x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    18 Iun 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din Romănia au căntat şi au dansat timp de trei zile pe scena de pe Lacul Dumbrava din incinta celui mai mare muzeu in aer liber din ţară,





SIBIU. Reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din Romănia au căntat şi au dansat timp de trei zile pe scena de pe Lacul Dumbrava din incinta celui mai mare muzeu in aer liber din ţară, "ASTRA". Turiştii aflaţi in urbea cu statut de capitală culturală europeană in 2007 au fost atraşi de păstrătorii tradiţiei naţionale.

13:42 - INUNDATII
RECURS BOERICĂ. Recursul omului de afaceri Genică Boerică va fi judecat azi la Curtea de Apel Craiova.
SUCEAVA. Şapte gospodării din Moviliţa şi din Cămpulung Moldovenesc au fost afectate de ploile căzute in ultimele 24 de ore.

13:47 - SINUCIDERE
FUGIT CU BANI. Reprezentantul companiei TAROM, Dorin Alexandru Covrig, dat dispărut incepănd cu data de 11 iunie, avea la el suma de 2.105 euro, reprezentănd incasările aferente cursei Frankfurt - Bucureşti, din data de 9 iunie.
CONSTANŢA. Un bărbat de 48 de ani, din satul constănţean Comana, şi-a pierdut viaţa după ce s-a aruncat intr-o făntănă. Pentru scoaterea corpului lui Vasile Lungu din puţul adănc de 40 de metri, pompierii au intervenit cu două autospeciale, timp de aproape două ore.



BĂSESCU - ZIARIŞTI / "Sunteţi de o nesimţire ..."

Aflat in centrul staţiunii Mamaia la plimbare cu soţia, preşedintele Traian Băsescu i-a apostrofat pe ziariştii care il fotografiau şi il filmau de la căţiva metri distanţă. "Sunteţi de o nesimţire incredibilă. Sunt in timpul meu liber", li s-a adresat Băsescu ziariştilor, deşi anterior, in plină baie de mulţime, preşedintele nu s-a arătat deranjat de prezenţa jurnaliştilor care il fotografiau cănd era asaltat de turişti sau lua copii in braţe.


LUGOJ - Impuşcături la o secţie de poliţie
Pe Drumul European 70, pe raza localităţii Coştei, un şofer aflat sub influenţa alcoolului a acroşat o altă maşină şi a lovit uşor un bărbat aflat pe un scuter. Mai mult, şoferul băut a intrat cu maşina in zidul secţiei de poliţie la care urma să se prezinte. In urma impactului cu zidul, maşina a luat foc. Infuriat de situaţie, conducătorul auto a scos un pistol şi a tras cu gloanţe de cauciuc in persoanele aflate in cealaltă maşină implicată in accident.


PSD CLUJ - Liderii ameninţă cu demisia
Comitetul Executiv al PSD Cluj a fost la un pas de a demisona in bloc, in semn de protest faţă de solicitarea PSD Bucureşti de excludere a lui Vasile Dăncu şi Victor Ponta din partid. Clujenii i-au reproşat preşedintelui Mircea Geoană că nu a intervenit in acest conflict. "Această decizie a fost numai amănată, nu anulată", a precizat insă senatorul Vasile Dăncu, o hotărăre finală urmănd să fie luată după şedinţa Comitetul Executiv Naţional al partidului, programată la sfărşitul lunii iunie. (Carmen Vintilă)


INTOXICARE - De la nuntă au ajuns direct la spital
Peste 50 de nuntaşi au fost internaţi sămbătă noaptea la două Clinici de Infecţioase din Tărgu-Mureş după ce au măncat din aperitivul servit la nuntă, patru persoane fiind in stare gravă. Intrucăt nuntaşilor li s-a făcut rău după aperitiv, autorităţile sanitare bănuiesc că de vină ar fi brănza adusă de mire, care este producător. "Aşa ne-a spus patronul restaurantului, că pentru brănză nu are documentele de analiză. Am luat măsura suspendării activităţii la restaurant", a declarat Silviu Morariu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Mureş.


PERICOL - Persoane in prag de orbire

In Romănia sunt aproximativ 150.000 de persoane care suferă de glaucom, a subliniat preşedintele Societăţii Romăne de Oftalmologie, prof. dr Benone Cărstocea, cu prilejul workshop-ului dedicat glaucomului, de la Sinaia. Termenul reprezintă un grup de boli caracterizate prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, care este responsabilul transmiterii informaţiilor de la ochi la creier. La nivel mondial se estimează intre 65 şi 105 milioane de bolnavi de glaucom, din care 10% sunt deja in stare de orbire bilaterală.


PRIMĂRIA SECTOR 2 - 30 de zile pentru ridicarea maşinilor
Autovehiculele care vor fi ridicate in Sectorul 2 al Capitalei ca urmare a faptului că sunt abandonate, vor putea fi revendicate de proprietari in interval de 30 de zile. După expirarea acestui termen, maşinile in cauză vor fi compactate şi date la fier vechi. Potrivit unui comunicat remis ieri de reprezentanţii Sectorului 2, după lipirea somaţiilor pe fiecare autovehicul in parte, Primăria va incepe acţiunile de ridicare.


TESTE NAŢIONALE - Elevii susţin proba la Limba romănă
Cei peste 220.000 de elevi inscrişi la testele naţionale susţin azi proba scrisă la Limba şi literatura romănă. Varianta de subiect din cele 100 posibile va fi comunicată centrelor de testare la ora 9:00, prin intermediul postului Radio Romănia Actualităţi. Marţi vor susţine examenul elevii care provin de la şcolile cu predare in limbile minorităţilor. In zilele următoare, respectiv 20 şi 21 iunie, sunt programate probele scrise la Matematică, respectiv - la alegere - Istoria romănilor sau Geografia Romăniei. Prima afişare a rezultatelor va avea loc la data de 24 iunie, iar depunerea contestaţiilor se va face in aceeaşi zi, in intervalul orar 16:00-20:00.

×
Subiecte în articol: observator