x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    17 Ian 2008   •   00:00
România în cinci minute

FOCŞANI. Pompierii au participat ieri la simularea stingerii unui incendiu ce ar fi izbucnit în sala de spectacole a Ateneului Popular "Mr Gh. Pastia". Conform planului, unul dintre angajaţii Ateneului a observat f

FOCŞANI. Pompierii au participat ieri la simularea stingerii unui incendiu ce ar fi izbucnit în sala de spectacole a Ateneului Popular "Mr Gh. Pastia". Conform planului, unul dintre angajaţii Ateneului a observat flăcările prima dată în balconul instituţiei. Astfel de exerciţii vor avea loc şi săptămâna vitoare la Casa de Cultură din Focşani, în cadrul unui program de "Exerciţii pentru stingerea incendiilor în sălile de spectacol", însă de această dată evenimentul va avea loc pe timp de noapte. (Dana Lepadat)



15:24 – BIROU UNIC
VRANCEA. Persoanele care au nevoie de paşaport sau de cazier pot plăti taxele aferente la biroul unic înfiinţat în sediul IJP.
COVASNA. O poartă secuiască uriaşă va fi amplasată în comuna Ozun, aceasta urmând să fie inaugurată cu ocazia Zilelor comunei.


15:29 – CAPTURÅ
SUCEAVA. Un botoşănean în vârstă de 18 ani urmărit internaţional, pe numele căruia au fost emise patru mandate de executare a închisorii pentru furt, violare de domiciliu şi lovire, a fost depistat de poliţişti într-o localitate suceveană. Tânărul a fost introdus în arestul IJP Suceava.
NÅSÅUD. Şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei din cadrul Consiliului Local al oraşului Năsăud a fost prins când primea 100 de euro în schimbul urgentării obţinerii unui aviz necesar pentru transcrierea unui certificat de naştere al unui copil născut în Austria.


BUCUREŞTI - Un an de închisoare pentru o avocată
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o definitiv pe Adriana Dascălu, avocat în Baroul Bucureşti, la un an de închisoare, sub acuzaţia că ar fi cerut peste 130.000 de euro de la un client căruia i-a promis că va interveni pe lângă judecători pentru eliberarea lui. Avocata a fost arestată preventiv în mai 2007, astfel că ea a executat deja două treimi din pedeapsă. Instanţa supremă a mai dispus restituirea către denunţător a sumei de 14.500 de euro.


CÅRŢI DE MUNCÅ - Termen prelungit cu un an
Termenul-limită de predare a carnetelor de muncă de către persoane fizice şi firme pentru realizarea unei arhive electronice privind stagiul de cotizare în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 a fost prelungit cu un an, de la 30 noiembrie 2007 la 30 noiembrie 2008. Prelungirea termenului a fost decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin hotărâre.


BUCUREŞTI - Opririle incorecte, în atenţia Poliţiei

Peste 40 de şoferi au fost amendaţi, iar 30 de maşini oprite neregulamentar au fost filmate în numai trei ore, pe Calea Moşilor din Capitală, ieri, în urma unei acţiuni pe care Poliţia Rutieră a demarat-o împotriva celor care îşi lasă maşinile la întâmplare şi blochează circulaţia. Numărul sancţiunilor aplicate pentru acest gen de cazuri în Capitală, de la începutul anului, se ridică astfel la 4.400. Maşinile oprite în locuri interzise constituie unul dintre principalii factori care îngreunează traficul bucureştean. (L.Florea)


SERGENTUL DECEDAT - Medici sancţionaţi la SJU Vâlcea
Doi medici şi asistentul-şef din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea au fost sancţionaţi în cazul bărbatului care a murit la 2 ianuarie, în timp ce era trimis de la un spital la altul. Celor doi medici li s-au redus salariile cu 5%, respectiv 10% pe o perioadă de trei luni, în timp ce asistenta-şefă a primit avertisment scris. Sergentul în rezervă Florea Popescu (41 de ani) a murit la două ore după ce a mers la UPU a spitalului vâlcean pentru dureri în gât, febră şi pentru că se sufoca.


PROIECT ICR - "Ultimii rapsozi"
Institutul Cultural Român (ICR) lansează marţi, 22 ianuarie, proiectul "Ultimii rapsozi", coordonat de renumitul rapsod popular Grigore Leşe. Acest proiect are ca scop iniţierea publicului în folclorul tradiţional românesc. Invitaţii acestui eveniment în 12 acte sunt oameni care cântă aşa cum o făceau strămoşii lor, cu sute de ani în urmă, şi care există încă în România, în anumite zone. Seria de 12 spectacole va fi deschisă de ţambalistul Zaim Petru. Seratele se vor desfăşura în spaţiul ICR. (Costin Anghel)


PENTRU PROPRIETARI - Se dau amenzi pentru ţurţuri
Zăpada şi ţurţurii de pe acoperişurile clădirilor trebuie curăţate de proprietarii, administratorii sau utilizatorii imobilelor, cei care nu respectă această prevedere putând fi amendaţi sau, în cazul unor accidente grave, sancţionaţi penal. Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) au solicitat autorităţilor locale să informeze proprietarii de clădiri despre intervenţiile care se impun pentru a nu afecta structura clădirilor de la încărcările de zăpadă.


PÅUNEŞTI - Ioana Băsescu a început lucrul
Fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana a început ieri lucrul la cabinetul său de notar public din comuna vrânceană Păuneşti, situată la 40 de km de Focşani. Fiica primului om în stat a păşit ieri-dimineaţă în cabinetul notarial special pregătit pentru ea. "Eu voi fi aici la program în fiecare zi de miercuri, de dimineaţa până la ora 16:00, şi mai mult dacă este nevoie. Îmi caut o secretară care să preia cererile oamenilor. Tarifele vor fi cele minime, date de Camera Notarilor", a declarat ieri la Păuneşti Ioana Băsescu. (Dana Lepădat)

 

TAXA AUTO - Noua propunere, în acord cu legislaţia UE

Noua propunere a României de modificare a taxei auto a fost apreciată de experţii europeni ca fiind “în acord cu legislaţia europeană în domeniu”, a anunţat, ieri seară, Adrian Ciocănea, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene. “S-a hotărât ca săptămâna viitoare să se definitiveze ultimele detalii, astfel încât până la 31 ianuarie să poată fi emisă ordonanţa de modificare”, a spus el. Surse apropiate discuţiilor, citate de Mediafax, au declarat că experţii CE au cerut ca procedura de contestare să fie mai clară şi grila de taxare mai bine explicată. (F.Z.)

Aeroportul Otopeni - Astaldi continuă modernizarea pentru 76 milioane E

Astaldi a câştigat un contract în valoare de 76 de milioane de euro pentru realizarea celei de-a treia etape a proiectului de dezvoltare şi modernizare a Aeroportului Internaţional “Henri Coandă” din Otopeni, a anunţat compania italiană, citată de Mediafax. Lucrările vor dura 36 de luni. Astaldi a realizat şi primele două faze ale procesului de modernizare, în baza unor contracte în valoare cumulată de 214 milioane de euro. (F.Z.)

×
Subiecte în articol: observator