemulţumiţi şi de amănarea inceperii negocierilor privind creşterile salariale ce vor fi acordate in 2008 pentru intregul personal din invăţămănt.

INAUGURARE - SMURD funcţionează şi la Arad
O unitate SMURD funcţionează de ieri la Arad, iar secretarul de stat Raed Arafat, fondatorul SMURD, a inaugurat tot ieri şi noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean, echipată şi amenajată la nivelul standardelor europene. SMURD va avea pentru inceput trei autospeciale de urgenţe de tip B2, care vor fi distribuite in localităţile Chişineu Criş, Bărzava şi Sebiş, unde se produc multe accidente rutiere. Alte şase ambulanţe, dintre care una de tip C1, pentru urgenţe majore, vor fi disponibile din luna ianuarie. (A.A.)


CFR - Trenuri mai puţine de Sărbători
In perioada 14 decembrie 2007-14 ianuarie 2008, din cauza traficului de călători scăzut in zilele de Crăciun şi Anul Nou, CFR Călători anulează zeci de trenuri. Astfel, in zilele de 24 şi 31 decembrie 2007 sunt anulate şase trenuri rapid şi opt trenuri accelerat, iar la 25 decembrie şi 1 ianuarie 2008 sunt anulate zeci de trenuri rapid şi intercity. Pasagerii pot solicita informaţii suplimentare la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară sau la: telefon 9521 şi pe www.cfr.ro/calatori. (E.S.)


ACREDITARE - Criminalişti romăni de talie europeană
Expertizele criminalistice făcute de Poliţia Romănă vor fi recunoscute in curănd de instanţele de judecată europene. In urmă cu patru zile, şapte servicii dispuse la nivel naţional din cadrul Institutului de Criminalistică (Caraş, Bihor, Braşov, Giurgiu, Iaşi, Buzău şi Timiş) au primit acreditare RENAR (Asociaţia de acreditare din Romănia), privind standar-
dele de calitate. Această certificare a fost acordată acum un an şi Institutului de Criminalistică din Inspectoratul General al Poliţiei Romăne. (Mediafax)


CURTEA DE APEL - Miron Cozma, pentru o zi la Bucureşti
Fostul lider al minerilor Miron Cozma s-a prezentat ieri la Curtea de Apel Bucureşti in procesul prin care a cerut despăgubiri statului romăn pentru detenţie nelegală. Venirea sa in Capitală a fost posibilă doar după ce Poliţia şi-a dat acordul pentru suspendarea, timp de o zi, a interdicţiei lui Cozma de a se afla in Bucureşti. "Nu am nevoie de banii statului. Doar nu o să iau bani de la bugetul de stat ca să mă imbogăţesc", a spus fostul lider al minerilor, susţinănd din nou că a stat in inchisoare, deşi este nevinovat. (M.P.)'''

×
Subiecte în articol: observator