x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    19 Ian 2008   •   00:00
România în cinci minute

Ceremonia militară şi religioasă prilejuită de plecarea în misiune în Irak a celor circa 400 de militari din Batalionul 151, "Lupii negri", a avut loc la Iaşi,

IAŞI. Ceremonia militară şi religioasă prilejuită de plecarea în misiune în Irak a celor circa 400 de militari din Batalionul 151, "Lupii negri", a avut loc la Iaşi, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Teodor Meleşcanu. Printre cei aproximativ 400 de militari se află şi patru femei, două dintre ele mergând în misiune pentru prima dată împreună cu soţii, celelalte având "acordul" acestora. (C. Popa)


09:09 – CARANTINÅ
SÅRBÅTOARE.
Ambasada SUA la Bucureşti, dar şi Centrul Cultural American vor fi închise luni, când se sărbătoreşte Martin Luther King Day.
ALBA. Localitatea Noşlac a intrat de ieri în carantină de gradul III, după ce două femei au fost atacate de animale bolnave de rabie.


09:14 – ACCIDENTE
PRAHOVA.
Un copil în vârstă de 11 ani a murit ieri, după ce a fost lovit de o maşină pe o trecere de pietoni din Comarnic, un alt băieţel, în vârstă de nouă ani, fiind rănit după ce a fost lovit de o maşină tot pe o trecere de pietoni în Ploieşti, accidentele producându-se la un interval de 15 minute.
SÅLAJ. Un TIR a intrat ieri într-o casă în localitatea Chendrea – Sălaj, din cauza poleiului de pe DN1 şi a faptului că şoferul nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic, imobilul fiind parţial distrus. Nu s-au înregistrat victime, însă imobilul a fost parţial distrus, pagubele fiind mari.


BRAŞOV - Fostul director al Poştei s-a sinucis
Ioan Bara, fost director adjunct al Finanţelor Publice Braşov, fost director al Bursei de Mărfuri Braşov, al Poştei Braşov, s-a sinucis ieri-seară după ce a fost părăsit de soţie şi de fiică. Căsătorit de câţiva ani, Bara era cunoscut ca un om extrem de sensibil, care-şi iubea soţia şi copilul cu fanatism, motiv pentru care nu a suportat despărţirea şi s-a spânzurat la domiciliu. (Libiu Mateescu)


CAZUL NICOLAI - Guvernul sesizează CC, pentru Norica
Conflictul dintre locatarii Palatelor Cotroceni şi Victoria pe tema candidaturii liberalei Norica Nicolai la funcţia de ministru al Justiţiei va fi tranşat la Curtea Constituţională (CC), a anunţat ieri ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, la Antena 3. El a precizat că documentaţia Guvernului de sesizare a Curţii Constituţionale în cazul Norica Nicolai a fost finalizată şi urmează a fi trimisă curând Curţii. Şeful statului a refuzat numirea acesteia, iar întâlnirile repetate cu premierul nu au adus consensul. (Violeta Fotache)


CONTROL - Poliţist prins dormind în post

Un agent de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Vicov din judeţul Suceava, care a fost prins joi dormind pe o masă în timpul programului, este cercetat în prezent pentru încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a fost trimis în faţa Consiliului de Disciplină. Alţi doi angajaţi ai Grupei Operative Brodina care au fost surprinşi dormind pe o bancă în timpul serviciului, la sfârşitul lunii noiembrie 2007, au fost destituiţi de conducerea IJPF Suceava, la propunerea Consiliului de Disciplină.


SUCEAVA - Şofer beat, blocat în trafic
Un şofer care conducea în stare de ebrietate un autoturism a fost blocat în trafic pe DN 2 de două persoane, până la sosirea echipajului de Poliţie, pe care l-au anunţat despre incident. Cele două persoane care circulau cu un autoturism pe DN2 au sesizat că maşina din faţa lor se deplasa sinuos şi au depăşit maşina, apoi au blocat-o şi, observând că şoferul e în stare de ebrietate, au scos cheile din contact şi au sunat la 112. Şoferul blocat a fost a condus ulterior la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.


