x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    04 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

În satele comunei Snagov – Tâncăbeşti, Vlădeasca, Ghermăneşti, Ciofliceni şi Snagov – a avut loc ieri un referendum pentru ca locuitorii să-şi exprime voinţa asupra transformării unei părţi a izlazului comunal, 56 de hectare, într-un circuit automobilistic (Grand Prix One). Investiţia ar putea ajunge la 300 de milioane de euro.



REFERENDUM PENTRU IZLAZ. În satele comunei Snagov – Tâncăbeşti, Vlădeasca, Ghermăneşti, Ciofliceni şi Snagov – a avut loc ieri un referendum pentru ca locuitorii să-şi exprime voinţa asupra transformării unei părţi a izlazului comunal, 56 de hectare, într-un circuit automobilistic (Grand Prix One). Investiţia ar putea ajunge la 300 de milioane de euro.


12:06 – UMANITAR
TULCEA. Un proiectil cu calibrul de 155 mm a fost găsit în curtea unei persoane din Jurilovca, în timp ce aceasta făcea curăţenie.
MISIUNE. O aeronavă militară a transportat de la Timişoara la Bucureşti un copil cu probleme medicale grave, cauzate de arsuri.


12:11 – DESTITUIRE
ACCIDENT. Şase persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, după ce maşinile în care se aflau au fost implicate într-un accident pe Drumul Naţional 55, între localităţile Rojişte şi Bratovoieşti (Dolj). Potrivit poliţiştilor, cauza accidentului a fost neadaptarea vitezei într-o depăşire.
DECIZIE. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a destituit conducerea Serviciului de Ambulanţă din Vaslui, după ce acesta a constatat, în urmă unui control, că maşinile dotate modern nu erau folosite şi că "serviciul de Ambulanţă este folosit la Vaslui ca un serviciu de transport". (A.I.)


AMENINŢARE - Ministerul Sănătăţii, la bară!
Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) vrea să dea în judecată Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), deoarece acesta refuză actualizarea preţurilor la medicamentele de import potrivit cursului de schimb valutar. ADIM mai ameninţă şi cu sistarea importurilor. Preşedintele ADIM, Viorel Vasile, spune că MSP are obligaţia, potrivit legii, să modifice trimestrial preţurile, în funcţie de schimbul valutar. În prezent, preţurile sunt calculate la cursul valutar din aprilie 2007. (M.M.)

ALEGERI LOCALE - 9 martie – lansarea candidaţilor PC
PC a decis în cadrul Biroului Executiv Central ca la data de 9 martie să îşi lanseze candidaţii pentru alegerile locale. Conservatorii consideră aceste alegeri drept cel mai important scrutin din acest an, principalul obiectiv al partidului fiind obţinerea unui scor electoral cât mai bun. BEC al PC a mai decis ca în perioada următoare filialele judeţene să organizeze alegeri pentru conducerea organizaţiilor de Femei, Pensionari şi Tineret.
 
 
Mitică Dragomir, candidat la Sectorul 1

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, ar putea fi desemnat de PDL candidat pentru funcţia de primar al unui sector al Capitalei, deşi, în prezent, deputatul este încă membru PRM, au declarat aseară pentru Mediafax surse PDL. Discuţiile cu Dragomir nu sunt finalizate, numele acestuia nefiind inclus în nici unul din sondajele pe care PDL le-a comandat pentru a afla notorietatea şi şansele de câştig ale candidaţilor proprii din Bucureşti. Actualul deputat PRM ar putea fi desemnat, cel mai probabil, candidat PDL la Primăria Sectorului 1, existând varianta Sectorului 5.


AVAS - Stop privatizărilor imobiliare!
AVAS va impune investitorilor interesaţi de preluarea societăţilor din portofoliul său să păstreze obiectul de activitate şi să îşi asume programe de investiţii. Aceste metode vor fi folosite pentru privatizările Oltchim, Salrom, Avioane Craiova şi ale firmelor din domeniul apărării. Măsura este gândită pentru a evita transformarea companiilor în afaceri imobiliare. (D.I.)


TESTE NAŢIONALE - 45.000 de tineri, la sesiunea specială
Peste 45.000 de tineri sunt aşteptaţi astăzi să participe la sesiunea specială a Testelor Naţionale, aceasta fiind ultima şansă a celor care au terminat opt clase să obţină o diplomă de absolvire care să le permită continuarea pregătirii în învăţământul liceal. Comisia naţională de examen va organiza la sediul instituţiei, în toate cele patru zile în care vor avea loc probe (4-7 februarie), începând cu ora 8:50, şedinţa publică de extragere a variantei de subiect din cadrul celor 100 posibile. Astăzi e proba scrisă la limba şi literatura română.


4 FEBRUARIE - Campanie: cancerul şi tabagismul
Data de 4 februarie marchează Ziua Mondială a Cancerului. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, anual, în România se înregistrează în medie peste 50.000 de cazuri noi de cancer, cele mai frecvente fiind cel mamar şi cel al prostatei. În toată lumea se înregistrează o creştere alarmantă a persoanelor afectate de cancerul plămânului, provocat în principal de tabagism. În acest context, Fundaţia Renaşterea se alătură campaniei organizate de Uniunea Internaţională Împotriva Cancerului, ce are ca obiectiv anul acesta protejarea copiilor de fumul de ţigară. (M.M.)


COMISIA EUROPEANÅ - Condiţii pentru privatizarea Ford
Comisia Europeană ar putea impune câteva condiţii la contractul de privatizare a Automobile Craiova, dar nu de natură să ducă la rezilierea contractului. Potrivit lui Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, răspunsul oficial al CE va sosi într-o lună, după care Guvernul va cere Parlamentului adoptarea legii în procedură de urgenţă. "Dacă legea nu va fi aprobată până la 14 martie, avem un motiv justificat ca să prelungim valabilitatea contractului. Oricum, cred că în aprilie Ford va intra în societate", a declarat Atanasiu. (D.I.)


LISTARE - Companiile din energie, la Bursă
Complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova vor lista la Bursa de Valori pachete de 20%-30% din acţiuni în acest an, dar numai după înfiinţarea companiei energetice naţionale. Teodor Atanasiu a declarat că aceeaşi măsură va fi luată şi în cazul celor trei filiale Electrica neprivatizate. Preşedintele AVAS a mai anunţat că Oltchim va fi privatizată şi ea în 2008, iar preţul depinde de preluarea de către societatea vâlceană a Petrochemical Argeş, deţinută de Petrom. (D.I.)


HOTÅRÅRE - Cioacă vrea să dea statul în judecată
Poliţistul Cristian Cioacă nu a fost interogat şi nici nu a fost tratat rău, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Piteşti, avocatul acestuia, Florentin Sorescu. Avocatul a mai precizat că a căzut de acord cu clientul său să dea statul în judecată pentru ultima sa arestare, sub acuzaţia de pătrundere ilegală în e-mailul soţiei, avocata Elodia Ghinescu. "După ce se va da sentinţa şi în cazul anchetei de omor, în care se va dovedi că este nevinovat, deschidem o nouă acţiune. Nu ne-am gândit deocamdată ce daune morale vom cere, dar sigur vom cere o sumă de bani", a mai spus Sorescu. (Elly Cîrstea)

×
Subiecte în articol: observator