x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    21 Ian 2008   •   00:00

Cele şase numere extrase ieri la Loto 6/49 – 4, 26, 29, 40, 45 şi 46 – nu au făcut fericit nici un român, dar au lăsat deschisă cutia speranţelor pentru jucătorii experimentaţi sau ocazionali, atraşi de suma mare pusă în joc.



ÎNCĂ O ŞANSĂ. Cele şase numere extrase ieri la Loto 6/49 – 4, 26, 29, 40, 45 şi 46 – nu au făcut fericit nici un român, dar au lăsat deschisă cutia speranţelor pentru jucătorii experimentaţi sau ocazionali, atraşi de suma mare pusă în joc. Premiul cel mare de aproape 11 milioane s-a reportat, în schimb au existat 55 de câştigători la categoria a II-a şi alţi 3.702 la cea de-a III-a.


12:56 – CERCETÅRI
INCONŞTIENŢÅ. Şase adolescenţi din Rădăuţi sunt cercetaţi pentru profanare de morminte, după ce au distrus 58 de cruci din cimitir.
ALARMÅ-BOMBÅ. O stradă din centrul Sibiului a fost închisă, după ce autorităţile au fost alertate cu privire la prezenţa unui pachet suspect.
Î
13:01 – INUNDAŢII
N GARDÅ. Mai multe localităţi din judeţul Neamţ sunt în pericol de a fi inundate de Râul Bistriţa, ca urmare a încălzirii vremii. Autorităţile din zonă monitorizează permanent ritmul de topire a zăpezii şi cursurile apelor, în încercarea de a evita orice incident.
ACCIDENT. Poliţiştii bucureşteni au anunţat decesul a trei persoane în urma coliziunii dintre maşina în care se aflau şi un tramvai care se retrăgea la depou sâmbătă noaptea pe Şoseaua Colentina. Potrivit poliţiştilor, cauza accidentului a fost neadaptarea vitezei la condiţiile de drum alunecos.



TESTE NAŢIONALE - Încep înscrierile la sesiunea specială
Înscrierea la sesiunea specială a testelor naţionale începe astăzi şi va dura până la data de 25 ianuarie. Examenul este organizat pentru elevii care au absolvit gimnaziul în anii anteriori, inclusiv în anul şcolar 2006-2007, şi fie au absentat, fie nu au promovat testele de capacitate sau pe cele naţionale. Înscrierea se realizează la unitatea de învăţământ în care a fost finalizată clasa a VIII-a. Examenele vor începe la data de 4 februarie. (A.G.)


EXTRÅDARE - Infractori români "returnaţi" în ţară
Un traficant de droguri şi alţi 13 infractori români vor fi repatriaţi astăzi pe Aeroportul Internaţional Henry Coandă. Aceştia au fost extrădaţi de autorităţile poloneze, italiene, spaniole, elene şi austriece. Traficantul de droguri Toni Ion are de executat şase ani de închisoare, după ce autorităţile poloneze l-au prins în 2004 în timp ce transporta cu un autovehicul 140 de pachete cu heroină, ele cântărind 133,2 kilograme. (L.F.)


ATENŢIONARE - Focare de trichineloză la Arad
Două focare de trichineloză au fost descoperite în judeţul Arad de la începutul anului. În această lună, la spitalul de boli infecţioase au ajuns 18 persoane, dintre care 7 copii, infectate cu Trichinella spiralis. Toţi au mâncat carne şi produse din carne de porc preparate în casă, fără a duce mai întâi probe la laboratorul sanitar-veterinar. Până acum, inspectorii sanitar-veterinari din Arad au distrus peste 600 de kg de carne infestată.


