x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    12 Iun 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Patru sute de copii au mărşăluit ieri prin Bucureşti, in deschiderea concursului internaţional "Impreună pentru natură" pe tema protecţiei mediului.

VERDE. Patru sute de copii au mărşăluit ieri prin Bucureşti, in deschiderea concursului internaţional "Impreună pentru natură" pe tema protecţiei mediului. Copiii au purtat panouri cu mesaje ecologiste: "Protejaţi natura", "Respectăm natura", "Vă rugăm politicos n-aruncaţi gunoi pe jos" sau "Natura de nu o ingrijiţi, garantat o să muriţi". (Alexandru Năstase)

14:28 - NEGLIJENŢĂ
ALBA. O fetiţă a găsit pe stradă un pistol cu incărcător şi şase cartuşe, arma fiind pierdută de un paznic de la o staţie de tratare a apei.
NOROCOS. Un elev a scăpat cu viaţă, după ce s-a aruncat de la etajul internatului unde stătea, de teamă să nu fie părăsit de prietena lui.

14:33 - JUSTIŢIE
AMĂNARE. Instanţa supremă a amănat pentru 15 octombrie discutarea contestaţiei in anulare in dosarul privind retrocedarea complexului hotelier Lido. Magistraţii au dat acest termen pentru ca părţile să studieze motivarea dată in dosarul de fond.
IAŞI. Curtea de Apel l-a achitat pe prefectul de Suceava, Orest Onofrei, care fusese acuzat de ucidere din culpă in urma unui accident rutier petrecut in 2002, in care şi-a pierdut viaţa un copil de 8 ani. Măsura Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă.

AMENZI - Lucrările pe Şoseaua Colentina, intărziate
Firma care se ocupă de reabilitarea Şoselei Colentina va fi amendată de Primăria Sectorului 2 cu 100.000 de lei pentru intărzierea lucrărilor pe anumite tronsoane, iar edilul Neculai Onţanu critică dur calitatea lucrărilor. "E aproape o bătaie de joc ceea ce se intămplă (...). Din cauza modului haotic in care se lucrează, graficele de lucru au fost depăşite", a spus Onţanu, citat de Mediafax.

BUCUREŞTI - Protest privind criza din grădiniţe
Căteva zeci de sindicalişti din invăţămăntul bucureştean au participat ieri la un protest faţă de criza din sistemul preşcolar, informează Mediafax. Ei au pichetat Primăria şi Prefectura Capitalei, apoi au plecat in marş spre sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi au incheiat acţiunea in Piaţa Victoriei. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că aproape 10.000 de cereri de inscriere la grădiniţe nu vor putea fi rezolvate in această toamnă.

VASLUI - 120 de grenade in curtea casei
Un vasluian din comuna Albeşti a găsit ieri peste 120 de grenade de infanterie in stare de funcţionare, in timp ce săpa fundaţia pentru o anexă in gospodăria sa. "In zonă a existat un depozit de muniţie, care a fost acoperit după cel de-al doilea război mondial. Nu este exclus ca pe viitor să mai fie găsite şi alte elemente de muniţie de către localnici", a declarat Alexandru Cană, purtătorul de cuvănt al ISU Vaslui. (A.I.)

SEMNAL - Medicamentele sunt incă un lux
Piaţa farmaceutică a inregistrat o dinamică estimată la 1,8 miliarde de euro, cu o creştere de 23%. Totuşi, aproape 60% din valoare este acoperită de pacient şi nu prin sistemul de sănătate, avertizează Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Romăne a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. In ţara noastră, cheltuielile cu medicamentele sunt printre cele mai mici din Europa, circa 60 de euro pe cap de locuitor, in timp ce in Ungaria sunt intre 130 şi 340 euro, iar in Franţa - 400 euro. In Bulgaria, suma este de 45 de euro pe cap de locuitor.

Spargere - Sediul CNAS a fost prădat
Sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost spart, pagubele ridicăndu-se la aproximativ 8.000 de lei, a declarat preşedintele instituţiei, Vasile Ciurchea. Hoţii au intrat in clădire fără ca sistemul de alarmă, care era in funcţiune, să pornească,
au forţat uşa casieriei, de unde au luat 1.100 de lei, au distrus uşile birourilor vicepreşedintelui instituţiei şi Direcţiei Buget şi au răvăşit acte. Inregistrările video au fost predate poliţiei, care apreciază că este o spargere atipică.

Cazul Bistroe - Consultări romăno-ucrainene la Vilcovo

Autorităţile romăne au fost invitate de Ucraina să participe la consultări publice in chestiunea controversatului canal Bistroe. Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, invitaţia a fost transmisă la 5 iunie, partea romănă răspunzănd pozitiv şi solicitănd ca aceste consultări cu societatea civilă, reprezentanţi ai autorităţilor şi orice entitate interesată să aibă loc la data de 18 iunie. Partea ucraineană urmează să confirme acceptul său in legătură cu propunerea avansată de autorităţile de la Bucureşti.

ACŢIUNE - Tone de droguri au tranzitat Romănia
Poliţiştii antidrog au participat, sub coordonarea Centrului SECI şi DEA (Drug Enforcement Administration) din Statele Unite ale Americii la o acţiune in urma căreia s-au capturat 10 tone de precursori ai heroinei. Pe teritoriul Romăniei, poliţiştii antidrog au supravegheat transportul de droguri pe o distanţă de 650 de kilometri. Patru membri ai reţelei au fost arestaţi in momentul in care "marfa" a ajuns la destinaţia finală, in Turcia. Din 10 tone de precursori se puteau obţine peste patru tone de heroină, in valoare de 180 de milioane de euro. (Andreea Caşcaval, Petru Zoltan)

MEHEDINŢI - Razie printre rromii cu datorii la buget
Primarul din localitatea mehedinţeană Strehaia, flancat de trupele de intervenţie ale jandarmilor, a trecut la executarea familiilor de rromi care, deşi sunt instărite, au adunat datorii la bugetul local. Autorităţile au confiscat televizoare, combine muzicale,
calculatoare, frigidere sau chiar canapele. Bunurile vor fi returnate celor care işi plătesc taxele sau, in caz contrar, vor fi scoase la licitaţie. Comunitatea rromă din Strehaia are la ora actuală o datorie către bugetul local de peste 6 miliarde lei vechi. (Dumitru Stoichiţa)

×
Subiecte în articol: observator