SISTEMUL SANITAR - Sindicaliştii pregătesc grevă
Consiliul Municipal al Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti, membră a Federaţiei SANITAS din România, a hotărât ieri declanşarea procedurilor pentru intrarea în grevă generală dacă salariile nu vor creşte cu 6% în primul semestru şi cu 6% în semestru doi. În plus, solicită acordarea a 10% spor de prevenţie, a declarat pentru Rompres Mircea Popescu, preşedintele USS Bucureşti. Uniunea Sindicală SANITAS Bucureşti are în componenţă peste 61 de organizaţii şi peste 15.000 de membri de sindicat. (Magda Colgiu)


DEZASTRU - Poluarea costă scump România
Reducerea plafonului de emisii de către Comisia Europeană va duce la concedierea a peste 20.000 de mii de angajaţi din sectorul energetic şi va obliga companiile la cheltuieli de până la 1,9 miliarde de euro anual, potrivit unui document guvernamental. Reducerea va mai avea ca rezultat şi diminuarea producţiei industriale, ceea ce va duce la importuri, şi deci la un deficit de cont curent mai mare. Documentul mai menţionează că tarifele cu energia termică vor trece de gradul de suportabilitate pentru 55% din populaţia deservită. (Daniel Ionaşcu)


CONSTANŢA - Bărbatul împuşcat indică un suspect
Omul de afaceri împuşcat în noaptea de miercuri spre joi într-o scară de bloc din municipiul Constanţa, Liviu Bamburic, a fost audiat de anchetatori şi le-a indicat oamenilor legii un posibil suspect al atacului armat, fiind vorba de un partener de afaceri al său. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Adina Florea, a declarat ieri că acest bărbat urmează să fie audiat, iar anchetatorii vor stabili în zilele următoare dacă afirmaţiile lui Bamburic sunt sau nu reale. (Emilia Sava)

 

Proiect - Creşterea porcilor, interzisă la oraş

Creşterea porcilor pentru consumul propriu este permisă exclusiv în mediul rural, fiind interzisă în oraşe, dar şi pe păşuni şi în păduri, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de eradicare a pestei în 2008. Creşterea porcilor în gospodării presupune că ţăranul nu are voie să vândă carnea obţinută, fiind destinată exclusiv consumului familial. De asemenea, porcul viu nu poate fi vândut decât în localitatea în care se află gospodăria. Strategia stabileşte reguli specifice de biosecuritate şi norme de comercializare a porcilor vii, a produselor obţinute de la aceştia.

Constanţa - Băiat de nouă ani dispărut

Zeci de poliţişti şi jandarmi caută un băiat în vârstă de nouă ani, din judeţul Constanţa, care a dispărut de la domiciliu în urmă cu câteva zile. La începutul acestei săptămâni, Elisabeta Bulai din Poarta Albă a anunţat Poliţia că fiul ei, Mihai Bogdan, nouă ani, a plecat de la domiciliu duminica trecută şi nu a mai dat nici un semn de viaţă. El a fost văzut ultima oară în zona platformei de gunoi, situată la marginea comunei Poarta Albă. Băiatul are 145 de centimetri înălţime, ten alb, păr şaten tuns scurt, ochi căprui, urechi mari, nasul drept. În momentul dispariţiei, el era îmbrăcat cu geacă şi pantaloni tip blue-jeans, fes negru şi era încălţat cu bocanci maro.


Cercetări - Sinucidere suspectă în Bucureşti
Corpul neînsufleţit al unui bărbat a fost găsit aseară, în jurul orei 19:40, într-un apartament de pe Şoseaua Alexandriei. Din primele cercetări s-a constatat că Dumitru Bolia, în vârstă de 34 de ani, avea o plagă înjunghiată în zona inimii. Bărbatul locuia împreună cu concubina sa, care a şi anunţat Salvarea. Aceasta le-a declarat poliţiştilor că Bolia s-a sinucis în timp ce ea se afla acasă şi că acesta era cunoscut cu antecedente de automutilare. Anchetatorii verifică atât varianta spusă de femeie, dar iau în calcul şi posibilitatea unei crime. (M.R)

 

×
Subiecte în articol: observator