x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    22 Ian 2008   •   00:00
România în cinci minute

Fost călugăr la Mănăstirea Peştera Ialomiţei din Dâmboviţa, arădeanul Adrian Voicu a organizat la Casa Tineretului din Severin o expoziţie de reptile.

MEHEDINŢI. Fost călugăr la Mănăstirea Peştera Ialomiţei din Dâmboviţa, arădeanul Adrian Voicu a organizat la Casa Tineretului din Severin o expoziţie de reptile. Colecţia arădeanului cuprinde şopârle, varani de stepă, agame cu barbă din Australia, câteva specii de gecko (şopârle care se pot căţăra şi pe sticlă) etc. Atracţia expoziţiei o constituie un piton, cu o greutate de 50 de kilograme şi lung de peste 4 metri. (Dumitru Stoichiţa)


13:46 – TURBARE
RABLA. DSV Iaşi a identificat încă un focar de rabie, după ce o vulpe turbată a fost găsită moartă la Cârniceni.
ALBA. Patru cetăţeni bulgari au fost implicaţi ieri-dimineaţă într-un accident de circulaţie produs pe DN 7, între Sebeş şi Deva.

13:51 – LICITAŢIE RELUATÅ
PREGÅTIRI SUMMIT. Zilele trecute, şeful SRI, George Maior, s-a întâlnit cu directorul Oficiului de Securitate al NATO (NOS), Michael Turner Evanoff, şi cu adjunctul NOS, Brigite Austin, pentru a discuta despre pregătirea şi organizarea Summit-ului NATO de la Bucureşti din luna aprilie.
BRÅILA. Consiliul Judeţean Brăila va relua licitaţia pentru construirea şi operarea unui aeroport internaţional şi va modifica documentaţia, după ce nici la cea de-a doua licitaţie nu a primit oferte, a declarat secretarul general al instituţiei, Nicu Filote.


HUNEDOARA - Salarii duble la SMURD
Salariile paramedicilor SMURD din judeţul Hunedoara se vor dubla o dată cu trecere din subordinea consiliilor locale în cea a Asociaţiei Salvital Hunedoara, care coordonează activitatea SMURD. Până acum, salariul brut al unui paramedic, cu tot cu orele suplimentare prestate, nu depăşea 600 de lei. O dată cu preluarea de către Salvital, acesta va primi lunar circa 1.270 de lei. (M. Hihn)


GALAŢI - Incendiu la un complex de depozite
Patru magazine care comercializau produse chimice şi alimentare au fost distruse de flăcări duminică noaptea, după ce un incendiu a izbucnit la cel mai mare complex de depozite din Galaţi. Incendiul a fost descoperit de agenţii de pază ai complexului comercial, care au alertat pompierii militari, aceştia intervenind cu cinci autospeciale. (Daniel Mihalaşcu)
 
 

CAZUL CIOACĂ:Al treilea acuzat, reîntors în ţară

Cel de-al treilea acuzat în do­sarul privind spargerea adre­selor de e-mail ale avocatei dis­părute, Elodia Ghinescu, subco­misarul Marius Sebastian Brea­zu, va fi adus în această seară în România, pentru a se prezenta în faţa anchetatorilor DIICOT Braşov. La momentul declanşării anchetei, acesta se afla într-o misiune ONU, desfăşurată în Timorul de Est, dar a fost chemat în ţară pentru a pu­tea fi audiat în legătu­ră cu acuza­ţiile de acces fără drept la un sistem informatic, transferul ilegal al unor date private şi restric­ţio­na­rea accesului la un sistem informatic. (Miruna Pasă Petru, Libiu Mateescu)   

 

TRACTORUL BRAŞOV: CE suspectează vânza­rea

Contractul privind vânzarea societăţii Tractorul Braşov ar putea fi anulat deoarece Comisia Europeană (CE) a sesizat încălcarea acquis-ul comunitar în activităţile legate de lichidarea voluntară şi de vânzarea activelor societăţii Tractorul către Flavus Investiţii SRL. Europarlamentarul Nicolae Vlad Popa spune că oficialii CE sunt nemulţumiţi de modul în care a fost acordat ajutorul de stat către societatea Tractorul şi că au sesizat nereguli în contractul de vânzare-cumpărare.