MANGALIA - Păsări moarte, lăsate pe plaja centrală
Mai multe lebede şi lişiţe moarte au fost lăsate să zacă timp de trei zile pe plaja centrală din Mangalia. Potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Constanţa, Grigore Mertoiu, situaţia este ţinută sub supraveghere de câteva zile, fiind înregistrate mai multe cazuri de mortalitate în coloniile de păsări, informează Rompres. Oficialul a susţinut că analizele efectuate au exclus prezenţa virusului gripei aviare, dar că lăsarea păsărilor pe plajă de către Primărie ar putea duce la formarea unui focar de infecţie. (E.S.)


PRAHOVA - Preot dezbrăcat şi şantajat de enoriaşi
Un preot de 69 de ani din oraşul Urlaţi a fost şantajat de trei enoriaşi, care i-au cerut bani sub ameninţarea publicării în presă şi pe Internet a unor înregistrări video compromiţătoare. Calvarul preotului Gheorghe Pârvu a început acum zece zile, când a fost chemat în casa Gabrielei Stelea (24 de ani) pentru a efectua o slujbă religioasă. După ce a băut o cafea preotului i s-a făcut rău, iar femeia l-a dezbrăcat pe acesta în timp ce fratele ei filma scena. Lui Gheorghe Pârvu i s-au cerut apoi în total 1.415 lei, dar şantajul a dus la prinderea în flagrant a Gabrielei Stelea. (P. Zoltan)


GALAŢI - Ministrul Muncii apără Nokia
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a susţinut că România trebuie să fie bucuroasă de prezenţa în ţară a unui investitor atât de mare ca Nokia. "Noi, ca autorităţi, colaborăm foarte bine cu această societate. Agenţia de Formare Profesională Cluj ajută investitorul să-şi facă programele de pregătire profesională. Este normal ca Nokia să vină în România, pentru că aici cheltuielile de personal sunt mai mici decât în Germania. Capitalul migrează acolo unde forţa de muncă este mai ieftină", a precizat Paul Păcuraru. (Daniel Mihalaşcu)


ACHIZIŢIE - 50 de autobuze noi în Bucureşti
Primele 50 de autobuze noi, marca Mercedes Citaro, din cea de-a doua tranşă de 500 achiziţionate în 2008 de Primăria Municipiului Bucureşti, au intrat ieri în circulaţie pe liniile 131, 331, 205 şi 182. Noile mijloace de transport
în comun au o capacitate de 103 pasageri, dintre care 27 de locuri pe scaune, precum şi spaţiu pentru cărucior cu rotile şi sistem de coborâre a podelei pe toată lungimea vehiculului.


MEDICINÅ - Chirurgie roboticăla Institutul Fundeni
La Clinica de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, unei femei de 30 de ani i s-a înlăturat o tumoare hepatică prin chirurgie robotică. Intervenţia a fost realizată de o echipă de medici coordonată de prof. dr Irinel Popescu (foto) şi de dr Konstantinidis Konstantinos, de la Centrul Medical din Atena. Institutul Fundeni este al doilea centru din ţară, după Spitalul Floreasca, unde se utilizează tehnica robotică. "Vrem să fim într-un program complementar cu cel de la Spitalul de Urgenţă, să dezvoltăm chirurgia robotică pornind de la operaţiile care se fac în acest spital – chirurgie hepatică, splină, rect", a precizat prof. dr Irinel Popescu. (M.M.)
 
 
Blue Air - Cursa de Verona, întârziată de ceaţă

Mai mult de opt ore a întârziat ieri cursa de Verona a companiei Blue Air. Cei 130 de călători au fost anunţaţi că situaţia a apărut din cauza condiţiilor meteorologice dificile din Italia – ceaţă densă. Cei 63 de pasageri îmbarcaţi în Bucureşti şi alţi 67 care aşteptau să se îmbarce la Arad au fost nevoiţi să aştepte până compania a găsit un aeroport pe care avionul să poată ateriza. După câteva ore de aşteptare, pasagerilor li s-a comunicat că avionul va ateriza pe aeroportul din Bergamo.






 

×
Subiecte în articol: observator