x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    07 Feb 2008   •   00:00
România în cinci minute

Mai multe persoane au protestat ieri-dimineaţă, ameninţând că îşi dau foc şi că se aruncă de la etajele superioare ale unor clădiri învecinate, după ce au fost evacuate dintr-un imobil din Capitală, câştigat în instanţă de proprietar. La faţa locului a fost solicitată prezenţa poliţiştilor şi a pompierilor.


PROTEST PENTRU LOCUINŢÅ. Mai multe persoane au protestat ieri-dimineaţă, ameninţând că îşi dau foc şi că se aruncă de la etajele superioare ale unor clădiri învecinate, după ce au fost evacuate dintr-un imobil din Capitală, câştigat în instanţă de proprietar. La faţa locului a fost solicitată prezenţa poliţiştilor şi a pompierilor.


13:47 – VIRUSUL SOMOLON
DIAGNOSTIC. Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Neamţ a confirmat oficial ieri primele trei cazuri de gripă cu virusul Solomon.
DECIZIE. Prefectul judeţului Olt, Octavian Popescu (fost membru PD), a fost înlocuit din funcţie şi numit inspector guvernamental.


13:52 – EXPERTIZA
CAZUL TRANCÅ. O expertiză realizată de fizicieni va stabili dacă medicul Răzvan Trancă, judecat pentru tentativă de omor, a aruncat-o pe Andreea Mocanu de la etajul şase sau dacă aceasta a căzut. Tribunalul Bucureşti a admis cererea doctorului, care a susţinut constant că nu şi-a împins pacienta.
DESPÅGUBIRI. Peste 37.460 de persoane care au constituit depozite la CEC pentru achiziţia de autoturisme vor primi la sfârşitul lunii decembrie despăgubiri în valoare totală de 759,8 milioane de lei, a declarat ieri ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.


ROŞIA MONTANÅ - Attila Korodi, dat în judecată
Roşia Montană Gold Corporation a dat în judecată Ministerul Mediului şi în nume personal pe ministrul Attila Korodi şi pe secretarul de stat Silviu Stoica, din cauza deciziei instituţiei de întrerupere a procedurii de autorizare a proiectului său minier. "Mi-am asumat prerogativele de ministru în respectarea legii privind derularea acestei proceduri. Toate companiile care desfăşoară activităţi poluatoare în România trebuie să respecte legea", a comentat Korodi.
 
 
APEL - Un bărbat de 29 de ani, dat dispărut
De la data de 4 februarie, nimeni nu mai ştie nimic de Sergiu Mavromati. Bărbatul are 29 de ani, 1,80 m, aproximativ 90 kg, păr şaten  ondulat, ochi verzi. În ziua dispariţiei nu avea ochelari, purta o geacă de fâş roşie cu alb şi gri, blugi albaştri, pantofi sport albi, conducea un Matiz albastru, cu nr B50WIY. Cine poate oferi detalii este rugat să sune de urgenţă la tel 0723-75.18.82 sau 0747-42.61.78.  



CONSTANŢA - Poliţişti la volan, în stare de ebrietate
Doi poliţişti constănţeni vor ajunge în faţa Comisiei de Disciplină după ce, aflaţi în stare de ebrietate, au intrat ieri cu maşina într-un gard. Martorii spun că agenţii au stat mai multe ore în maşina unuia dintre ei unde au consumat băuturi alcoolice şi la un moment dat au vrut să plece. Şoferul a încercat să întoarcă într-un gang îngust şi s-a oprit într-un gard. Deşi erau îmbrăcaţi în uniforme, cei doi nu erau în timpul orelor de serviciu. (E.S)


CÅLÅRAŞI - Situaţia SC Romply, încă incertă
Aflaţi la un pas de a rămâne fără slujbe, sindicaliştii de la fabrica de placaje de lemn SC Romply Prod SRL au stat ieri în faţa Tribunalului Călăraşi, instituţie care judeca falimentul societăţii. Situaţia s-a tensionat şi mai mult, întrucât, deşi trebuia să fie şedinţă publică, procesul s-a desfăşurat cu uşile închise. Şedinţa s-a încheiat aseară cu amânarea procesului pe săptămâna viitoare. (Diana Cloianu)


PETROBRAZI - Cauzele incendiului, nedepistate încă
Ancheta în cazul incendiului produs marţi dimineaţă la Rafinăria PetroBrazi este în plină desfăşuare. "Din primele verificări a rezultat că incendiul s-a produs în jurul orei 5:30, a cuprins zona unor rezervoare unde erau depozitate produse petroliere şi a fost provocat de o explozie de gaze a cărei sursă de iniţiere nu a fost încă stabilită", a declarat agentul Raluca Brezeanu, purtătorul de cuvânt al IJP Prahova. Zona afectată de incendiu este supravegheată de pompierii civili ai rafinăriei, cu scopul preîntâmpinării unor evenimente ulterioare. (Laura Calciu)


200 DE EURO - Subvenţii pentru calculatoare
Elevii şi studenţii provenind din familii cu venituri reduse vor beneficia şi în acest an de un ajutor financiar de 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator nou, ca urmare a extinderii acestui program guvernamental pentru 2008. Subvenţia este acordată elevilor şi studenţilor din învăţământul de stat sau particular acreditat şi care nu au mai beneficiat de un astfel de ajutor. Elevii trebuie să-şi cumpere un calculator nou în termen de 30 de zile de la primirea bonului valoric şi sunt obligaţi ca, timp de trei ani de la achiziţie, să nu înstrăineze aparatul.


PROIECT - Indemnizaţii mai mari pentru veterani
Invalizii, văduvele şi veteranii de război vor primi indemnizaţii lunare de patru ori mai mari comparativ cu sumele acordate în prezent, precum şi un spor lunar de câte 10 lei pentru primul an de participare la război. Noile indemnizaţii sunt: 148 de lei pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate, de 132 de lei pentru gradul II de invaliditate, de 112 lei pentru gradul III de invaliditate şi de câte 92 de de lei pentru veteranii de război şi pentru văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit, conform unui proiect de lege aprobat ieri de Guvern.


MACABRU - Dric şi coroană, "cadou" pentru profă
Poliţiştii ieşeni au început o anchetă pentru a identifica persoanele care au trimis la sfârşitul săptămânii trecute la un liceu din Iaşi o maşină mortuară în care se afla o coroană pe care scria "Regrete eterne. Liceul de Informatică", pentru directorul adjunct al unităţii de învăţământ. Incidentul s-a petrecut după şedinţa Consiliului profesoral în care au fost analizate, printre altele, şi notele la purtare pentru elevii cu probleme. Profesoara s-a speriat iniţial când a fost contactată şi a văzut ce i s-a trimis, dar apoi şi-a dat seama că a fost victima unei glume proaste făcute, probabil, de un elev.


PITEŞTI - Ambulanţă implicată într-un accident
O maşină a Serviciului de Ambulanţă Târgu-Jiu care transporta o femeie la un spital din Bucureşti a fost implicată ieri-dimineaţă într-un accident rutier la intrarea pe A1. Şoferul rula cu viteză şi nu a mai putut opri la un semafor unde staţionau două maşini. Dacia Break a intrat într-un microbuz, pe care l-a proiectat într-o altă maşină. Pacienta şi asistenta au fost rănite, fiind transportate pentru îngrijiri la Spitalul Judeţean Argeş. Deşi şoferul a susţinut că avea semnalele acustice şi sonore pornite, martorii l-au contrazis. (Elly Cîrstea)

×
Subiecte în articol: observator