PRESTIGIU - Universitatea Bucureşti, în top
Una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din România, Universitatea Bucureşti, se numără printre primele 500 de universităţi din lume, conform unui sondaj efectuat de o publicaţie londoneză. Criteriile luate în considerare pentru alcătuirea acestui clasament sunt calitatea predării, a cercetării, a şanselor de angajare ale studenţilor, precum şi a numărului străinilor care studiază la universitate. Mulţi dintre absolvenţii Universităţii Bucureşti s-au afirmat ca personalităţi de seamă.


DECIZIE - Cazul tinerei sinucigaşe, închis
Cazul tinerei de 21 de ani care s-a aruncat sâmbătă de la etajul cinci al unui bloc din Capitală împreună cu fetiţa sa a fost ieri închis de poliţişti. "Legiştii au stabilit că este vorba de un politraumatism cu rupturi viscerale şi fracturi cauzate de precipitarea de la înălţime. În acest moment, lucrătorii Serviciului Omoruri aşteaptă raportul medical complet, prin urmare se va propune soluţia de neîncepere a urmăririi penale", a declarat Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.


BERE - În 2007 am băut 20,6 milioane hl
Vânzările de bere din România au crescut anul trecut cu 17,7%, la 20,6 milioane hl, potrivit estimărilor Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere. Din totalul vânzărilor, circa 15,75 milioane hl aparţin multinaţionalelor. "Consumul de bere a ajuns la media de 100 de litri pe an de locuitor", a declarat Vifor Verşescu, directorul general al patronatului. În acelaşi timp, el nu exclude o scumpire a berii anul acesta, ca urmare a scumpirii materiilor prime.


VASLUI - Directori de bănci cercetaţi de DIICOT
Trei directori ai unor filiale de bănci din judeţul Vaslui sunt cercetaţi de procurori ai DIICOT Vaslui pentru infracţiuni de natură penală, aducând grave prejudicii unităţilor bancare pe care le reprezentau. Potrivit organelor de cercetare penală, frauda se ridică la câteva milioane de euro şi constă în abuz în serviciu, fals, uz de fals, luare de mită, complicitate la înşelăciune, capetele de acuzare fiind diferite de la o persoană la alta, transmite Mediafax.


CARBURANŢI - Rompetrol scumpeşte benzina
Compania Rompetrol va scumpi cu 0,01 lei pe litru benzina comercializată în staţiile proprii şi Expres, în perioada 22-27 ianuarie, în timp ce preţurile la motorină rămân neschimbate. Scumpirea vizează produsele Benzină Premium E4, Efix benzină 95 şi Benzină Euro Super 98 Fără Plumb. Astfel, sortimentele Premium E4 şi Efix 95 vor costa, începând de astăzi, 3,62 lei pe litru, iar preţul benzinei Euro Super 98 Fără Plumb va fi de 4,22 lei pe litru.


CONCERT - Muzică autentică la Institutul Cultural
Primul recital din cadrul proiectului "Ultimii Rapsozi" are loc astăzi începând cu ora 18:00 la Institutul Cultural Român (ICR). Recitalul va fi susţinut de renumitul ţimbalist Zaim Petru, din Câmpulung Moldovenesc. Rapsodul are repertoriu divers, de la romanţe, valsuri, tangouri, muzică lăutărească la balade şi cântece de război, cântece haiduceşti. "Ultimii Rapsozi" este un program lunar al ICR, coordonat de Grigore Leşe, doctor în muzică, care îşi propune iniţierea publicului citadin în folclorul tradiţional din România. (Costin Anghel)

×
Subiecte în articol: observator