x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    13 Iun 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Cele 500 de autobuze Mercedes achiziţionate pănă acum de edilii bucureşteni vor trece in eşalonul al doilea al parcului auto RATB.

ACHIZIŢII. Cele 500 de autobuze Mercedes achiziţionate pănă acum de edilii bucureşteni vor trece in eşalonul al doilea al parcului auto RATB. Şi asta pentru că Primăria Capitalei va cumpăra alte 500 de astfel de mijloace de transport in comun, de data aceasta echipate şi cu mult răvnitele instalaţii de aer condiţionat. Ieri au fost deschise ofertele de la trei firme din cele 18 care cumpăraseră caietul de sarcini pentru licitaţie, insă noile autobuze nu vor intra in trafic in această vară.



15:36- PROCES
ARGEŞ. O femeie a fost pusă sub acuzare după ce a incercat să trimită droguri fiului său incarcerat la Penitenciarul Colibaşi. (E.C.)
PORTUL CONSTANŢA. Peste 100 de salariaţi din două schimburi de la societatea Minmetal au declanşat un protest spontan. (E.S.)

15:41 - INTERVENTIE
BĂLEA LAC. Salvamontiştii sibieni au inceput să caute doi turişti olandezi care s-au rătăcit in Munţii Făgăraş. Aceştia aveau cortul amplasat pe Valea Leaota, la patru ore de Bălea Lac. Cănd şi-au dat seama că nu mai ştiu drumul de intoarcere au sunat la 112, dar au rămas fără baterie la telefon. (S.A.)
STAREŢ PENAL. Stareţul Mănăstirii Neamţ, Dumitru Sauciuc, este cercetat penal după ce Inspectoratul de Stat in Construcţii a depus o plăngere impotriva sa, pentru executarea fără autorizaţie a unor construcţii in zona lăcaşului. (Mediafax)

Privatizare - Arabii au cumpărat Electroputere
Firma Al Arrab Contracting Company Limited, din Regatul Arabiei Saudite, a cumpărat Electroputere Craiova, pentru suma de 120 de milioane de euro, conform datelor transmise de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Următorul pas in cadrul procesului de privatizare constă in negocierea clauzelor contractuale. Cumpărătorul va menţine obiectul de activitate al uzinei, locomotivele urmănd a fi exportate in Iordania şi Emiratele Arabe Unite. Investitorul este asistat de Casa de avocatură Boştină şi Asociaţii.



DOSARUL ELECTRICA - Şereş: "Acuzaţiile nu mai au obiect"
Senatorul PC Codruţ Şereş a afirmat ieri că, in urma semnării de către Guvern a contractului de privatizare a societăţii Electrica Muntenia Sud, dosarul privatizărilor strategice din energie nu mai are obiect. In acest caz, impreună cu un alt fost ministru, Şereş este acuzat de trădare şi spionaj. El a cerut Ministerului Public să-şi precizeze poziţia in legătură cu această situaţie. (Dana Piciu)

MUZEUL SATULUI - Civilizaţia grăului, civilizaţia orezului
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" vă invită la vernisajul expoziţiei "Civilizaţia grăului - Civilizaţia orezului". Evenimentul va avea loc vineri, 15 iunie, de la ora 17:00, la Sala "Gheorghe Focşa". Expoziţia reuneşte fotografii ale elveţianului Max Gschwend, alături de fotografii şi obiecte din colecţiile muzeului. Expoziţia va fi deschisă pănă la 15 iulie.

Paris - Iliescu, incă un stent la inimă
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a suferit, la sfărşitul săptămănii trecute, o nouă intervenţie la inimă, intr-o clinică din Paris. "A fost la un control de rutină, controlul de doi ani de zile, după intervenţia avută la Bucureşti cănd i s-au introdus cinci stenturi. Acum i s-a pus un nou stent. Restul stenturilor erau permeabile, adică săngele circula. Este in regulă. N-are nici un fel de probleme. Ca dovadă că a doua zi a fost externat", ne-a declarat dr. Sorin Oprescu. (Lavinia Dimancea)


PARLAMENT - Deputaţii au respins Legea berii
Deputaţii au respins ieri cu 51 de voturi "pentru", 124 "impotrivă" şi 28 de abţineri controversata Lege a berii, trimisă spre reexaminare de preşedintele Traian Băsescu. Proiectul a fost supus votului nominal la cererea UDMR, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională. Iniţiată de patru deputaţi PD, propunerea legislativă prevedea scutirea de la plata obligaţiilor fiscale restante la 31 decembrie 2003 şi a dobănzilor aferente pentru IMM-urile din industria berii cu o capacitate de producţie mai mică de 200.000 hl/an. (Carmen Vintilă)

LANSARE
"Testamente" publicate volumul "Testamente (1599-1917)", antologie de Georgeta Filitti, se lansează astăzi la ora 17:00, la librăria Muzeului Ţăranului Romăn. "In incercarea de restituire a vieţii sociale, testamentele rămăn un element de o uimitoare expresivitate. E aproape un truism a spune că proprietatea stă la baza prosperităţii colectivităţilor umane. Dispoziţiile post-mortem, care constituie substanţa testamentului, oferă cea mai convingătoare, mai sinceră şi mai pilduitoare expresie a ceea ce omul intelege prin proprietate şi destinul ei", crede Georgeta Filitti.



SEZON - Trenuri suplimentare pentru Litoral
De măine şi pănă la 30 septembrie, numărul trenurilor care transportă turişti către Litoral va fi suplimentat. 34 de garnituri in plus vor circula in sezonul estival, fiind create rute noi şi o cursă specială de noapte pentru tineri. De asemenea, pentru fluidizarea transportului intre Constanţa şi Mangalia va fi introdusă şi pe această rută o serie de trenuri suplimentare. Tot pentru tineri a fost suplimentat cu 1.500 şi numărul de locuri gratuite in tabere, ajungănd la 5.800, din care 3.000 pe Litoral, informează Antena 3.

×
Subiecte în articol: observator