x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    06 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

Poliţiştii de frontieră şi vameşii gălăţeni au descoperit în remorca unui autotren, ascunse în plafon şi podea, 55.000 de pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 55.000 de euro. Şoferul, cetăţean polonez, a declarat că nu ştia nimic de existenţa ţigărilor. Autoritatea vamală l-a amendat pe bărbat cu 6.000 de lei, iar marfa a fost confiscată.



GALAŢI. Poliţiştii de frontieră şi vameşii gălăţeni au descoperit în remorca unui autotren, ascunse în plafon şi podea, 55.000 de pachete de ţigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 55.000 de euro. Şoferul, cetăţean polonez, a declarat că nu ştia nimic de existenţa ţigărilor. Autoritatea vamală l-a amendat pe bărbat cu 6.000 de lei, iar marfa a fost confiscată.


16:23 – EXAMEN
VRANCEA. Un număr de 41 de proiectile de calibrul 100 milimetri au fost ridicate de pirotehniştii ISU Vrancea din curtea unui bărbat.
TESTE NAŢIONALE. Peste 45.000 de elevi care participă la sesiunea specială au susţinut, ieri, proba de limbă şi literatură maternă.

16:28 – SALVARE
MARAMUREŞ. Echipele de salvatori au ajuns ieri la bărbatul blocat în mina Ilba şi încearcă să-l scoată la suprafaţă, acesta fiind prins sub două grinzi de lemn şi în stare de inconştienţă. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Maramureş, Oana Alexa, bărbatul este în stare de inconştienţă.
FRAUDÅ. O angajată a unei bănci din Craiova a fost arestată preventiv ieri, alături de alţi trei complici, pentru fraudă. Mihaela Rosana Biţu este acuzată de DIICOT din Timiş că şi-a însuşit suma de opt milioane de RON (peste 2,2 milioane de euro), bani pe care i-a transferat şi ridicat fără autorizare.


BUCUREŞTI - Tel verde pentru copiii străzii
Centrul de Coordonare şi Informare privind Copiii Străzii şi a Tinerilor consumatori de droguri care funcţionează în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti pune la dispoziţia copiilor care se află în stradă o linie verde de urgenţă. Numărul de telefon pe care îl pot apela copiii cu astfel de probleme este 0800.812.218.


PRAHOVA - Incendiu puternic la Petrobrazi
Un puternic incendiu a izbucnit ieri dimineaţă, în jurul orei 5:00, la un rezervor al Rafinăriei Petrobrazi, flăcările extinzându-se cu repeziciune. În recipiente erau 5.000 de tone de motorină şi aditivi de combustibil. Pompierii militari s-au luptat patru ore pentru a stinge focul, care a izbucnit din motive necunoscute deocamdată. Activitatea rafinăriei nu a fost afectată. Şeful ISU Prahova, colonelul Marian Burloi, a spus că substanţele nu au avut potenţial de explozie atât de mare încât să prezinte risc pentru populaţie. (L.C.)


SENAT - Căsătoria, doar între bărbat şi femeie
Senatorii jurişti au adoptat ieri o modificare la Codul Familiei, prin care se arată că "familia are la bază căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie", schimbând astfel textul iniţial care spunea că "familia are la bază căsătoria liber consimţită între soţi". Cei care au făcut această modificare, parlamentari PSD şi PRM, au arătat că "în ultimii ani s-a ajuns să fie atacată instituţia fundamentală a familiei, punându-se problema, inclusiv în ţara noastră, a legiferării căsătoriei persoanelor de acelaşi sex". (Dana Piciu)


SÅNÅTATE - Programul de evaluare, prelungit
Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat că programul naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei se va prelungi până la sfârşitul anului. În medie, trimestrial, nivelul de prezentare la analizele incluse în acest program este de 65% din populaţie. Ministrul Nicolăescu a precizat că în al doilea semestru al anului în curs vor demara două programe de screening în oncologie  şi boli cardiovasculare. De asemenea, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti va funcţiona Centrul de chirurgie cardiacă pentru copii. (O. Antonescu)


HARGHITA - O locomotivă a plecat singură
Un mecanic de locomotivă a murit după ce a încercat să sară într-o locomotivă aflată în mişcare. Bărbatul era în staţia Odorheiu Secuiesc pentru a lăsa acte la Biroul de mişcare, moment în care locomotiva, cu motorul pornit, s-a pus singură în mişcare. Văzând aceasta, mecanicul a sărit într-un taxi pentru a prinde din urmă locomotiva. După o cursă de 6 km, bărbatul a ajuns în dreptul acesteia, a încercat să se urce, dar a căzut sub roţi şi a murit. Locomotiva a mai mers încă 24 de km şi a fost oprită în dreptul localităţii Secuieni.


AMENDAMENT - Parcurile vor fi de utilitate publică
Comisia juridică a Senatului a adoptat ieri un amendament la Legea 33/1994 care prevede că parcurile, grădininile zoologice şi botanice, bazele sportive şi de agrement, amenajate din bani publici, devin de utilitate publică, ceea ce va duce la interzicerea construcţiilor în aceste zone şi la interzicerea retrocedării lor. Amendamentul a fost iniţiat de conservatorii Marius Marinescu şi Gavrilă Vasilescu, iar în expunerea de motive se arată că "ambiguitatea legii în legătură cu regimul de utilitate publică a spaţiilor verzi a permis dezvoltatorilor imobiliari, în cârdăşie cu unii primari, să construiască abuziv şi haotic în parcuri, un astfel de exemplu fiind Parcul Bordei". (D.P.)


DOLJ - Şeful poliţiei şi-a dat demisia
Şeful IJP Dolj, comisar-şef Georgel Enescu (foto), şi-a prezentat ieri demisia din funcţie, punându-se la dispoziţia IGPR. Demisia îi fusese cerută cu o zi înainte de ministrul de Interne, Cristian David, ca urmare a repetatelor scandaluri cu violenţă care au avut loc în ultimele luni în Craiova. Duminică, unul dintre liderii lumii interlope, Erico Constantinescu, a ajuns la spital cu răni grave, după ce a fost bătut şi tăiat de un grup de romi din clanul lui Pară. (M.G.)

×
Subiecte în articol: observator