x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    19 Dec 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Ziua Minorităţilor Naţionale din Romănia a fost serbată ieri printr-un şir de momente artistice ale ansamblurilor minorităţilor naţionale - dansuri săseşti, maghiare, dansul "Zorba", dansul "Kalinka" al ruşilor.


MANIFESTARE. Ziua Minorităţilor Naţionale din Romănia a fost serbată ieri printr-un şir de momente artistice ale ansamblurilor minorităţilor naţionale - dansuri săseşti, maghiare, dansul "Zorba", dansul "Kalinka" al ruşilor. Au fost prezenţi reprezentanţi ai comunităţilor de albanezi, armeni, bulgari, croaţi, eleni, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, lipoveni, sărbi, slovaci, tătari turco-musulmani, turci, ucraineni, macedoneni şi ruteni.


13:49 - DECIZIE
SOLICITARE. Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a retras din activitatea sa de la Academia Romănă.
SENTINŢÃ.... Autorul accidentului in care şi-a pierdut viaţa regizorul Cristian Nemescu a fost condamnat ieri la şapte ani de inchisoare.

13:54 - CONDAMNÃ...RI
CORUPŢIE. Primarul localităţii Plopiş, din judeţul Sălaj, a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la un an de inchisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie, fiind acuzat că a favorizat, la o licitaţie pentru achiziţionarea de utilaje, un ofertant care ii era rudă.
INCHISOARE CU SUSPENDARE. Căntăreţul Pepe, pe numele său adevărat Ionuţ Pascu, a fost condamnat de instanţa Judecătoriei Sectorului 6 la un an şi şase luni de inchisoare cu suspendare pentru vătămarea a doi tineri intr-un bar, in aprilie 2005, şi plata a 20.000 de lei daune morale.


ANIVERSARE - Prima morgă din Europa
Institutul Naţional de Medicină Legală "Dr. Mina Minovici" sărbătoreşte astăzi 115 ani de la infiinţare. La rememorarea acestui moment participă prof. univ. dr Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii Romăne de Medicină Legală, prof. Gheorghe Scripcaru, de la IML Iaşi, căt şi Ştefan Minovici, descendentul lui Mina Minovici. Cu această ocazie va fi anunţat oficial sprijinul IML Bucureşti pentru infiinţarea muzeului de antropologie Urbană. (I.M.)


HUŞI - Explozie intr-un bloc de garsoniere
O explozie puternică s-a produs ieri intr-un bloc de garsoniere din Huşi, in urma deflagraţiei neexistănd victime, insă o locuinţă a fost distrusă, iar uşile şi geamurile de la alte 22 de garsoniere din imobil au fost spulberate. Potrivit colonelului Alexandru Cană, purtătorul de cuvănt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, deflagraţia s-a produs din cauza acumulărilor de gaze de la o butelie de aragaz al cărei furtun era fisurat. (A.I.)


COMUNICAT - Programul Poştei Romăne de Sărbători
Toate subunităţile de poştă vor fi deschise in Ajunul Crăciunului şi in ultima zi a anului 2007, intre orele 8:00 şi 14:00, a informat ieri Compania Naţională Poşta Romănă printr-un comunicat. Potrivit comunicatului privind programul pentru Sărbătorile de iarnă, in 25 şi 26 decembrie 2007, respectiv 1 şi 2 ianuarie 2008, subunităţile poştale vor fi inchise.


DÃ...MBOVIŢA - Sediul Palatului Justiţiei, inaugurat
Palatul de Justiţie Dămboviţa, unde va funcţiona Tribunalul, a fost inaugurat oficial ieri, la zece ani de la inceperea lucrărilor, dar activitatea va putea incepe aici abia spre sfărşitul lunii ianuarie 2008, transmite Mediafax. Palatul Justiţiei din Tărgovişte are cinci etaje şi un subsol şi se intinde pe o suprafaţă totală de 8.833 de metri pătraţi. Aici vor fi funcţionale şapte săli de judecată, 80 de birouri, o bibliotecă şi o sală de consiliu. La subsol se află arhiva vechiului tribunal, un depozit şi căteva spaţii destinate celor arestaţi.


BISTRIŢA - Diagnosticul de antrax, confirmat
Diagnosticul de antrax a fost confirmat in cazul bărbatului din localitatea bistriţeană Braniştea, internat la Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, cu leziuni pe măini, a anunţat ieri conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) a judeţului, transmite Mediafax. Potrivit sursei citate, bărbatul va trebui să urmeze tratament pentru o perioadă de cel mult zece zile. Antraxul este o boală infecţioasă şi contagioasă la animale, iar la oameni se manifestă prin abcese pulmonare, gastrointestinale şi cutanate.


JAF HUNEDOARA - Tănăra impuşcată, adusă la Bucureşti
Tănăra impuşcată in cap in timpul jafului de la casa de amanet din Hunedoara a fost adusă la Spitalul Militar din Bucureşti, pentru o eventuală operaţie la ochiul atins de glonţ. Conform medicului Călin Dumitru de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara, starea tinerei este stabilă. Anchetatorii fac portretele-robot ale celor doi autori ai jafului in baza imaginilor inregistrate de camera de supraveghere, dar şi a probelor şi declaraţiilor luate in timpul cercetărilor. (Monalise Hihn)


ARGEŞ - Un călugăr s-a răsturnat cu ATV-ul
Un călugăr de la Mănăstirea Curtea de Argeş s-a răsturnat ieri cu un ATV pe care il conducea pe un drum naţional, fiind transportat la spital pentru ingrijiri medicale. Accidentul s-a produs pe drumul care leagă Curtea de Argeş şi Cămpulung Muscel. Bărbatul care conducea ATV-ul, un călugăr in vărstă de 32 de ani, cunoscut sub numele de "părintele Gherasim", nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, carosabilul fiind acoperit in acea zonă cu gheaţă.


EXPOZIŢIE - Uriaşii Patagoniei la Antipa
Muzeul "Grigore Antipa" găzduieşte expoziţia "Dinozaurii din Argentina: uriaşii Patagoniei". Adresată tuturor celor interesaţi de paleontologie, dar şi copiilor fascinaţi de fiarele preistorice din "Jurasik Park", expoziţia prezintă imaginea unora dintre monştrii străvechi descoperiţi in Patagonia. Alături de "Giganotosaur", care, avănd o lungime de 15 m, era la fel de mare ca celebrul "T-Rex", publicul va mai face cunoştinţă cu "Rabbachisaurus", lung de 17 metri, "Carnotaurus", singurul animal carnivor care avea şi coarne, şi, in premieră europeană, cu "Buitreraptor", un mic dinozaur carnivor acoperit cu pene.

×
Subiecte în articol: observator