x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    30 Iun 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Transfăgărăşanul va fi deschis pănă la 1 noiembrie

TRANSFĂGĂRĂŞANUL SE REDESCHIDE. Circulaţia rutieră intre localitatea Bascov (judeţul Argeş) şi intersecţia DN7C cu DN1 Braşov-Sibiu (in judeţul Sibiu) se reia de astăzi. Transfăgărăşanul va fi deschis pănă la 1 noiembrie. Circulaţia intre Bălea Lac şi Bălea Cascadă va fi interzisă pe timpul nopţii, intre orele 21:00 şi 07:00, pe toată durata acestui interval. (Mediafax)

15:37 - AMĂNARE
INSTANŢĂ. Pronunţarea in cazul retrocedării unui imobil familiei
Sturdza, acesta aparţinănd acum SIE, a fost amănată pentru 3 iulie.
ARAD. Un tir incărcat cu cauciucuri a luat foc pe Drumul Naţional 7, traficul fiind blocat circa o oră şi jumătate.

15:42 - SĂRBĂTOARE
ZIUA DUNĂRII.
Ministerul Mediului a "sărbătorit" ieri ziua fluviului Dunărea. In prezenţa unor oficiali străini, autorităţile de la Bucureşti au atras atenţia asupra faptului că Dunărea se află intr-o situaţie ecologică precară şi s-au lăudat cu proiectele şi investiţiile pe care spun că le vor face.
DECIZIE. Vărsta de pensionare a medicilor a fost prelungită, indiferent de sex, la 65 de ani. Medicii pot opta fie pentru pensionarea potrivit Legii pensiilor, fie pentru pensionarea la 65 de ani. Măsura a fost luată din cauza deficitului de personal, in cazul mai multor specializări medicale.

SĂNĂTATE - Incepe programul de evaluare
Romănii vor primi prin poştă, incepănd cu 1 iulie, taloanele de la medicii de familie şi laboratoarele la care urmează să facă analizele. Persoanele care nu sunt asigurate se vor putea adresa oricărui medic de familie. Dacă la cetăţenii asiguraţi nu ajung taloanele, ei trebuie să ia legătura cu autoritatea publică sanitară. Pănă la sfărşitul lui 2007 ar trebui să primească scrisori toţi cetăţenii Romăniei.


ANPC - Despăgubiri in urma penelor de curent
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atrage atenţia celor care au suferit pagube materiale ca urmare a intreruperilor in sistemul de furnizare a energiei electrice că pot solicita SC Electrica Muntenia Sud SA plata unor despăgubiri. Condiţia este ca operatorul economic să fie inştiinţat in scris, in termen de trei zile de la producerea evenimentelor. Această prevedere este inscrisă in contractul-cadru de furnizare a energie electrice pentru consumatorii casnici.


E PROFIL - Dosarul "Trădare şi spionaj"
Unul dintre personajele cheie ale dosarului "Trădare şi spionaj" se destăinuie in emisiunea E Profil difuzată astăzi de la 13:10 la Antena 1. Stamen Stanchev, consultant pentru cea mai mare bancă de investiţii din lume, acuzat de spionaj, răspunde, impreună cu avocatul său, Ovidiu Buduşan, intrebărilor realizatorului Dan Constantin.

Vernisaj- Spionul pictor

Directorul adjunct al SIE, Vasile Sarcă, şi-a vernisat ieri la galeria de la Biblioteca Centrală Universitară expoziţia de pictură. Artistul a absolvit Institutul Politehnic şi Academia de Studii Economice fiind apoi ofiţer de informaţii la diferite misiuni in străinătate. La vernisajul picturilor in ulei pe pănză semnate de Sarcă au participat fostul şef al SIE, Gheorghe Fulga, directorul adjunct al SIE, Silviu Predoiu, prim-adjunctul directorului SRI, Forian Coldea, deputatul PSD Iulian Iancu, precum şi Ladislau Csendes, membru al CNSAS. Sarcă a mai avut o expoziţie de pictură in Cehia.

TRANSPORT - Gratuităţi pentru cei cu handicap
Persoanele cu handicap şi asistenţii personali sau insoţitorii acestora vor beneficia de transport interurban gratuit cu autobuzul, nave fluviale, ca şi pentru orice categorie de tren, la alegere, dar in limita costului unui bilet pentru tipul de tren accelerat clasa a II-a. Călătoria poate fi intreruptă cu pănă la cinci zile, iar dacă posesorul biletului renunţă, va trebui să solicite restituirea cuponului pentru a-l folosi la o călătorie viitoare, numai pentru ruta iniţială. Biletele sunt valabile şi in luna ianuarie a anului următor celui pentru care au fost distribuite.


TIMIŞ - Două femei, rănite de bucăţi din tavan
Două femei din Timişoara cu handicap locomotor uşor au fost lovite ieri la cap, măini şi picioare, după ce peste ele s-au prăbuşit bucăţi din tavanul unei incăperi pe care o primiseară de la Primărie ca sediu pentru Asociaţia Persoanelor cu Handicap Locomotor. Cele două fac parte din Asociaţia Persoanelor cu Handicap Locomotor şi ajutau, impreună cu mai mulţi membri, la renovarea clădirii primite ca sediu de la Primărie, deoarece conducerea nu ar fi avut bani să angajeze muncitori calificaţi, transmite Mediafax.


CFR - Mai multe trenuri către litoral
CFR Călători anunţă că, pentru adaptarea traficului feroviar la solicitările călătorilor in sezonul estival, s-au introdus in circulaţie incepănd de ieri trenurile suplimentare pe ruta Bucureşti Nord - Constanţa - Mangalia şi retur. Este vorba de R 981 Bucureşti Nord (plecare 5:30) - Constanţa (sosire 10:43, plecare 11:06) - Mangalia (sosire 12:43); R 984 Mangalia (plecare 15:03) - Constanţa (sosire 16:21, plecare 16:36) - Bucureşti Nord (sosire 21:49).

×
Subiecte în articol: observator