x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    09 Ian 2008   •   00:00
România în cinci minute

Pompierii bucureşteni au fost solicitaţi ieri să îndepărteze uriaşii ţurţuri de gheaţă formaţi la streşinile Spitalului Colţea. Iniţiativa a fost apreciată de trecătorii care se temeau că un astfel de ţurţure le-ar putea pune viaţa în pericol



INTERVENŢIE. Pompierii bucureşteni au fost solicitaţi ieri să îndepărteze uriaşii ţurţuri de gheaţă formaţi la streşinile Spitalului Colţea. Iniţiativa a fost apreciată de trecătorii care se temeau că un astfel de ţurţure le-ar putea pune viaţa în pericol


10:20 – GREVA
CEAŢA.
Traficul rutier era îngreunat ieri-dimineaţă din cauza vizibilităţii reduse, mai ales în sudul ţării.
PROTEST. Activitatea Tribunalului Bucureşti a fost întreruptă ieri între orele 9:00 şi 11:00 de un protest al personalului auxiliar.

10:25 – EXPERTIZA

DEVA. Peste 12.000 de apartamente din municipiul Deva, racordate la sistemul centralizat de termoficare, au rămas ieri-dimineaţă fără apă caldă şi căldură, ca urmare a unei avarii produse din cauza frigului la o vană de aerisire. Peste 40.000 de persoane au fost afectate de avarie.
CONCLUZIE. Experţii Poliţiei au stabilit că plasa de la cuşca jaguarului care a evadat de la Grădina Zoologică din Bucureşti la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut a cedat "în timp" şi că nu este vorba despre "o mână criminală" care să fi intervenit pentru ca animalul să poată scăpa.


BUZAU - Banii pentru informaţii publice

Directorul Spitalului Judeţean Buzău, medicul Mihai Tache, a cerut bani unei echipe de la postul TV Buzău care dorea să afle o informaţie despre un caz de tentativă de suicid. "Eu cred că nu este normal să vă dăm aşa degeaba. Cine dă informaţie îşi răpeşte din timp. Putem stabili cu factură şi gata", a spus şeful spitalului. În momentul în care echipa tv a dorit să îi dea bani, medicul Tache s-a ferit să-i mai pretindă de teamă că este filmat pe ascuns. (Mihai Bunăziua)


RETR0CEDARI - Discuţii între BOR şi Guvern
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi ai Guvernului s-au întâlnit ieri la Palatul Patriarhal pentru a discuta, printre altele, despre stadiul actual al retrocedării proprietăţilor bisericeşti preluate în mod abuziv de regimul comunist în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. De asemenea, s-au mai luat în discuţie aspecte privind sprijinul statului pentru salarizarea personalului bisericesc clerical şi neclerical, precum şi găsirea unor soluţii de ajutorare a comunităţilor ortodoxe române din diaspora. (Daniela Şontică)


PREDEAL - Dusă la spital cu ATV-ul
O fetiţă în vârstă de 12 ani, care avea probleme respiratorii, a fost transportată ieri-dimineaţă de la Cabana Diham din Predeal la spitalul din localitate cu ajutorul unui ATV, deoarece ambulanţa nu a putut ajunge la cabană din cauza zăpezii, transmite Mediafax.


VIOLENŢA ÎN SPORT - Legea lui Mitică, promulgată
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat ieri legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în sport, iniţiată de deputatul PRM, Mitică Dragomir. Potrivit legii, spectatorii care pătrund pe terenul de joc vor fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei. Aceeaşi amendă o vor primi şi speculanţii, iar biletele găsite asupra lor vor fi confiscate. Organizatorii evenimentelor pot fi amendaţi chiar şi cu 50.000 de lei, dacă nu vor interzice vânzarea, distribuirea sau consumul de băuturi alcoolice în arenele sportive.


PRIMARIA CAPITALEI - Cursuri de engleză pentru angajaţi

Primăria Capitalei a decis ca, în cadrul serviciilor de perfecţionare a personalului, peste 100 de angajaţi ai instituţiei să beneficieze de cursuri de perfecţionare a limbilor străine, respectiv engleză şi germană, în cadrul unui contract încheiat cu Casa de Cultură "Friedrich Schiller". Valoarea totală a contractului este de 47.700 de lei, fără a avea inclusă Taxa pe Valoarea Adăugată, contractul neintrând sub incidenţa acordului privind contractele de achiziţii publice, criteriul de atribuire fiind cel al preţului cel mai scăzut.


BUCUREŞTI - Numărul tentativelor de suicid creşte
Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti a înregistrat în numai o zi zece cazuri de tentative de suicid, principala cauză fiind efectul Sărbătorilor de iarnă şi modificările climatice, a declarat ieri pentru NewsIn medicul coordonator Jan Balotă. La rândul său, medicul psihiatru Dan Ghenea a subliniat că există şi alţi factori predispozanţi riscului de suicid, precum abuzul de substanţe halucinogene sau de alcool, motiv pentru care impulsurile devin mult mai greu de controlat. În România, rata tentativelor de suicid este de 3,5%.


EDUCAŢIE - Sesiune specială a testelor naţionale
O sesiune specială a testelor naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, inclusiv din anul şcolar 2006-2007, dar care nu au promovat testele sau examenul de Capacitate, va avea loc între 4 şi 7 februarie 2008. Înscrierile vor avea loc în intervalul 21-25 ianuarie. Datele examenelor sunt următoarele: 4 februarie –  proba scrisă la limba şi literatura română; 5 februarie – examenul scris la limba şi literatura maternă; 6 februarie – matematica; 7 februarie – istoria românilor sau geografia României. La 9 februarie vor avea loc prima afişare a rezultatelor şi depunerea contestaţiilor. (Alina Gavrilă)


CURTICI - Au spart şcoala să-şi motiveze absenţele!
Cinci elevi ai liceului din Curtici au spart şcoala ca să-şi motiveze absenţele! Adolescenţii, elevi în clasele a IX-a şi a X-a, au escaladat acoperişul şi au intrat în clădire pe un geam uitat deschis. Un trecător a văzut lumina pe coridor şi a alertat poliţia. Traian Viţelar (foto), directorul liceului din Curtici, spune că unii dintre tineri erau elevi foarte slabi, cu probleme atât la învăţătură, cât şi disciplinare. Acum, adolescenţii sunt cercetaţi pentru tentativă de furt şi vor avea de suportat şi pedepsele venite din partea şcolii. (A.A.)

×
Subiecte în articol: observator